Hesabım
    Gemide
    Ortalama puan
    4,2
    784 Puanlama
    Gemide hakkında görüşlerin ?

    144 Kullanıcı yorumları

    5
    37 Eleştiri
    4
    73 Eleştiri
    3
    13 Eleştiri
    2
    12 Eleştiri
    1
    6 Eleştiri
    0
    3 Eleştiri
    Sırala
    En yararlı eleştiriler En yeniler En çok eleştiri yazmış üyeler En çok takip edilen üyeler
    MojoRising
    MojoRising

    Takipçi 380 değerlendirmeler Takip Et!

    3,5
    1 Ağustos 2012 tarihinde eklendi
    Çok övülen bu filmi yeni izleme şansı buldum. Beklentilerimin yüksek oluşundan belki de filmi çok başarılı bulamadım. Yönetmenin ilk filmi olduğu için film sınıfı geçiyor ama abartıldığı kadar iyi bir film mi orası tartışılır işte. Bizim ülkemizde -sadece bu film değil- bütün filmlerin genel sorunu galiba sinematografi. Hollywood'da bu işin o kadar başarılı altından kalkılıyor ki. Mesela orada Tarantino ilk filmini çekiyor (Rezervuar Köpekleri - 1992) kimse de yönetmenin ilk filmi olduğunun farkına bile varmıyor. Adamlar ses, kurgu, montaj, tempo, ışık hemen hemen hiçbir konuda sorun yaşamıyorlar ilk filmlerinde. Bizim filmlerimizin ise hemen hemen hepsinde mevcut bu sorunlar. Sadece ilk filmlerde bile değil yani. Bu filmde bunlardan muzdarip işte. Senaryo konusunda çok büyük zaafları olmasa da sinemanın sadece sanat değil zanaat kısmınında özenli olması gerekmekte. Ben kendime adıma ses, ışık gibi teknik konularda oldukça sorunlu buldum filmi. Bazen bir öğrencinin çektiği kısa filmlerde görülebilecek basit hatalar. Bunları rağmen filmin sürükleyiciliği ve Erkan Can'ın başarılı oyunculuğu nedeniyle film sınıfı geçmeyi başardı gözümde. Belki yönetmenin 4. veya 5. filmi falan olsaydı daha kaliteli bir film izlemiş olacaktık. Bu defolara rağmen film samimiyeti sebebiyle izlenilmeyi hak ediyor. Erkan Can ise filme sınıf atlatıyor adeta.
    l-i-l-a-H
    l-i-l-a-H

    Takipçi 2.129 değerlendirmeler Takip Et!

    5,0
    30 Ekim 2010 tarihinde eklendi
    Oyunculuk dersi veriyor Erkan Can...
    Ugur Tazegül
    Ugur Tazegül

    Takipçi 672 değerlendirmeler Takip Et!

    5,0
    18 Ocak 2017 tarihinde eklendi
    YÖNETMEN SERDAR AKARDAN TARANTİNOYU KISKANDIRACAK KADAR İYİ REPLİKLER VE DİYALOGLAR LA DOLU TAM BİR BAŞYAPIT 10 ÜZERİNDEN 10

    ■ Nerde kalmıştık?■ Cannes Film Festivalinin resmi bölümüne seçilmiş ve Cannes da birçok kez gösterilmiş olan bence bizim sinemamızın en iyi filmlerinden biri Gemide.Ama asla aileyle izlenebilcek bir film değil.Daha çok kendi başınıza veya arkadaş ortamında izlenebilir.Çünkü küfür filmin adeta bel kemiği.Ancak filmin yarattığı atmosferden olabilir küfürler olmasa film eksik kalırmış gibi.O kadar doğal ilerliyor ki adeta oynanmamışta yaşanmış hissi veriyor.Tabi bu oyanamayıpta yaşayanlar arasında bence bütün alkışı Erkan Can abimiz hakediyor.■ Bir memleket gibidir gemi. Her şey düzenli ve kontrol altında olmalıdır, kaidelere uyulmalıdır, kanunlara, nizamlara… Ben de bu memleketin başşeyi gibiyim; başbakanı gibiyim mesela. Her şey benden sorulur. Denize çıktın mıydı bu küçücük gemi bir memleket oluverir. Aslında bir başbakandan daha çok görevim var; çünkü onun bakanları var, adamları var, falanı var filanı var, benim yok. Bu gemide güvenlik de eğitim de sağlık da eğlence de benden sorulur. Kamil de başbakanın en kıyak yardımcısı; siz de vatandaş, aynı zamanda memur gibisiniz. Bu yüzden çok kıyak, çok disiplinli ve çakı gibi olmalıyız. Sürekli kendimizi ve birbirimizi kollamalıyız

    *Bu yazı filmlerle orantılı olarak sıkıcı,bunaltıcı ve filmler kadar şiddet ve küfür içermektedir.

    1998 yılında Serdar Akar,Önder Çakar ve Sevil Demirci tarafından kurulan Yeni Sinemacılar 90'ların ikinci yarısında yeniden uyanan Türk sineması'nda auteur;yani kendi dilini oluşturabilen akımın öncülerinden oldular.Gemide ile başladıkları serüvenlerinde sırasıyla Laleli'de Bir Azize,Yer Altında Dünya Var,Dar Alanda Kısa Paslaşmalar,Maruf ve Takva'yı çektiler.Oluşturdukları bakış açısı nedeniyle bu listeye Serdar Akar'ın Barda'sını da eklemek mümkün.
    Yeni Sinemacılar kendi cümleleriyle "Ne eski Yeşilçam geleneklerine saplanıyor, ne de Batılı trendleri kopyalayıp üzerine yapıştırıyordu" ve bu tanımlamadan dolayı da yeni bir dil oluşturmaya çalışıyorlardı.Oluşturdukları bu yeni dilin en somut örneği ise ilk filmleri Gemide idi.

    Gemide

    Dumandan bir Gemide yazısı ve "Bir memleket gibidir gemi... herşey düzenli ve kontrol altında olmalıdır... kaidelere uyulmalıdır, kanunlara, nizamlara... " cümlesi ile başlar Gemide.
    Atmosferi itibariyle o güne kadar Türk seyircisinin pek alışık olmadığı bir giriştir bu.

    Mahallenin Muhtarları adlı yıllar süren gudik dizinin bir o kadar gudik karakteri Temel'i olarak bilip nefret ettiğimiz Erkan Can'ın ağzından duyduğumuz bu cümle ile irkilmeye başlarız daha filmin başında.Temel'i,esrar çeken bir adam olan İdris Kaptan olarak sunar bize yönetmen.Mekan boğucu bir atmosfere sahip leş bir gemidir.Geminin sakinleri,ki onlara sakin demek pek de doğru değil aslında,İdris Kaptan geminin baş şeyi,mesela başbakanı gibidir.Kamil onun en kıyak yardımcısı;Boksör ile Ali ise bir nevi bakanlardır.
    Boksör'ün başlarına saracağı dertlerle geminin düzeni bozulmaya,Kaptan'ın da otoritesi sarsılmaya başlar.Film başbakan İdris Kaptan'ın iktidarının çatırdamasını,yavaş yavaş kontrolü kaybedip ne yapacağını bilemez hale gelişini anlatır bizlere.

    Gemide Dili

    Gemide,daha açılış sahnesiyle bangır bangır bağırmaktadır "bu size daha önce anlatılanlara pek benzemeyen bir deneyim olacak" diye.Daha filmin başında seyirciye gösterilen esrar çekip ahkam kesen Kaptan karakteri ve Boksör'e bakmak için güverteye çıkıp kusan ve ağzında salyalarıyla kameraya dönen Ali ile bunun gerçekten da daha önce bize gösterilenlerden çok farklı olacağını hissederiz.

    Gemi,dış dünyadan kopuk,Kaptan'ın da söylediği gibi başlı başına bir memlekettir.Bu memleketin de dış dünyadan ayrı bir sistemi ayrı bir düzeni ve ayrı bir de dili vardır.Bu dil bizim normal hayatımızda pek aşina olmadığımız bir dildir.Filmde her iki cümleden birinin küfür olması da bu dilin gereğidir.

    Filmin baş karakteri olan Kaptan'ın her sözünün içinde şimdiye kadar beyazperdede rastlamadığımız küfürlerin olması,kötü adamların bile TDK onaylı sözcüklerle konuştuğu,ağızdan en ufak bir tukaka sözün çıkmadığı Türk sinemasında bir ilktir.Bu küfürler her ne kadar belli bir kitleyi rahatsız edecek düzeyde olsa da filmin anlattığı hikayenin inandırıcılığı ve karakterlerin gerçekçiliği açısından çok büyük bir adımdır.

    "Nasılsın kaptan başın ağrıyor mu" diye soran Kamil'e "Off Kamil kafamın içinde filler sikişiyor" diyen bir kaptan vardır filmde.Böylesine basit bir diyaloğu bile küfürle sunan film aslında anlatılan hikaye,çok da şatafatlı olmamasına rağmen bu gerçekçi karakterleri ve boğucu atmosferiyle şimdiye kadar rastlamadığımız bir düzeye ulaşır.

    Filmin sonlarında içine düştükleri durumu çözmeye çalışan Kaptan ve Kamil'in aşağıdaki videodaki diyalogları,içinde barındırdığı "kötü" sözlere rağmen seyirciye Türk sinemasının en önemli tiratlarından birini sunmaktadır.

    İki lafından biri "a.ına koyum" olan insanların yaşadığı bir ülkede çekilen Gemide filmi "küfürlerle dolu iğrenç bir film" değil "küfürlerin gerçeklik kattığı iğrençlikleri anlatan" gerçekçi bir filmdir.

    Yeni Sinemacılar kendi oluşturdukları bu gerçekçi sinema dilini,Serdar Akar'ın Gemide'sindeki "filme özgü" dilden taviz vermemesi sayesinde oluşturmuşlardır.Böylece Gemide ile Türk sineması bambaşka bir sinema dili ve bambaşka bir gerçekçilik yakalarken,Erkan Can gibi yıllarca saçmasapan bir televizyon dizisinde harcanan bir oyuncuyu Türk sineması'na gerçek anlamda kazandırmıştır.Erkan Can'ın oynadığı Kaptan karakteri "role hayat vermek" tabirine tam anlamıyla oturan bir iştir.

    Gemide bu özgünlüğün yanında yine pek alışık olmadığımız bir tarzı da getirmiştir sinemamıza.İç içe geçen çapraz hikaye kavramı ile film içinde iki hikayenin çakışması ortaya çıkmış ve "Laleli'de Bir Azize" doğmuştur.
    potasyum
    potasyum

    Takipçi 531 değerlendirmeler Takip Et!

    3,5
    11 Ağustos 2011 tarihinde eklendi
    Aslında bakınca fazlada bir şey olmayan film,ama gel görki bir o kadar da çok hoşuma giden bir film.Diyaloglar ise baya içtendi.İnsanların ikiyüzlülüğünüde güzel anlatan en doğal türk filmlerinden bir tanesi.
    kalpsiz
    kalpsiz

    Takipçi 252 değerlendirmeler Takip Et!

    5,0
    1 Eylül 2009 tarihinde eklendi
    Accayip.. Mutlaka izlenmeli. Sağlam çalışma.
    throughout
    throughout

    Takipçi 367 değerlendirmeler Takip Et!

    1,5
    26 Kasım 2010 tarihinde eklendi
    Minimalist filmleri severim ama bu filmi hiç sevmedim.. çok sıkıcı ve kötü bir anlatımı var filmin.. erkan can tabiki çok başarılı ama bence filmi kurtarmaya yetmemiş.. 3/10
    atakanozruh
    atakanozruh

    Takipçi 331 değerlendirmeler Takip Et!

    1,0
    29 Mayıs 2007 tarihinde eklendi
    Bu film bu kadar yüksek puanı nasıl almış anlamak mümkün değil. Bence senaryo çok kıt. Film çok durağan geçiyor ve izleyicide heyecan yaratan en ufak bir sahne bile yok. Aklımda kalan tek şey Erkan Can'ın güzel oyunculuğu ve havada uçuşan küfürler. Büyük umutlarla izlediğim film çok kötü çıktı. 4/10
    e-ergener
    e-ergener

    Takipçi 337 değerlendirmeler Takip Et!

    4,0
    3 Ağustos 2007 tarihinde eklendi
    Kısaca; Erkan Can’a hayran olmaya başladığım film..
    cudiferat
    cudiferat

    Takipçi 177 değerlendirmeler Takip Et!

    4,0
    15 Ocak 2009 tarihinde eklendi
    Başyapıt mı ? tabii ki değil ama özellikle çekildiği dönemi de göz önüne alırsak gerçekten çok güzel, insanı izlediğine pişman etmeyecek bir film

    Filmin kurgusu gerçekten çok güzel, özellikle karakterler ve işlenişi dikkate değer, küfür konusuna gelince bence "yerinde" kullanılıyor ise hiç bir problem yok
    8/10. izleyin derim
    kolaric
    kolaric

    Takipçi 169 değerlendirmeler Takip Et!

    4,5
    26 Eylül 2005 tarihinde eklendi
    kolay kolay yıkılamayacak, sapasağlam bir türk sineması kültü. akımın devamı pek sürmedi ne yazık ki, bir umut bekliyoruz yine de.
    emrahsahin98
    emrahsahin98

    Takipçi 104 değerlendirmeler Takip Et!

    4,0
    30 Haziran 2006 tarihinde eklendi
    Türk sinemasının son dönem başyapıtlarından..Sahip olduğu gerçekçiliği karakterlerinden alan -özellikle erkan can- izlenmesi insanda haz uyandıran iyi bir film.
    basakbilgi
    basakbilgi

    Takipçi 354 değerlendirmeler Takip Et!

    4,0
    25 Ekim 2008 tarihinde eklendi
    Türk sinemasının en önemli dönüm noktalarından olduğu şüphesiz... Film ekranda değil de sanki önümüzde yaşanıyormuş hissiyatı vermektedir...
    teomansonmez
    teomansonmez

    Takipçi 365 değerlendirmeler Takip Et!

    5,0
    29 Haziran 2007 tarihinde eklendi
    Serdar Akar'dan sıradışı bir Türk filmi Gemide.Akar ve Önder Çakar'ın senaryosunu yazdığı,Mahallenin Muhtarları dizisiyle herkesin beğenisini kazanan usta oyuncu Erkan Can'ın muhteşem oyunculuğuyla hafızalara kazanan bir film.
    destire85
    destire85

    Takipçi 32 değerlendirmeler Takip Et!

    5,0
    19 Ocak 2007 tarihinde eklendi
    Erkan Can'ı izledikten sonra HAyran Kaldım. Gerçekten Muhteşem Bir Oyunculuk, Filme geLince. Oynatsınlar Mehmet ALi erbili her gereksiz filimde.. Film dedigin işte budur!!!
    keciboynuzu1985
    keciboynuzu1985

    Takipçi 30 değerlendirmeler Takip Et!

    4,0
    13 Mart 2010 tarihinde eklendi
    Erkek cinselliği üzerine gerçekçi bir film. Yalnızca Erkan Canın performansı için bile izlenilmeli...
    Daha Fazlasını Göster
    • En son Beyazperde eleştirileri
    • En İyi Filmler
    • Basın Puanlarına Göre En İyi Filmler
    Back to Top