Hesabım
    Yasak Krallık
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,0
    Ortalama
    Yasak Krallık

    Yasak Krallık

    Yazar: Oktay Ege Kozak

    Yasak Krallık, doğu mitolojisiyle batı hikaye anlatımını, dövüş sanatı filmleriyle Yüzüklerin Kralı tarzı modern fantastik sinema stilini bir araya getiriyor. Olabilecek en geniş seyirci kitlesini çekmek için elinden geleni ardına koymadığı ve yaratıcı bir ekibin elinden çıkma bir sinema yapımından çok, her adımı dikkatle pazarlanmış bir fabrika ürününü hatırlattığı kesin. Fakat aynı zamanda bir kaç bariz kusura sahip olsa da hem dövüş sanatları seyircisini, hem de fantastik film hayranlarını eğlendirecek bir ürün Yasak Krallık.

    İtiraf etmeliyim ki, Yasak Krallık'ın ilk on dakikası daha eğlenceli, daha yaşam dolu bir erken gençlik filmini (12-14 yaş arası gençlere hitap edecek türden) vaad ediyor. Kung-Fu filmleri hayranı Boston'lu Jason (Michael Angarano), kabadayıların zoruyla favori Kung-Fu dükkanını soymaya koyulur. Her adımı yanlış giden soygunun sonucunda Jason, tam kabadayılar tarafından öldürülecekken, elinde bulunan sihirli bir asa sayesinde bir anda kendini eski Çin'e benzeyen fantastik bir diyarda bulur.

    Jason, binlerce doğu mitoloji efsanesinin bir arada yaşadığı bu fantastik dünyada neye uğradığını şaşırır. Eve dönmesinin tek yolu ise sarhoş bir ölümsüz (Jackie Chan) ve beklenmedik bir espri anlayışına sahip bir keşişin (Jet Li) yardımıyla asayı Maymun Kral'a (Bir daha Jet Li) götürmek ve bu sayede Jade Kralı'nın kötülük dolu yönetimini sona erdirmektir.

    12-14 yaş arası erkek çocukların kişisel bir bağ kurabileceği, kendileriyle aynı yaşlarda "inek" bir gencin macera ve beklenmedik sürprizlerle dolu bir dünyaya atılmasını ve içine girdiği heyecan verici ve zorlu maceralar sonucu bir erkeğe dönüşmesini anlatan hikayeleri her zaman sevmişimdir. Bitmeyen Öykü ve Son Kahraman türün en favori filmleri arasında benim için.

    Jason, kendini bol bol wire-fu (İplerin bilgisayarla sonradan silindiği, kahramanların uçarak dövüştüğü türe verilen ad) ve harikülade doğa manzaraları ile dolu dünyada bulduğu anda, Hollywood klişe mekanizması devreye giriyor ve Yasak Krallık, fazla orjinalliğe başvurmadan gayet beklendik bir yolda ilerliyor.

    Her ne kadar ustalıkla elden geçirilmiş uzun dövüş sahnelerini zevkle izlesek de, hikaye bir süre sonra otopilota geçip arka planda kalıyor. Jason'un bin türlü Kung Fu klişeleriyle dolu fantastik dünyada o klişeleri yüzeye çıkarıp ti'ye alması eğlenceli olabilirdi mesela, Son Kahraman'daki çocuğun yaptığı gibi. Mesela Jason'un iki montaj sahnesiyle Kung Fu öğrendikten sonra yılların disipliniyle öğrenilecek ustalığa bir iki ayda nasıl ulaştığına dair bir diyalog komik ve orjinal olurdu. Bu montajlar akla Team America'nın montaj şarkısını akla getirmedi değil. ("Ne zaman kısa sürede acemiden ustaya geçmek istiyorsan, montaja ihtiyacın var")

    Filmin bir diğer sorunu yapımcıların dil problemini çözememesi. Amerikalı Jason'un sihirli dünyada Çinli karakterlerin nasıl birden İngilizce konuştuğu açıklanmadan es geçiliyor. Tamam diyelim ki bundan böyle bütün diyalogları Jason'ın kulağından İngilizce duyacağız. Fakat durum böyleyse karakterlerin ara sıra Çince konuşmalarına ne demeli? Animasyon dünyasından gelen Rob Minkoff (Aslan Kral), diyalogların ya hep İngilizce, ya da hep Çince olmasına karar verseymiş, hikayenin içinde kaybolmamız kolaylaşabilirdi.

    Yasak Krallık, her adımı beklendik bir yolda ilerlese de tipik olmasına rağmen eğlenceli ve dinamik bir üçüncü perde sunuyor. Filmin günümüzde geçen son sahnesinde de heyecanlanmadım desem yalan olur. Orta okuldayken Jason'un filmin sonunda kabadayılara yaptığı hareketleri yapmak istediğim bir kaç kişi aklıma geliyor hemen. Neyse ki onların şansına o dönemlerde sihirli bir asa ile karşılaşmadım.

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top