Hesabım
    Macera Adası
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,5
    İyi
    Macera Adası

    Macera Adası

    Yazar: Oktay Ege Kozak

    Tahmin ediyorum ki, eğer yirmi sekiz yaşında bir erkek yerine on yaşında bir kız olsaydım, Macera Adası yılın en iyi filmleri listemde tartışmasız bir numaraya yerleşirdi. Veya on yaşında bir kıza sahip olsaydım ve Macera Adası'na beraber gitseydik, son yılların en eğlenceli baba-kız günlerinden birini yaşardım. Şimdilik bu tür bir fantazi on beş yıl sonra Macera Adası'nın Blu-Ray kopyasını olası kızımla izlerken hayat bulabilir. Yani uzun lafın kısası Macera Adası, beş-on iki yaş arası kızlar için mükemmel bir film.

    Yirmi sekiz yaşında bir film eleştirmeni için ise mükemmel olmasa bile şirin ve yaratıcı, küçük bir aile eğlencesi. Fakat filmin hedef seyircisi arasında olmadığıma göre kişisel olarak çok büyük beklentilerim olmamalı. Bazı aile filmleri vardır, Ratatoille veya Neşeli Ayaklar gibi, kaç yaşında olursanız olun sonsuz yaratıcılığndan ve görsel dehasından büyülenmemeniz zordur.

    Macera Adası, benzer doğal görüntüleri ve mesajları'na rağmen Neşeli Ayaklar ile aynı kategoride değil. Fakat yüzeysellik ve materyalizm dolu Bratz, High School Musical ve benzeri dizilerin 5-15 yaş arası kız demografisine hakim olduğu günümüz popüler kültür karmaşası içinde, doğa ile birebir yaşamanın, cesaretin, ve en önemlisi hayalgücünün önemini vurguluyor.

    Macera Adası hakkında küçün bir aile filmi yorumunda bulundum, çünkü adına rağmen, hayret uyandıran macera ve aksiyon sahmeleriyle dolu Narnia Günceleri tarzı bir fantazi gişe filminden uzak, mütevazi bir yarı fantastik, yarı gerçek bir mini-macera.

    Filmin ilk konu dönümü aslında daha kapsamlı bir kurtuluş macerasının sinyallerini veriyor. Dünyanın geri kalanı tarafından mekanı bilinmeyen tropik bir adada bilim adamı babası ve arkadaşları deniz aslanı, iguana ve pelikanla yaşayan Nim (Küçük Gün Işığı Abigail Breslin), dunyanın dört köşesini sarmalayan tehlikeli maceralarla dolu, Indiana Jones tarzı Alex Rover kitaplarıyla kişisel bir bağlantı kurar. Bir gün Nim'in babası Jack (300?deki kas abidesi savaşçının tam tersi bir rolde Gerard Butler), denizin ortasında kaybolur. Ne yapacağını bilemeyen Nim, kahramanı Alex Rover'dan yardım ister. Fakat ne yazık ki Alex Rover, aslında nevrotik ve agorofobik San Francisco yazarı Alexandra Rover'dır (Saygıdeğer aktris imajına rağmen kendini gülünesi pozisyonlara sokmaktan korkmayan Jodie Foster).

    Bu noktadan sonra tahminimiz Alexandra Rover'ın korkularını yenip Nim'in adasına yolunun düşmesi, ve Nim ve Alexandra'nın büyük maceralar sonucunda Jack'i kurtarmaları. Fakat film Alexandra'nın uzun yolculuğu üzerine gereğinden fazla odaklanıyor. Ayrıca Nim'in adayı işgal etmeye çalışan turist gemisine karşı savaşmasını anlatan 'Tropik' Evde Tek Başına tarzı orta bölüm, hem hikayeye hiç bir katkıda bulunmuyor, hem de Jack'in kurtuluşuna olan ilgimizi azaltıyor. Hikaye, ilk yarısında yarattığı beklentileri bir türlü karşılayamıyor, ve sonuçta ortasında bitmiş hissi yaratan tembel bir final sunuyor.

    Yazar ikili Jennifer Flackett ve Mark Levin, hikayenin eksiklerini yaratıcı ve etkileyici bir görsel stille kapatmaya uğraşıyorlar, ve çoğunlukla başarılı oluyorlar. Özellikle Hollywood'un göz kırpmadan başvurduğu Bilgisayar CGI efektleri yerine, yer yer iki boyutlu animasyon, yer yer ise animatronik hayvan efektleri kullanan basit görsel yapısı, hikayenin hayalgücü dolu havasını mükemmel bir biçimde destekliyor.

    Küçük kusurlarına rağmen Macera Adası, yaratıcılık ve hayalgücü dolu, baştan sona pozitif bir aile filmi. Şu günlerde örneğini bulmak zor. Özellikle eğer 5-12 yaş arasında bir kızınız varsa, veya 5-12 yaş arasında bir kız iseniz!

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top