Hesabım
    Gölge
    Gölge
    20 Mart 2009 Sinemada | 1s 55dk | Dram, Gerilim
    Oyuncular: Görkem Yeltan
    Üyeler
    2,9 52 Puanlama, 12 Eleştiri
    Beyazperde
    3,0
    Puanım :
    0.5
    1
    1.5
    2
    2.5
    3
    3.5
    4
    4.5
    5
    İzlemek İstiyorum

    Özet

    Gölge'de yakın arkadaş olan heteroseksüel iki erkeğin "aşkın gizemi" karşısında ne kadar tuhaf hallere düşebileceklerinin hikayesi işleniyor. Çekimler klostrofobik bir fonda, sisli, gizemli bir atmosfer içinde beyazperde'ye yansıtılıyor. Halim, Nevzat’ın Ankara’da yaşayan en yakın dostudur ve annesinin geçirdiği rahatsızlığı üzerine İstanbul’a gelmiştir. Nevzat tam da bu dönemde, deliler gibi aşık olduğu bir kızla evlenmeyi düşünmektedir. Arkadaşı Halim’i, bu kadınla tanıştırmak onun için çok önemlidir zira yakın bir dosttan aşk icazeti almanın doğru olduğuna inanmaktadır. Üstelik gözleri kör olacak kadar aşık olduğunun farkındadır ve arkadaşının yorumu olan can simidi gibi gelecektir. Halim ise, duygusal bir şairdir ve evlidir. Arkadaşı Nevzat’ı bu kadar heyecanlandırmış olan bu kadını gerçekten merak etmektedir. Selma adlı bu kadın, gizemli kişiliğiyle olduğu kadar, çevresinde meydana gelen intiharların sıklığıyla da tuhaf bir öykünün konusudur adeta. Halim’le Selma’nın tanışması hem Selma’yı hem de Halim’i oldukça etkiler. Müzisyen, ressam ve yönetmen Mehmet Güreli’nin uzun zamandır beklenen ilk uzun metrajlı filmi Gölge, Türk edebiyatının önemli yazarlarından Peyami Safa’nın intihar, şüphe, kıskançlık, dostluk ve aşk hakkındaki 'Selma ve Gölgesi' romanından uyarlanmış.

    Beyazperde Eleştirisi

    3,0
    Ortalama
    Gölge

    Gölge

    Yazar: Melis Zararsız
    Peyami Safa, Türk edebiyatının sayısız önemli isimlerinden biri olmakla birlikte, insan psikolojisinin derinliklerine giren romanlarıyla her zaman farklı bir yerde durmuştur. Şimşek, Sözde Kızlar, 9. Hariciye Koğuşu, Yalnızız gibi romanları hep bu türdedir. Selma ve Gölgesi de yazarın Server Bedi takma ismiyle yayınlamış olduğu bir roman olup, psikolojik çıkarımlarının yanında polisiyedir. Sinemaya veya televizyona aktarım konusunda çok iyi bir seçim olduğuna inandığım Peyami Safa romanlarından Selma ve Gölgesi, bu zamana kadar okumamış olduğum bir romanıydı, festivalde Gölge ismiyle sinemaya uyarlandığını öğrenmek, üstelik müzisyen, ressam ve yönetmen Mehmet Güreli gibi birinin filmi beyazperdeye aktardığını duymak oldukça heyecan vericiydi. Gölge'nin bir kara film denemesi olarak lanse edilmesi, kara film seven biri olarak beni daha da meraklandırdı çünkü Türk sineması kara film örnekl
    Öneriler

    Son Haberler

    Gölge'de Kalmasın!
    Haberler - Gündemdeki Filmler
    26 Mayıs 2008 Pazartesi

    Oyuncular

    İzleyici eleştirisi: sevdiler

    En iyi ve en faydalı yorumlar
    Lorelei
    Lorelei

    Takipçi 35 değerlendirmeler Takip Et!

    4,0
    21 Mart 2009 tarihinde eklendi
    kitabı, sonu baya bi tahmin edilebilir olsa da güzel bir Server Bedii 'sergüzeşt'iydi:)Selmanın çok güzel ve seksi olması lazım, bakalım filmde bunu yakalayabilmişlermi.
    pinkcadillac
    pinkcadillac

    Takipçi 127 değerlendirmeler Takip Et!

    4,5
    31 Mart 2009 tarihinde eklendi
    Mehmet Gürelinin belgesellerinden sonra çektiği bu ilk uzun metrajlı film gerçek bir başyapıt olmuş. Peyami Safanın romanlarındaki psikolojik gerilim perdeye ancak bu kadar iyi yansıtılabilirdi. Herkese hitap etmeyecek bir film olabilir, ki başka türlerden hoşlananların da denedikleri takdirde sevebileceklerini düşünüyorum, ancak bazı sahnelerin çok uzun sürdüğüne dair yorumların yersiz olduğu kanaatindeyim. Aksine ...
    Devamını oku
    memogloji
    memogloji

    Takipçi 20 değerlendirmeler Takip Et!

    3,5
    4 Aralık 2008 tarihinde eklendi
    itiraf ediyorum ilk yarım saat çok sıkıldım ancak daha sonra film gerçekten çok keyifli bir hal aldı. Türk sinemasında nadir görülen bir tür. filmden çıkınca kendinizi kitap okumuş gibi de hissedebilirsiniz :)
    müzikleri bir harikaa oyunculuklarda gayet doyurucu. ama çok kasvetli bir havada geçiyor film ona göre bir ruh halinde izlemenizi tavsiye ederim. başlangıçta biraz sabrederseniz keyif alacaksınız.
    metelacin
    metelacin

    7 değerlendirmeler Takip Et!

    4,0
    22 Mart 2009 tarihinde eklendi
    Sevişmek, bir mücadeledir, tıpkı savaşmak gibi.O yüzden sevişenler, dost kalamaz..
    Güzel bir film sakin bir günde izlenilebilir.

    Fotoğraflar

    Teknik bilgiler

    Ülke Türkiye
    Dağıtımcı -
    Yapım yılı 2008
    Metraj uzun metrajlı film
    İlginç Detaylar -
    Bütçe -
    Dil -
    Görüntü formatı -
    Renk -
    Ses formatı -
    Yapım formatı -
    Viza numarası -

    Bu Filmi Beğendiysen, Şunlara da Göz At:

    Bu filmi sevdiyseniz, şunlar da ilginizi çekebilir: : Yılın en iyi filmleri 2008, En iyi film: Dram, {Genre} türündeki en iyi filmler : 2008.

    Yorumlar

    Back to Top