Hesabım
    Eyyvah Eyvah 2
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    4,0
    Çok İyi
    Eyyvah Eyvah 2

    Eyyvah Eyvah 2

    Yazar: Murat Tolga Şen

    Geçen yılın gişede sürpriz bir şekilde patlayan komedisi Eyvah Eyvah'ın devamı, bu saf ve sıcak Trakyalı gencin sakar maceralarına doyamayanlar için BKM film tarafından hızlıca kotarılıp gösterime sokuldu. Bu acelenin ilk filmden aldığım tadın ticari olarak sömürülmesine yol açacak kötü bir devam filmiyle sonuçlanacağını düşünüyordum ama korktuğum gibi olmadı ve yılın en keyifli/komik filmini güle oynaya, çoğu zaman da duygusallaşarak, izledim.

    İlk film, babasını aramak için İstanbul'a gelen Hüseyin'in, pavyon şarkıcısı Firüzan ile tesadüfî karşılaşması ve zoraki dostlukları üzerine gelişen bir sakarlıklar komedisiyken bu defa Hüseyin'in büyük aşkı Müjgan'a kavuşmak yolunda önüne çıkan engelleri aşması konu ediliyor. Olay örgüsü ilk filme göre hafif kalsa da içerdiği yoğun ve doğal duygusallık ile Eyvah Eyvah 2, her anı keyifli bir seyirliğe dönüşüyor.

    Eyvah Eyvah serisi, öngörülemeyen başarısıyla, Kısık Ateşte 15 Dakika ve ilk başrolü olan Osmanlı Cumhuriyeti ile talihsiz bir beyazperde başlangıcı yapan Ata Demirer'in bir sinema ikonu olduğunun tescili adeta. Komedi yaratmaktaki doğal kabiliyeti bir yana, duygusal anların da hakkını veren bir oyuncu Ata Demirer ve sadece ismiyle bile bilet sattırma potansiyeli var. Kendisi buna rağmen kaliteli işler peşinde koşuyor ki bu onu Şahan Gökbakar ya da Şafak Sezer gibi "hap yap para kap"çı kalabalıktan, Cem Yılmaz gibi daha rafine işler peşinde koşan gerçek sinemacılara yaklaştırıyor.

    İlk filmde daha önemli bir rol üstlenen, Demet Akbağ'ın oynadığı İstanbul'lu Firuzan karakteri ise Bozcaada fonunda biraz yalnızlaşmış. Özge Borak'ın canlandırdığı Müjgan'ın rolünün artması ile olayları etkileyen olmaktan çok bir dolgu görevi üstleniyor. Demet Akbağ yine de sevimli iticiliğiyle göründüğü her sahneyi yükseltmeyi başarmış. Film zaten bir "ekip" çalışması olduğu için tüm oyuncular hikâyede aynı derecede önemli hissediliyorlar.

    Dikkatli bir izleyicinin hemen fark edeceği şey, filmi yapan ekibin "sinema" yapma isteği ve gayreti olacak. Bu ilk filmde de yoğun bir şekilde hissedilen bir duyguydu ve bu yüzden serinin ilk filmi, Adana Altın Koza Film Festivali'nde yarışma şansı buldu. "Komedi" filmlerine yüz vermeyen festival jürileri düşünüldüğünde bunun gerçekten bir başarı olduğu görülecektir. Ayrıca ben dâhil, pek çok sinema yazarının "en iyi film" listelerine de girdi.

    Ekip bu incelikli zanaatkârlığı devam ettirmeye yemin etmiş gibi görünüyor. Hakan Algül'ün eli yüzü düzgün rejisinin yanında, Tural Polat ve Gökhan Atılmış işbirliğinden mevcut, Hokkabaz'dan beri görmediğim kadar başarılı bir görüntü ve sanat yönetmenliği, muhteşem Bozcaada görüntülerinin seyircinin zihnine kazınmasına yol açacak kadar etkileyici. Geçtiğimiz yıl izlediğimiz, derdi dünyadan büyük ve iddialı bir sürü yerli yapım, bu 'sinema' olma halinden uzaktı doğrusu.

    Eyvah Eyvah 2, sinemaya gitmek için gerçekten güçlü sebepler içeriyor. İddiasız ama sıcacık bir öyküsü, doğal ve keyifli oyunculukları, küçük ekranda izlediğinizde çok şey kaçıracağınız kadar özenli bir sinematografisi var. Fahir Atakoğlu'nun yaptığı etkileyici müzikler de filmin etkisini katlarca arttırıyor. Sıkıcı "festival" filmleri ile ucuz ve özensiz gişe filmleri ortasında duran, Yeşilçam ruhuna çok yakın, komedisi bol bir sinema tarifi. 3.5 milyonluk NewYork'ta 5 Minare gişesinden sonra bu yılın en çok izlenen filmi olmayı başaramasa bile, izleyenlerin salondan en mutlu ayrıldığı film olacağına kesin gözüyle bakıyorum ki seyircinin istediği de, hakkı olan da budur.

    twitter: murattolga

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top