Hesabım
    Felaket Henry
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    1,5
    Kötü
    Felaket Henry
    Yazar: Murat Tolga Şen

    Felaket Henry (Horrid Henry: The Movie),Francesca Simon tarafından yaratılan ve Tony Ross'un illüstrasyonlarıyla popülerlik kazanan bir öykü karakteri. Francesca Simon'un yazdıkları İngiltere sınırlarında epey popüler olunca çizgi kahraman olarak 2006'da TV'ye adapte ediliyor ve yükselen popülaritesi sayesinde İngiltere'den çıkma ilk 3D çocuk filmi olarak ete kemiğe bürünüyor.

    Yazının başında üzülerek belirtmeliyim ki Felaket Henry'nin ilk beyazperde denemesi tam bir felaket! Film bu haliyle kimselere yaranamaz çünkü Henry'nin macerası, kafamızdaki "çocuk filmi" kalıbına pek uymuyor. Aslına bakarsanız, filmi daha doğru değerlendirebilmek için 10 yaşındaki oğlumun tepkilerini ölçebilmeyi de çok isterdim. Neden derseniz, filmin basın gösteriminde hazır bulunan ve en genci 30 yaşında olan sinema yazarları gurubu için fazla renkli, gürültülü ve epey şımarık bir deneyimdi Felaket Henry...

    Aslında çoçuklar için yapılmış zıpır işlere oldukça aşinayım. Örneklemek lazım gelirse; Sünger Bob Kare Pantolon (The SpongeBob SquarePants Movie)'un maceralarını katıla katıla gülerek izlerim her seferinde... Yine ülkemiz televizyonlarında gösterilen Waverly Büyücüleri (Wizards of Waverly Place), Zack ve Cody Güvertede, Lemonade Mouth gibi pek çok diziyi izlemekten çok keyif alıyorum. Çocukları da, onların izlediklerine mecbur kalan büyükleri de düşünürek yazılmış, güncel ve komedi zamanlaması çok iyi ayarlanmış yapımlar hepsi.

    Bu örnekleri vermemin asıl sebebi ise Felaket Henry'nin ıskaladığı noktayı gösterebilmek. Henry hakkında yanlış fikirlere kapılmamak için youtube üzerinden pek çok Henry sekansı izledim ve oradaki ince ve zeki çabaya hayran kaldım. Henry, küçük bir Ferris Bueller edasıyla her durumdan sıyrılmasını biliyordu. Ama nedense iş bu keyifli karakteri sinemaya uyarlamaya gelince tüm ekip biçimsel bir başarı yaratmaya yoğunlaşıp asıl hedefi ıskalamış.

    Filmin muhteşem bir sanat yönetimine sahip olduğunu belirtmeliyim, fakat müthiş emek harcanmış ve incelikle yönetilmiş bu yapı, iş hikayeye gelince büyük bir gürültüyle çöküyor.

    Artık klişe kelimesine dahi sığmayacak kadar bayat bir hikayesi var Felaket Henry'nin. Henry tam da tahmin edildiği üzere haylaz bir öğrenci. Başka bir özel okulun sahibi ise müfettişleri satın alarak Henry'nin okuduğu okulu kapattırmanın peşinde... Henry ve çetesi ise bu berbat duruma son verebilmek için türlü numaralarla okulu kurtaracak parayı bulmak zorundadır. Eeee....

    Daha geçenlerde başka bir İngiliz yapımı olan "Kayıp Hazine (St. Trinian's II: The Legend of Fritton's Gold)" neredeyse aynı hikayeye sahip değil miydi!? İşte bu suyunun suyu hikaye ve kendine ihanet eden mizah anlayışı, filmi tüm öykü ve çizgi film referanslarına rağmen inanılmaz sıkıcı bir izlenceye çeviriyor. Henry'nin çizgi versiyonu ve yukarıda örneklerini verdiğim çocuk izlenceleri başka bir zeka ve espri düzeyinden ilerliyor. Çocuk filmleri dahil neredeyse tüm İngiliz üretimlerinde görmeye alışık olduğumuz "Monty Phyton" komedi geleneğinin uzağından bile geçmiyor Henry'nin macerası. Ayrıca çizgi filmin beden dilini sinemada gerçek oyuncularla denemek çok da iyi bir fikir değil.

    Perdede gördüğü abartılı, çok renkli ve gürültülü şeylerden hoşlanan 4-8 yaş arası sinema seyircisi bir sekilde Henry'i izlemekten keyif alacaktır ama asıl soru, onları sinemaya götüren ebeveynlerin bu izleme deneyimine nasıl katlanacağı... Felaket Henry... Çocuğunu canından çok sevenler için!

    Twitter: murattolga / murattolga@gmail.com

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top