Hesabım
    Kiralık Aşık
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,0
    Ortalama
    Kiralık Aşık

    Woody Allen’ın olmayan bir Woody Allen filmi

    Yazar: Duygu Kocabaylıoğlu

    İtalyan kökenli Amerikalı oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı John Turturro yönetmen koltuğuna verdiği üç yıllık bir moladan sonra, seyircinin karşısına senaristliğini de üstlendiği Kiralık Aşık filmiyle çıkıyor. Üstelik koluna Woody Allen’ı takmış biçimde! Bu hafta sessiz sedasız vizyona giren film ağırlıklı olarak absürd komedinin sularında gezinse de seyirciye yer yer hüzünlü anlar da yaşatıyor, perdedeki öykünün dramı dozunda.

    Bir çiçekçide yarı zamanlı olarak çalışan aynı zamanda ‘tesisat’ işlerinden de anlayan Fioravante, eski bir sahaf işleten Murray’in eski ve yakın bir dostudur. Baştan aşağıya acayip bir adam olan Murray bir gün Fioravante’ye laf arasında, dünyanın en doğal şeyini söylüyormuşçasına, jigololuk yapmasını teklif eder; üstelik müşterileri de hazırdır. Tabii Murray’in de aklı – her ikisi de meteliğe kurşun atarken- havadan alacağı komisyondadır!  Kadınların dilinden anlayan Fioravante, biraz zorlamada olsa Murray’in teklifini kabul eder ama para karşılığı yaşattığı cinsellik ahlaki olarak bir türlü içine sinmez…

    Baştan aşağıya derli toplu bir senaryo ile yola çıkan film, absürt dili ve diyaloglarıyla esasında seksin hayatın en doğal ve vazgeçilmez yanlarından biri olduğu savının arkasında duruyor. Öyle ki bu pek çok Woody Allen filminin bize açık açık dillendirdiği gerçeklerden biridir. Canlandırdığı yarı-çatlak Murray karakteriyle başrol Fioravante’nin sakinliğini perçinleyen Woody Allen’ın, varlığı ile filmin çıtasını yükselttiği göz ardı edilemez. Zira filmin müzikleri, geçtiği şehir-mekan ile ilişkisi, hayatın sıradan akışına dair övgüsü ve ahlaki duruşu, filmin yönetmen ve senaristinden bihaber olan seyirci açısından tam da Woody Allen tarzını yansıtıyor; John Turturro filmi Allen için yapmış gibi duruyor. Ama bu rahatsız edici bir yanılsama değil. Bilakis ağır başlı John Turturro/Fioravante’ye sempatimizi perçinliyor.

    Filmin taş bebekleri olarak Sofia Vergara ve  Sharon Stone isimleri öne çıksa da Fransız oyuncu Vanessa Paradis, “Avigal” performansıyla fark yaratıyor. Filmin hüzünlü güzeli olan Avigal, katı ahlaki değerleri sorgulamaya iten bir rol. Bir kadının dipsiz bir yalnızlığa itilmiş olması mı daha önemlidir, yoksa dul saçlarının başka erkekler tarafından görünmemesi, tenine başka bir tenin değmemesi mi? Mekandan, zamandan soyutlayarak din temelli ahlaki kıskaçları önümüze sunan film, öte yakaya da üçlü bir seks gecesi geçirmeyi planlayan ‘yozlaşmış’ iki orta yaşlı kadının, aşk karşısında saygı duruşuna geçmesini koyuyor.  Tam da, Yahudi kökenli olduğunu bildiğimiz Woody Allen tarzı bir denklem ama dediğimiz gibi golle gelen 3 puan, gönlümüze taht kuran Turturro’ya ait.

    1980’lerde başladığı oyunculuk kariyerine Barton Fink, Köşe Başındakiler, Şike, Do The Right Thing, Nerdesin Be Birader?, Büyük Lebowski  gibi pek çok kalburüstü film ve rol sığdırmış olan, zaman zaman kendisinin de oynadığı 5 filme kamera arkasında imza atan Turturro, Transformers serisi ile nihayet gişe hasılatlarından da faydalandığı bir döneme girmiş görünüyor. Kimilerinin damağında hala Aşk ve Sigara’nın tadı kalsa da, sonuç olarak bu hafta vizyona girenler arasında Kiralık Aşık, şans verilmesi gereken keyifli bir 90 dakika vaat ediyor.

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top