Hesabım
    Muhalif Başkan
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    2,5
    Geçer
    Muhalif Başkan

    Nihayetinde karşımızda bir ilk film var....

    Yazar: Duygu Kocabaylıoğlu

    Tiyatrocu, yazar, senarist ve oyuncu Ferhan Şensoy sanat dünyamız açısından şüphesiz ki en değerli  isimlerden biri. Profesyonel olarak 1971 yılından bu yana sahnede olan Şensoy, 40 yılı aşan sanat hayatına onlarca tiyatro oyununun yanısıra, çeşitli televizyon dizileri ve sinema filmleri de sığdırmış bir isim. Adının geçtiği projelerde beklenti yaratan ve eleştirel mizah tarzına artık aşinası olduğumuz Şensoy, bu hafta vizyona girecek Muhalif Başkan ile 5 yıl aradan sonra yeniden beyazperdeye dönüyor.

    Seyfi Şahin ve Kasım Uçkan’ın ortak kaleme aldığı senaryosuyla yönetmenliğini Yüksel Torun’ un üstlendiği  Muhalif Başkan, politik güldürü türünde bir film. Adı verilmese de Mudanya’nın küçük bir kasabasında geçtiğini tahmin ettiğimiz hikayede, ne yaparsa yapsın tam takır belediye kasasını ve beldesini kalkındıramayan belediye başkanı Zafer’in dürüstlük timsali mücadelesini izliyoruz. Aslen emekli öğretmen olan Zafer başına gelecekleri tahmin etmeden, önceki başkan Cengiz’den batmış belediyeyi devralır; yardımcısı Özkan’ın da dalaverede rakibi Cengiz’den geri kalır yanı yoktur. Zafer kendi cebini doldurmak isteyen açgözlülere karşı, neredeyse tek başına bir dürüstlük savaşı sürdürür…

    Belediye başkanı Zafer rolünde Ferhan Şensoy başrolü sırtlarken, senaryonun ve rejinin kendisine verdiğini mümkün mertebe perdeye yansıtıyor. Tiyatro oyunlarından ve kişiliğinden de muhalif bir isim olduğunu bildiğimiz oyuncu, bazı mimikleri ve jestleri haricinde Zafer’e kendisinden fazla bir artı katmıyor. Belki yönetmenin bilinçli tercihi, belki de oyuncunun bilemeyiz ama, Ferhan Şensoy’un canlandırdığı bir başrolde izleyici olarak birkaç adım ilerisini bekliyorsunuz. Yan rollerdeki oyunculuklar maalesef ikinci sınıf televizyon dizisi kalitesinde bocalarken, senaryonun aksaklıkları oyuncuların elektriğine de doğrudan yansıyor. Filmin en gülümseten performansı çoğu zaman olduğu gibi kasabanın delisinden (Ali Yaylı) geliyor.

    Öte yandan güncele gönderme yapan replikler ve “filler tepişirken olan çimenlere olur” gibi toplumsal tespitler filmde dikkat çekiyor. Birtakım tutarsızlıkları göze çarpan senaryonun, belki de en önemli handikapı gündeme dair politik taşlama yapmak isterken, bu amacı olay örgüsüne tam olarak yedirememiş olması.   

    Nihayetinde karşımızda bir ilk film var. Hem yeni kurulan yapım şirketi CNM Production’ın ilk filmi, hem de yönetmen Torun’un. Yola çıkış ideallerinin ‘iyi niyetli’ olduğunun emarelerini röportajları ve basın açıklamalarıyla da hissettiren yapım ekibi, gelecek işlerinde ellerindeki malzemeyi ve oyuncu kadrosunu daha etkili biçimde kullanacaktır diye umuyoruz. Muhalif Başkan bol filmli bu vizyon haftasında yerli bir güldürü seyretmek isteyenler için sinemalarda…

       

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top