Hesabım
    Karlar Kraliçesi 2
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    2,5
    Geçer
    Karlar Kraliçesi 2

    Hedef kitlesi belli bir yapım...

    Yazar: Burçin Aygün

    Hans Christian Andersen'ın meşhur masalından serbest uyarlanan Karlar Kraliçesi 2 karşımızda! 2012 yapımı Karlar Kraliçesi filminin devamı niteliğindeki yapım, ünlü Rus yönetmen Timur Bekmambetov'un yapımcılığı altında ve Alexey Tsitsilin'in yönetmenlik becerileri ile hayata geçmiş. Geçtiğimiz dönemin yüksek bütçeli animasyonu, gişe canavarı Karlar Ülkesi ile aynı düzlemde ilerleyen Karlar Kraliçesi 2'nin aynı derecede başarılı olduğunu söylemekse zor. Bundaki en büyük etken göreceli olarak küçük çaplı bütçesi, Andersen'ın meşhur masalından iyice kopmuş olması ve günümüz trendinden uzakta, tamamen küçük izleyiciyi hedef alması.

    Yapım, ilk filmi izlememiş olanlara küçük bir kıyak geçiyor ve daha önce olan biteni güzel bir şekilde, detaylıca anlatarak hikayesine başlıyor. Hikaye bu kez Gerda ve Kai'den uzaklaşıyor, kötüler kötüsü Karlar Kraliçesi'nin yancısı Orm'un etrafında şekilleniyor. Orm artık kötülüğün hizmetinden çıkmış, sıradan bir hayata geçiş yapıp, madencilikle uğraşarak hayatta kalmaya çalışan bir Troll olmuştur. Geçim derdi, yalnızlık ve enteresan büyükannesinin sorumlulukları derken kendine yeni bir kaçış yolu yaratmak ister.

    Şapşal Troll Orm, Troll Kral'ın güzeller güzeli Prenses'i evlendireceğini öğrenir, hem sıkıcı hayatına yeniden heyecan katmak, hem de Prenses ve Kral'ı etkileyerek evlenme şansına erişmek için yalanlar üretir. Kötü Karlar Kraliçesi ile olan savaştaki rolünü abarttıkça abartan, neredeyse tek elle galip geldiğini her bir köşede anlatan Orm bir süre sonra bu yalanların önünü de alamamaya başlar.

    Halk tarafından sevilir, sayılır, ilgi görür ve Prenses için şansını yükseltir ancak en yakın arkadaşlarını, dostluklarını kaybetme tehlikesi yaşar. Bir başka deyişle Karlar Kraliçesi 2, eski usül animasyonlardan alışık olduğumuz üzere, izleyicilerine ahlaki yargılara dair önemli dersler vermek için çabalayan bir film. Bu yanıyla yetişkinlerden öte yaşı oldukça küçük olan seyircileri hedef alan yapım. Son zamanlarda alıştığımız, yaşı büyük sinemaseverleri de perdeye kitleyen anlayıştan yoksun olan proje, güzel dersler vermek ve ortalama espiriler ile günü kurtarmak derdinde.

    Orm'un kendi kötü yanı ile yüzleşmesi, yaşı geçkin izleyiciyi de kendisine çekebilmek için hikayeye eklenen "ekonomik sorunlar" gibi temalar ve ortalamanın biraz üstünde seyreden teknik yeterlilik gibi başlıklar ile ortaya bir tür "toplama" sunan animasyon filminin en büyük eksisi ise Karlar Kraliçesi'nin ta kendisi. İlk filmdeki yenilgiden sonra büyük bir geri dönüş yerine, hikaye eksenini bambaşka bir karaktere kaydırarak tehlikeli bir yola adım atan Rus ekip Wizart Animation açık konuşmak gerekirse pek de doğru bir karar vermemiş.

    Kısa süresiyle hızlı bir serüven vaat eden çalışma, aksiyon sekanslarının sonlara sıkıştırılması yüzünden de büyük bir darbe yemiş. Günümüz küçük seyircileri için bile yavaş diyebileceğimiz akış bir süre sonra perdeden kopmanıza bile sebep oluyor. Hızlı giriş yapan ancak sonrasında ağır ağır ilerleyen yapımın heyecan dolu doruğuna ulaşana kadar bazı minik izleyicilerin sıkılmaması işten bile değil.

    Bu tip sorunları bir tarafa bırakacak olursak Karlar Kraliçesi 2, çocukları ile sakin bir seyirlik arayan kitle için biçilmiş bir kaftan. Güzel mesajlar veren, renkli, cıvıl cıvıl atmosferi ile kendine bağlayan ve şık espirileri ile yüzleri gülümsetmeyi de başaran bir film. İyi eğlenceler!

    burcinaygun@gmail.com

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top