Hesabım
    Örümcek-Adam: Örümcek Evreninde
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    4,5
    Muhteşem
    Örümcek-Adam: Örümcek Evreninde

    Örümcekler arasında başka bir yıldız yükseldi

    Yazar: Burçin Aygün

    Çizgi roman uyarlamalarının sinema salonlarını doldurduğu, hatta o kadar ki, neredeyse “bu haftanın süper kahraman filmi neymiş bakalım?” dedirten şu yıllarda büyük sürprizler de çıkmıyor değil. Deadpool gibi 18+ etiketiyle vizyona giren ve sağlam bir başarı yakalayan yeni nesil uyarlamalar ya da hikayeyi başa sarsa bile izleyicisini üzmeyen tekrarlanan seriler (Örümcek Adam: Eve Dönüş). Bu hafta dünya geneliyle birlikte vizyona giren Örümcek-Adam: Örümcek Evreninde projesi de bunlardan bir tanesi. Ancak bu yapımın önemli bir farkı var; bir animasyon çalışması olması. Yani Sam Raimi’nin çizgi roman serisinden fazlaca bağımsız oluşuyla eleştirilen üçlemesi, ardından gelen İnanılmaz Örümcek Adam’lar ve daha genç bir Peter Parker ile tekrar başa saran, iyi de yapan Eve Dönüş’e bir alternatif daha var.

    Büyük bütçeli Spider-Man yapımları arasındaki en iyi iki yapım olarak görülen Raimi’nin Örümcek-Adam 2’si ve 2017 tarihli taze Parker’ın ardından gelecek “başarı” merakla beklenirken, yapımcılar tabiri caizse sağ gösterip, sol vurdu. Gelecek yıl vizyona girecek Far From Home öncesinde, film uyarlaması Örümcekler arasında başka bir yıldız yükseldi: Miles Morales.

    Kahramanımızı sadece beyazperde üzerinden takip eden kitle için değişmeyen isim, Peter Parker bu filmin baş kahramanı değil. 2011 senesinden beri bir başka Spider-Man olarak okuduğumuz yarı siyahi yarı Meksikalı Miles Morales, farklı bir evrenin meşhur kahramanı olmuş durumda. Zaten hikayenin bel kemiğini de alternatif evrenler ve çok sayıdaki Örümcek Adam’ın kurduğu topluluk oluşturuyor. Genç Miles Morales, babasının da baskısıyla eğitim hayatına “çok sağlam adımlarla” devam ederken, günlerden bir gün metroda kendisini ısıran radyoaktif bir örümcekle bambaşka bir dünyaya adım atıyor. Bildiğimiz hikaye, üç aşağı beş yukarı kendini tekrarlıyor ve Örümcek Adam doğuyor. Gizli süper kahraman kimliği ile günlerini geçiren Miles, ezeli düşmanlardan Kingpin’in yeni planını (dolaylı olarak) öğreniyor. Farklı boyutların kapısını açabilen cihazıyla kentin altında bir Kara Delik tehlikesi yaratan kötümüz, genç adamın önüne beş farklı Spider-Man fırlatıyor. Hepimizin bildiği Peter Parker, orta yaşlı, depresyonda ve kendisini hafiften alkole vermiş tipler gibi yaşıyor, Parker’ın efsanevi aşkı Gwen Stacy, Spider-Gwen olmuş, kendi evrenini koruyor, 1940’lardan gelmiş gibi görünen Örümcek Adam Noir çok daha olgun, ciddi ve karamsar bir kahraman olarak ışınlanıyor, bir anime kahramanı Peni Parker ve yüzde koca bır sırıtış yaratan Spider-Ham (Örümcek Domuz!)

    Örümcek Evreninde’nin en büyük başarısı senaryosunda. Rodney Rothman ve Phil Lord’un yazdığı metin adeta çizgi roman sayfalarından fırlamış ve gerçek bir uyarlama nasıl olmalı sorusunun cevabı niteliğinde. Karakterlerden her biri inandırıcı, sevilesi ya da nefret edilesi, gelecek hayalleri olan, hayatın sillesini yemiş ve vazgeçmiş farklı ruhlar. Babasının iyi niyetli olsa da Miles’ı mutsuz eden arzusunun aksine ona çok daha rahat ve alternatiflerle dolu bir yaşamı gösteren amcası da bunlardan bir tanesi. Keza her bir Örümcek’in kendine has beğenileri, endişe ve motivasyonları mevcut. Senaristliğin yanında Bob Persichetti ve Peter Ramsey ile birlikte filmi yöneten Rothman’ın, bu konuda ekstra özen gösterdiği açık.

    Yapımın bir diğer başarısı da görselliğinde. Cell-shade benzeri bir teknikle hayata geçirilen kurgu kahramanlar aslında direkt olarak çizgi romanın sayfalarından çıkıp gelmiş gibiler. Üstelik diğer tüm Spider’lar kendi dünyasına uygun şekilde görünüyor. Spider-Gwen ya da Noir’in resmedilişi birbirinden tamamen ayrı. Anime kurallarına uygun çizilmiş Peni Parker ve Looney Toones serisi gibi görünen Spider-Ham de başka başka dünyalardan geldiklerini hemen belli ediyorlar.

    Aksiyonundan espirilerine, teknik anlamdaki şaşırtıcılığına ve en mühimi değer verilerek yazılmış karakterleriyle şimdiye kadar yapılmış en iyi Örümcek Adam filmlerinden biriyle karşı karşıyayız. İster çizgi roman takipçisi, ister beyazperde örümceği olun, hiç fark etmez: “Örümcek Evreninde”nin sizi tatmin etmemesi çok zor.

    burcinaygun@gmail.com 

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top