Hesabım
    Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu
    Ortalama puan
    2,8
    yayın
    • Habertürk
    • Arka Pencere
    • Sözcü
    • Hurriyet
    • Milliyet
    • Star

    Her dergi ve gazetenin puanlama sistemi farklı olduğu için, Beyazperde, puanları 0.5 - 5 yıldız üzerinden, kendi barometresine göre vermiştir.

    Basın Eleştirisi

    Habertürk

    Yazar: Mehmet Açar

    “Valerian”ın en hoş yanı, türün çok sevdiği tarzda bir “dünya, galaksi ya da evren kurtarma hikâyesi” anlatmaması... Bunun yerine, düşman yaratarak güçlenmeye çalışan, kendi halkının iyiliği için soykırım yapmaktan çekinmeyen savaşçı bir zihniyetin eleştirisini yapıyor. Besson orijinal çizgi romandaki liberal, muhalif duruşu koruyor. Ama türün yapısı gereği, derinlemesine işlenen temalar, karakter gelişimleri ya da zengin dramatik çatışmalar beklememek gerekiyor. Aksiyon ve macera, her şeye hükmediyor. Olaylar, iyilerle kötülerin kesin çizgilerle birbirinden ayrıldığı masalsı bir dünyada geçiyor.

    Eleştirinin tamamı için: Habertürk

    Arka Pencere

    Yazar: Burçin S. Yalçın

    Yine de kim ne derse desin, filmin baş döndürücü, sempatik ve yer yer kaş kaldıracak kadar ilginç bir gelecek tasviri olduğu su götürmez. Çizgi romanın hayli renkli öğelerini Besson filme ustaca yediriyor. Bu noktada Weta Digital ile ILM'in ellerinden çıkan görsel efektlerin harcanan her milyon doların  hakkını ziyadesiyle verdiğini söylemek gerek. İki şirketin işbirliğinden Luc Besson 'uçan kaçan' vizyonuna yaraşır bir netice çıkıyor.

    Eleştirinin tamamı için: Arka Pencere

    Sözcü

    Yazar: Burak Göral

    "Valerian" elbette büyük bir bütçe eşliğinde gerçekleştirilmiş büyük set tasarımları oldukça parlak ve ilgi çekici. Valerian rolünde Dane Dehaan enerjisiyle karakterini sürüklüyor. Mankenlikten gelen Cara Delevigne, klişe rolünde biraz soğuk dursa da kendisine biçilen sınırlı işlevini yerine getiriyor. Ama bu hikayeye 137 dakika biraz bol geliyor. Özellikle hikayenin ortalarında tekrara düşülen ve fazlalık hissi yaratan büyük bir bölüm var. Mesela rahatça daha kağıt üzerindeyken yapılabilecek 30 dakikalık bir kısaltmayla film hem daha ucuza çıkmış olacak hem de çok daha derli toplu bir hikayeye sahip olacaktı.  Yine de Valerian'ın görünmez bir pazarda yaşadığı heyecanlı kovalamaca sahnesi bir karışık olsa da yaratıcıydı. Genç izleyiciler daha çok sevecektir...

    Eleştirinin tamamı için: Sözcü

    Hurriyet

    Yazar: Uğur Vardan

    Sonuç? Kimi kareleri 1977 yapımı‘Star Wars’u (bir iddiaya göre de vakti zamanında ‘Star Wars’ çekilirken bu çizgi romanın kadrajlarından da ilham alınmış, bu durumda çember tamamlanmış oluyor!) andıran, Mül gezegeni dolayısıyla ‘cennet’ tarifine soyunan ve çevreci mesajlar barındıran ama genel olarak kötü oyunculuk performanslarının damga vurduğu ve senaryo bakımından demode bir ‘Uzay operası’ndan öteye gidemeyen ‘Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu’, vasat bir seyirlik. ‘İnci’yi, adeta  ‘G.O.R.A.’vari bir hamleyle ‘tahta’nın yanında (!) ‘yeni bir element’ gibi sahaya süren film, etkileyici görüntüleri (Besson’un klasik kameramanı Thierry Arbogast maharetine bir kez daha tanık oluyoruz) ve yaratık tasarımları hatrına izlenebilir.

    Eleştirinin tamamı için: Hurriyet

    Milliyet

    Yazar: Nil Kural

    Besson’un ciddi sanat tasarımı ve yaratıcı dünyası filmi izlemek için bulunabilecek tek neden. Esprileri, “Yıldız Savaşları”nın ikinci üçlemesinde işlemeyen Jar Jar anlarının toplamına benzeyen film, ilgi çeken ana karakterlerden mahrum. DeHaan ve Delevingne’nin standartları bile tutturamayan oyunculukları veya karakterlerin senaryodaki hali, onları takip etmek istemeyi imkansız kılıyor. Besson, en parlak döneminde çektiği “5. Element”te işleyen yönleri şimdi yakalayamıyor.

    Eleştirinin tamamı için: Milliyet

    Star

    Yazar: Serdar Akbıyık

    Film bir renk cümbüşü, yaratıklar daha parlak. O kadar rengarenk bir evren ile karşı karşıyayız ki filmi ciddiye almakta zorlandım. Hele filmin iki başrol oyuncusunun minyon fizikleri beni iyice gerçeklikten kopardı. Düşünsenize bütün o kötücül yaratıklar ve birlikler karşısında iki çocuk bütün galaksiyi kurtarıyor. Bu denge, filmin seslendiği yaş aralığını iyice düşürüyor. Evet Beşinci Element de öyle büyük dertlere çok eleştirel bir bakış atmıyordu. Ama en azından olgun bir Bruce Willis ile Milla Jovovich’in arasındaki elektrik filmi daha ciddiye almamızı sağlıyordu. Luc Besson gibi duygu ustası bir yönetmenin bu kadar para harcayıp sonunda ergen filmi yapmasını haklı gösteremez.

    Eleştirinin tamamı için: Star
    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top