Hesabım
    Piyasadan Büyük Alacağımız Var
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    2,5
    Geçer
    Piyasadan Büyük Alacağımız Var

    Genç işi yeşilçam alacaklıları....

    Yazar: Banu Bozdemir

    Piyasadan Büyük Alacağımız Var genç bir ekibin Yeşilçam sevdasıyla biraraya geldiği, eskide kalmış duygulara sahip çıkmaya çalıştığı bir film olmuş. Filmde en baştan iyi niyetli bir çaba olduğunu söylemek mümkün ancak bu duygunun yer yer geçmediğini de söyleyebiliriz. Çünkü film komedi harmanı duygusal boyutu zaman zaman kısıtlıyor. Film gittikçe boşalan tiyatro sahnesini ve sahnenin emektarını korumak için çeşitli yollara kalkışan gençlerin çabasını anlatıyor. Filmin Genç Kafa işi olması birtakım iddiaları anlaşılır kılıyor ama Yeşilçam emekçilerinin sinemamıza sundukları katkıyı değeri sanırım kimse alamaz, alamayacak da. Filmin diğer komedi filmlerinden o anlamda bir farkı yok, sadece bunun yanına iddialı bir amaç eklemiş gibi görünüyorlar... Yani belki de Yeşilçamı ve yeşilçam oyuncularını karıştırmasalar ve kendi yağlarında kavrulmaya çalışan gençler izlenimi daha isabetli olacaktı. Benim düşüncem bu, yoksa amaç olarak takdir etmek lazım tabii ekibi. 

    Piyasadan Büyük Alacağımız Var'ın artısı ekibin filmde de yansıttığı gibi kendilerine bir çıkış yaratmak için gösterdikleri çaba olsa gerek. Tabii filmin bütün yapısını komedi olarak kurması duygusal geçişlere izin vermemesi bazı dokuları yok etmiyor değil. Sonuçta tiplemeler üzerinden yapılan komedi olayı bir yere kadar sürüklüyor. Aslında bu kadar çok film çekilmesine karşın, yapımcıların istekleriyle film çekmek isteyen ekiplerin istekleri hiç uyuşmuyor ama o kadar film de çekilmiş oluyor arada. Bu Yeşilçam'da da kullanılan ve bir şekilde formülüze edilmiş bir yöntemdi. Yani yapımcılar  o kadar hakimdi ki piyasaya neyin nasıl, kimle ve ne zaman çekileceğine karar veriyorlardı.

    Günümüzde bağımsız yapımcıların ve film çekme ihtimallerinin biraz daha artmasıyla özgün eserler ortaya çıkıyor neyse ki. Ama film Yeşilçam bakış açısıyla günümüze bakmaya çalışınca orada biraz absürdlük ortaya çıkmış. Bu kelimenin yani absürd kelimesinin genç kafa ekibini mutlu edeceğini düşünüyorum. Çünkü yapmak istedikleri biraz da bu. Sinemayla tiyaroyu kurtarma girişimleri, bugünden Yeşilçam'a selam çakma ve onların haklarını almaya soyunma gayretleri biraz öyle bir çaba zira. Bunu kendi eylemleri adına olumsuzluk olarak nitelendirmiyorum. Eylem genel anlamıyla bir absürdlük barındırıyor. Çünkü günümüzde herkes kendini kurtarma derdinde, bu tür çabalar da filmler de kalıyor ne yazık.

    Piyasadan Büyük Alacağımız Var piyasayı iyi yorumlayan gençlerin elinden çıkmış. Filme yenilikler,hareketler katmaya çalıştıkları da aşikar. Yani kendine has tarzları olduğunu söylemek mümkün. Filmi bir yerinde oyuncu koçu kullanıp, piyasanın ürettiği yeni değerlerle ufak bir eleştiri yapmayı da ihmal etmemişler. Ama tavsiyem oyuncu koçunun yaşlı değil genç olması olabilirdi. Çünkü karakterin yeşilçam tiplemesine yakınlığı biraz kafa karıştırıyor. Sonuçta ekip bugünü gözlemleyip, geçmişe saygı duyup bir film çekmiş. Bunu da iyi niyetleriyle başarmış görünüyorlar ama yukarıdaki eksikleri de saymadan edemedim, tavsiye olarak alırlar umarım. Sonuçta bu çocukların tiyatro kurtarması çılgın dersane ekibinin dersanelerini yaşatma çabalarına hiç benzemiyor. Bu da ernim ironim olsun! İkinci film çekme çabalarını da bekliyoruz nihayetinde!

    Twitter.com/BanuBozdemir

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top