Hesabım
    Enes Batur Hayal Mi Gerçek Mi?
    Ortalama puan
    2,1
    2907 Puanlama
    Enes Batur Hayal Mi Gerçek Mi? hakkında görüşlerin ?

    251 Kullanıcı yorumları

    5
    150 Eleştiri
    4
    12 Eleştiri
    3
    3 Eleştiri
    2
    1 Eleştiri
    1
    20 Eleştiri
    0
    65 Eleştiri
    Sırala
    En yararlı eleştiriler En yeniler En çok eleştiri yazmış üyeler En çok takip edilen üyeler
    Selami T.
    Selami T.

    Takipçi 47 değerlendirmeler Takip Et!

    0,5
    23 Ocak 2018 tarihinde eklendi
    Bu ülkede böyle filmleri izleyen bir kitle varsa. Bu adamlar böyle filmler yapmaya devam eder. Yazık içine ettiniz sinemanın. Para için her boku yapdınız şimdi sinema mı kaldı?
    Sarp Baran
    Sarp Baran

    Takipçi 137 değerlendirmeler Takip Et!

    0,5
    5 Nisan 2020 tarihinde eklendi
    hiç bir şey demiyorum. Zaten enes baturu sevmiyorum.
    Oyunculuk yeteneğide yok
    senaryo yok, oyunculuk, kurgu yok, daha berbat olabilmesi için ne olabilir
    Cem C.
    Cem C.

    Takipçi 1 değerlendirme Takip Et!

    5,0
    24 Kasım 2017 tarihinde eklendi
    Merakla bekliyorum.. 19 Ocak 2018 eğleceli film olacağına inanıyorum... Enes Batur Hayal mi? Gerçek mi?
    Çok Yönlü G.
    Çok Yönlü G.

    Takipçi 2 değerlendirmeler Takip Et!

    5,0
    27 Ocak 2018 tarihinde eklendi
    Yrvajdvthidhfbfjwjahvdhshsvdvtihqvdifvdjxixbd

    Ghdhwufiegoehodhotznsgmgskgsmsyntshtqjwybtwnshnsgnsgnsgnagnatbafbatbafbafbfabafnfahe stbafbarhrh1
    Çok güzelk
    KaliteTAKİP
    KaliteTAKİP

    Takipçi 873 değerlendirmeler Takip Et!

    0,5
    8 Şubat 2018 tarihinde eklendi
    kıssa ve öz yazıklar olsunki 06-17 yaş arası youtube ergenlerinin beğeni kitlesinin başını çektiği bir adamın nerelere geldiğine örnek küçük düşürücü bir yapım ...

    DİPNOT:
    Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu saçmalıklara engel olması lazım artık . Tabi Türk Sineması Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın umrundaysa ...
    Mert H
    Mert H

    Takipçi 1.254 değerlendirmeler Takip Et!

    1,5
    4 Haziran 2019 tarihinde eklendi
    Bayramda çocukların televizyonda izlediğini gördüm, ben de bir göz atayım dedim. Fragmanı bile midemi bulandırdığı için izlememiştim. Film gerçekten kötü ancak sosyal medyada yerden yere vurulduğu kadar değil. Oyunculuklar berbat çünkü hep kendi arkadaşlarını kullanmış, senaryo berbat çünkü adam kendi hayatını belli/belirsiz bir şekilde perdeye yansıtmış. Burada filmi güzel yapan bir nokta ise kendi kitlesinde, mesaj almaya fazlasıyla açık beyinlere iyi mesajlar aşılaması. Bu noktada oldukça faydalı olabilir. Ancak 16 yaşından büyükler için hiçbir anlam ifade etmeyen ve vakit kaybı olan bir film olarak nitelendirebilirim.
    Alp T.
    Alp T.

    Takipçi 441 değerlendirmeler Takip Et!

    1,5
    19 Ocak 2018 tarihinde eklendi
    OHA Diyorum ile Halil Söyletmez'den sonra YouTuber Enes Batur da yeni filmiyle sinema dünyasına adım atmış oldu. Yazıma başlamadan önce, YouTuber'ların film yapmasına karşı çıkmadığımı, hatta onları desteklediğimi belirtmek istiyorum. Fakat geçtiğimiz yıl vizyona giren OHA Diyorum!'un sıradan ve Cumali Ceber'in sinemaya karşı bir hakaret olan filmlerinden sonra, Enes Batur'un filmine karşı olmayan beklentilerim daha da azaldı. Yine de filmi kendi gözlerimle izlemeye karar verdim. Ayrıca bu yazı, diğer yazılarım gibi tamamen dürüst olacak. Sırf Enes'in büyük bir hayran kitlesi var diye filmi gereksiz yere övmeye ya da herkes filmi izlemeden nefret ediyor diye sövmeye çalışmayacağım. O halde yazıma geçelim.

    Bu film, Enes Batur'un küçüklüğünde yaşadığı arkadaşlık sıkıntısından sonra ilgisini bilgisayar oyunlarına vermesini, ergenlik çağında bir YouTube kanalı kurmasını ve günümüzde de kanalının giderek büyüdükten sonra kendisini şan ve şöhretin içinde bulmasına odaklanıyor. Bu esnada da Enes'in yaşadığı zorlukları ve ünlendikten sonra gözünün dönmesini izliyoruz. Ve bu filmin tamamı da, bu olayları bir Hollywood filmi gibi anlatmaya çalışmış.

    Öncelikle bu film tamamen rezalet değildi, kesinlikle iyi yanları vardı. Mesela Cumali Ceber ile OHA Diyorum!'un aksine, bu filmde çocukların ders çıkarabileceği hoş mesajlar var. Ayrıca film nasıl bir seyirci kitlesine hitap ettiğini çok iyi biliyor, bütün yaşlara hitap etmeye çalışıp kendisini fazla kasmayı denemiyor bile. Mesela benim gittiğim salonun tamamı Enes Batur'un hayranı olan çocuklardan oluşuyordu ve çocuklar film boyunca "Aa, Enes Abi'ye baksana!" gibi şeyler söyledi, yapılan şakaların hepsine yüksek sesle güldü ve çoğu sahnede yapılan göndermeleri sırıtarak izledi. Yani bu filmin sadece hayran kitlesine hitap eden bir çocuk filmi olduğunu düşünürsek, o kitlenin bu filmi seveceğine şüphem yok.

    Ben ise bu hayran kitlesine ait değilim. Hiçbir zaman Enes Batur'un büyük bir hayranı olmadım, bu yüzden filmde yaşanan hiçbir şeyi de umursamadım. Ama film oldukça zararsız olduğu için hiç olmazsa izlerken Cumali Ceber'de olduğu gibi içimden bayılma hissi gelmedi. Ekrana sadece 2 saat boyunca öylesine bakmış oldum.

    Ayrıca bu filmde prodüksiyon ekibinin gerçekten çabaladığını görebiliyorsunuz. Bu filmin oldukça büyük bir bütçesi var ve hikayenin çoğu farklı lokasyonlarda çekilmiş. Bütün filmi sadece 1-2 mekanda çekip sonra da üzerinde hiç düşünmeden sinemalara yollamamışlar yani.

    Fakat Enes Batur Hayal Mi Gerçek Mi?, harika bir film değildi. İyi bir film de değildi. Hatta bayağı kötüydü. Eğer bu filmin sadece hayran kitlesine hitap ediyor oluşunu bir kenara bırakıp bu filmi bir "film" gibi değerlendirmeye çalışırsak, sonuç neresinden tutsan elinde kalıyor. İçerik zararsız olsa da, bu filmin neredeyse her kısmı hatalarla dolu. Beni sinirlendirmeyen ama tekrar ve tekrar gözüme batan hatalar.

    Mesela filmde bir bölümünün 2013 yılında geçtiği sırada Enes'in sinemaya gidip arka planda 2017'de vizyona giren Sarı Sıcak filminin posterinin olması, ergenlik çağında Enes'in sivilcelerinin her sahnede sürekli yer değiştirmesi veya YouTube'da ses ibresinin açık olduğu görüldüğü halde ses gelmemesi gibi saçma mantık hataları bir yana, bu filmi kötü yapan ana neden senaryo ile yönetmenlikten kaynaklanıyor.

    Bu film; Oğlum Bak Git, Çılgın Dersane 3 ile 4'ün yönetmeni Kamil Çetin tarafından yönetildiği için bütün olabilecek iyi olasılıklar en başından suya düşmüş zaten. Kamil Çetin, Enes Batur Hayal Mi Gerçek Mi?'yi, aşırı sıkıcı ve sıradan görünen bir film haline getirmiş. Enes Batur'un kişiliğini vurgulayan stilden eser yoktu filmde. Çünkü bu film, Enes'in hayatını anlatmaya çalışırken bunu olabilecek en Hollywoodvari şekilde yapmaya çalışıyor. Bu da beni senaryoya getiriyor.

    Bu filmin senaryosu o kadar klişe ve özensizdi ki, 2 ayrı filmi bir arada izliyor gibiydim. Bu filmin ilk yarısının tamamı dev bir YouTube reklamı, ikinci yarı ise The Wolf Of Wall Street veya The Model ya da gelmiş geçmiş bütün Hollywood filmlerinin bir karmasıydı adeta. Bu film ikinci yarısında diğer filmlere benzemeye o kadar çok çalışmış ki, hikayesinin amacının ne olduğunu unutmuş.

    Bu yüzden Enes Batur Hayal Mi Gerçek Mi?'yi özgün kılan tek şey, dev bir YouTube reklamı olan ilk yarıdan ibaret kalıyor. Eğer dürüst olmam gerekirse, filmin bu kısmı fena değildi. Evet, her dakikada bir; "YouTube'un böyle özellikleri de varmış..." veya "Artık para kazanmaya da başladım..." gibi abartıya kaçan ürün yerleştirme diyalogları filmde vardı. Peki neden bu yarının tamamen kötü olmadığını düşünüyorum? Çünkü film basit mesajı ve klişe karakterlerini abartıya kaçmadan anlatıyor ve bundan fazlası olmamaya çalışıyordu. Bu bölüm kesinlikle harika değildi ama hiç olmazsa ikinci yarıdan daha akıcıydı. Hatta yapılan 1-2 şakaya güldüğümü de söyleyebilirim. Fakat bundan sonra Enes'in İstanbul'a taşınmasıyla ikinci yarı başlıyor ve film sizi öyle bir klişe bombardımanına sokuyor ki, film bittikten sonra dört bir yanınız sakat bir şekilde salondan ayrılıyorsunuz.

    Bu konuda filmi daha iyi bir hale getirmek için oyunculukların hiçbir yardımı dokunmadı. Filmdeki her bir karakterin saçma tercihler yapan klişe tiplemelerden ibaret olmasının yanı sıra (özellikle de ikinci yarıda), performanslarının hiçbirini ikna edici bulmadım. Bu filmde Enes Batur bir Jack Sparrow'u değil, bildiğin kendisini canlandırıyor yahu! Ama buna rağmen onun ağzından çıkan tek bir kelimeye bile inanmadım. Hatta sadece o değil, bütün oyuncular film boyunca senaryoyu ilk defa okuyormuş gibi konuşuyordu.

    Kısacası, tahmin edebileceğiniz gibi, Enes Batur Hayal Mi Gerçek Mi? iyi bir film değildi. Gerçi iyi mesajı ile zararsız işlenişiyle hayal edebileceğiniz en rezalet iş olmasa da, kötü oyunculuklar, film süresinin gereksiz uzunluğu ve yaratıcılıktan yoksun bir senaryo, bu filmi oldukça unutulabilir ve boş bir hale getirmiş. Filme emek harcanmış olan emek hep yanlış yerlere harcanmış. Şahsen ben hala YouTuber'ların film çekmesini görmek isterim fakat lütfen kendilerini böyle zayıf içeriklerle sınırlamasınlar. Enes Batur'un çocuk hayranları dışında bu film kimseye hitap etmiyor. Bu yüzden bu kitleye girmeyen diğer kişiler bu filmi rezalet değil, boş bulacak. Es geçmenizi tavsiye ederim.

    FİLMİN İYİ YANLARI:

    + Hoş bir mesajı olması, bir varoluş amacı oluşu.

    + İlk yarının kendisini izlettirmesi.

    FİLMİN KÖTÜ YANLARI:

    - Aşırı uzun süresi, ağır tempo.

    - Yaratıcılıktan yoksun, klişe bir senaryo.

    - Yönetmen Kamil Çetin'in filmin stilini iyi yansıtamaması.

    - Kötü oyunculuklar.

    TOPLAM PUAN: 3/10
    Sertuğ T.
    Sertuğ T.

    Takipçi 161 değerlendirmeler Takip Et!

    1,5
    22 Ocak 2018 tarihinde eklendi
    Enes Batur : Hayal Mi? Gerçek Mi ? , Youtube Fenomenlerinin film yapma furyasının 3. Denemesi olan Enes Batur Hayal Mi Gerçek Mi ?, 2017 yılında karşımıza
    çıkan "Oha Diyorum" ve "Cumali Ceber" farklı bir yol izleyerek Hollywoddun kalıplaşmış şöhret sahibi ve ünlü olma hikayesini kendine baz alıyor. Youtube fenomenlerinin
    film yapma furyasının Hollywoddaki en bilindik denemelerinden Smosh : The Movieden sonra bu furya türk sinemasınıda etkisi altına alıp birçok kitleyi kendine çekip hasılat
    anlamında iyi sonuçlar elde etmişti, lakin hepsi özgün olmaktan uzak basit ve kötü yapımlar olurken Enes Batur Hayal Mi Gerçek Mi ? filminin bu doğrultudan sapması
    beklenemezdi. Film Youtube Türkiyenin ünlü isimlerinden olan Enes Baturun yükseliş hikayesini absürd ve gerçekçilikten uzak aykırı bir şekilde anlatırken , anlatım
    şeklini ve hitap ettiği kitlenin dışına çıkamayan basite indirgenmiş bir film sunuyor. Yönetmen koltuğunda Çılgın Dersane 3-4 ,Ketenpere gibi eserlere imza atan Kamil Çetin oturuyor.
    Film , ürün yerleştirmenin yanı sıra birçok ünlü youtube fenomenini yan karakter ve klişe tiplemelerle sunuyor veya "cameo" stiliyle harmanlayıp pazarlama konusunda daha geniş kitlelere hitap etmeye çalışıyor.
    Cumali Ceber ve Oha Diyorum yapımlarındaki tipleme komedisini kullanıp,komedi öğelerini gerçekçilikten uzak abartılı bir şekilde sunup bu furyanın iki temsilcisinin izinden gidiyor
    ve ortaya organik olmayan yapay bir hikaye eşliğinde yapay bir anlatm, yapay bir dizayn sunuyor. Film hitap ettiği kitleye ulaşmak için çekinmeden absürd yollara başvurup kendini
    adeta bir animasyon filmi kıvamına sokuyor bunun yanında hayallerinizin peşinden koşun gibi mesajlar sunan film olaylara gerçek açıyla yaklaşıp şöhret ve gerçekliğin ince çizgisini
    veya keskin uçlarını hiç değinmeden düz bir anlatımla aktarıyor seyirciye. Film vaat ettiği ve kalıplaşmış olarak baz aldığı konuyu kendine entegre edip kendi içinde düz bir biçimde
    tutamayacak kadar yavan ve başarısız bir omurga oluşturuyor. Film , komedi anlamında basmakalıp öğeleri kullanıp tamamen özgünlükten uzak ucuz bir komedi sunuyor.
    Kendi içinde zaman atlamaları ve bu zaman atlamaları yüzünden mantık hataları yapan film sadece estetik değil prodüksüyon bakımındanda çok acemi kalıyor çekim,dizayn hataları filmde bolca mevcut.
    Senaryo konusunda hep film bir argümanlar önümüze sunuyor filmin ton değişikliğinden sonra çeşitli argümanlar yan konular devreye girsede bir anda unutuluyor veya rafa kaldırılıyor bu özellik ise
    filmi kendi içinde çok tutarsız neresinden tutsanız elinizde kalıcak bir yapım haline dönüştürüyor. Oyunculuk anlamında pek bir deneyimleri olmadığına inandığım Enes Batur , Baturay Anar ,Kaya Giray
    Başak Karahan gibi başrol konumundaki oyuncular yeterli performansı sergileyemeyip filmin kendini ciddiye almasına engel olup bir beyazperde serüvenine kıyasla bir video formatına dönüştürüyor ve
    yaptıkları eserin gidişatını olumsuz etkiliyorlar.Enes Batur ve arkadaşları çıktıkları bu beyazperde serüveninde yaptıkları eseri acemi , basit ve kötü olarak anılıcak bir biçimde dizayn edip harmanlıyorlar
    hitap ettikleri kitleyi bile yer yer memnun edemeyecek argümanları sunan film organik durmayan yapay bir işe imza atmasının yanı sıra akılda kalıcılığı olmayan kötü bir denemeye imza atıp başarısız bir serüveni
    sonlandırıyorlar. Genel itibariyle youtube fenomenlerinin film yapma furyasının türk sinemasındaki cephesi organik durmayan yapay abartılı tiplemeler, durumlar ve basma kalıp komedi etmenleriyle başarız ve kötü olarak anılıcak
    eserlere imza atıyorlar. Bell bir kitleye hitap etme çabasında olan bu film Enes Batur hayal mi gerçek mi ? denemesiylede fenomen yerleştirme politikasını izleyip gişe odaklı bir pazarlama stratejisine başvuruyor ve
    bu pazarlama tekniğini resmen bu furyaya aşılayıp gişe kaygısını sona erdiriyor.
    mustafa k.
    mustafa k.

    Takipçi 13 değerlendirmeler Takip Et!

    1,0
    22 Ocak 2018 tarihinde eklendi
    oyınculuklar sıfır hikaye sıfır filmi genelde çocuklar izliyor şöyle diyeyim bizim salonda film oynarken çocuklar oyun oynamaya başladı gürültü patırtı kime ne diyeceksin hepsi çocuk şu ünlü olan herkesin herşeyi yapması şart mı? Ne işin var Enes Batur sinemayla bırak bu işe emek verenler yapsın çocukların yüzünden herhalde bi 2 milyon izlenir ama bir daha yapma enesciğim bu biraz olmamış, he çok iyi bir youtubersın en iyisin sen youtuber olarak kal biz seni öyle sevelim lütfen!
    Darth Vader
    Darth Vader

    Takipçi 54 değerlendirmeler Takip Et!

    1,0
    21 Ocak 2018 tarihinde eklendi
    Herhafta duzenli olarak sinema izleyen birisi olarak mutlaka turk ve yabanci elestiri sitelerinde film hakkinda onceden bilgilenerek giderim. Boylece beklenmedik sonuclarla karsilasmam. BLAIR CADISI adindaki ilk filmde bile keklenmemis ve filmin dogaclama oldugunu bastan ogrenmis ve filmi o gozle izlemis oyuncularin dogaclama performansindan zevk bile almistim. 4-5 MILYON takipcisi olan bir youtuber'in film cektigini duyuncada hali ile beklentimi dusurerek yinede filmi izledim. Neticede 9-11 teror saldirilari hakkindaki komplo teorisi LOOSE CHANGE de sadece altibin dolara mal olmus ve universtite ogrencilerince cekilmisti. ZEITGEIST inde benzer hikayesi var. Yani herhafta film izliyoruz zaten bu seferde bunu izleyeyim nolcak zaten az cok milliyetci sayilirim dedim . Tabi bilincli bir izleyici olarak filmi ucuz bir sinemada izleyip 5 tl ekonomi yapip o 5 tl ilede super loto oynadim. Cikar mi cikar o zaman benimde hayallerim enes batur gibi gercek olur. Emege saygi deyip yinede 1 yildiz veriyorum. Haa eger film dogaclama filmi ise o zaman 5 yildiz veriyorum helalinden.
    Ünal Yılmaz
    Ünal Yılmaz

    1 değerlendirme Takip Et!

    0,5
    29 Mart 2020 tarihinde eklendi
    Senaryo galiba tuvalette yazılmış. Oyunculuk flaş tvye rahmet okutur. 15 dk dayanabildim umarım devamı gelmez.
    jesus f.
    jesus f.

    Takipçi 6 değerlendirmeler Takip Et!

    0,5
    23 Ocak 2018 tarihinde eklendi
    Her anlamda berbat bir film .Kurgu desen yok senaryo desen ver eline senaristin sana 1 günden kısa sürede yazar eline verir .oyunculuklarda zaten berbat hele bazı sahnelerde çok batıyor göze . bakmak istemedim onların yerine utandım resmen .e tabi youtuberlar oyuncu değil .sizin ne haddinize film çekmek sırf para kazanmak için .işte benim 4 milyon takipçim var 3 milyonu izlemeye gitse ailelerini de götürseler ,birde meraktan izleyenler var parayı kırarım hesabı yapmış. tebrikler .hergün yeni 1 kötü türk filmi projesine katkı sunduğun için .
    Mustafa A.
    Mustafa A.

    Takipçi 2 değerlendirmeler Takip Et!

    0,5
    22 Ocak 2018 tarihinde eklendi
    18 Yaş Kısıtlaması Olsun Salon Bomboş kalır amk ben böyle boktan film görmedim yeminle amk veledleri 5 yıldız veriyolar birde
    Yusuf D.
    Yusuf D.

    3 değerlendirmeler Takip Et!

    5,0
    22 Ocak 2018 tarihinde eklendi
    Teşekkürler.Çok GÜZEL olmuş
    Elinize sağlık. TEBRİKLER. :). :). :)
    Özellikle Genç kitlenin izlemesini tavsiye ederim
    Çok. Güzel
    İzlemenizi Tavsiye ederim 👍
    ÖzgEmir A.
    ÖzgEmir A.

    1 değerlendirme Takip Et!

    5,0
    20 Ocak 2018 tarihinde eklendi
    Mükemmel ötesi olmuş acayip doğal ce samimi aynı zamanda çok günümüzden ve içimizden olaylar gerçekleşiyor filmde
    Daha Fazlasını Göster
    • En son Beyazperde eleştirileri
    • En İyi Filmler
    • Basın Puanlarına Göre En İyi Filmler
    Back to Top