Hesabım
    Maymun Adam
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    4,0
    Çok İyi
    Maymun Adam

    İki çılgın saat geçirmeye hazır mısınız?

    Yazar: Tuğçe Madayanti Şen

    Filmin yönetmeni Dev Patel aslında İngiliz bir oyuncu. Onu en çok "Slumdog Millionaire" (2008) filmindeki rolüyle tanıyoruz. Patel, genç bir Mumbailiyi canlandırdığı bu filmdeki performansıyla hem eleştirmenlerden hem de izleyicilerden büyük övgüler almış ve bu rolüyle BAFTA Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu dalında aday gösterilmişti. Ardından "The Best Exotic Marigold Hotel" (2011) ve devam filmi "The Second Best Exotic Marigold Hotel" (2015) gibi yapımlarda da önemli roller üstlenen oyuncu, "Lion" (2016) filmindeki performansıyla daha da dikkat çekmiş ve bu filmle birlikte ikinci kez BAFTA Ödülleri'ne aday gösterilmişti. 2022 yapımı "The Green Knight" filmi ise oyuncunun sahip olduğu doğal karizmasını ve yeteneğini artık tartışılmaz hale getirmiş ve seyirci ile bağ kurabilen aşamaya eriştirmişti. İşte şimdi bu özgün ve başarılı oyuncunun ilk kez hem başrolünde oynadığı hem de ortak yazarlığını, ortak yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği film “Maymun Adam" (Monkey Man) ile karşı karşıyayız. Ve elimizde bir kazanan var!

    Filmi izlerken aklımdan sadece “Böyle bir ilk film olmaz!” ve “Dave Patel sana hayranlığım daha ne kadar artabilir?” duygularını yaşadım. Netflix'te yayınlanması planlanarak başlanan filmden ünlü yönetmen Jordan Peele o kadar çok etkileniyor ki filmin Universal Pictures ile Monkeypaw Productions anlaşması kapsamında sinemalarda yayınlamasını sağlıyor. Açıkçası filmin çok zorlu bir yapım süreci olmuş ve dövüş sahnelerinin bir kısmında Patel’in kolu kırık olduğu için tek kolunu kullanarak çekilmiş sahneler. Pandeminin neredeyse durdurmak üzere olduğu filmin çekimlerinin Hindistan'dan Endonezya'daki bir stüdyoya geçirilmesi, yapım tasarımcısının yarı yolda istifa etmesi, ışık şefinin vefatı, bir dublörün Patel'in ayağına basıp kırması, ayrıca başrolü paylaştığı Sikandar Kher'le bir dövüş sahnesinde omzunu yırtıp ve elini kırması gibi pek çok talihsiz silsile geçmiş başlarından.

    .

    Annesinin ölümünden sorumlu olan, Hindistan’ın yozlaşmış liderlerini alt etme görevini üstlenen bir dövüş kulübü savaşçısını konu alan “Maymun Adam” filminde Dev Patel, ilk yönetmenlik denemesini yapıyor. “Maymun Adam”da, Kid (Dev Patel), çocukken gözlerinin önünde annesi Neela'nın (Adithi Kalkunte) yaşadığı şiddeti aklından çıkarmayan genç bir adamı canlandırıyor. Filmde geçmişe döndüğümüz sahnelerde, annesi Neela'nın, gücü ve dayanıklılığı simgeleyen bir tanrı olan Hanuman hakkında oğluna anlattığı hikayeler, Kid’in trajediyle yerle bir edilen hayatında, ona yol gösterici bir ışık görevi görüyor. Kid'in koşulların kurbanı olmaktan, kararlı bir intikamcıya dönüşmesini, annesinin ölümünden sorumlu olan acımasız polis şefi Rana'nın (Sikandar Kher) liderliğindeki yozlaşmış bağı ortadan kaldırma görevine başlayarak en üst kata çıkmasını ise çarpıcı bir şekilde tasvir ediyor.

    Filmi izleyenler onu onore edecek anlamda kullanılan "Mumbai'deki John Wick" olarak tanımlanmasını fark edecektir. Ancak, Patel filmi sınıf mücadelesi, yolsuzluk ve daha da fazlasıyla ilgili sosyal yorumlarla katmanlandırdığı için bu tanımlama “Maymun Adam”ı tarif etmek için oldukça yetersiz. Filmin yapımcısı Jordan Peele filmin prömiyerlerinden birinde, filmin John Wick’i anımsatması ile ilgili gelen sorulara, "Bu filmin yaptığı, 'John Wick' gibi bir filmin aksiyon kalitesini almak ve onu daha da zorlaştırmak” olduğunu vurgulayarak, “Dev'in kurduğu ortam, hikaye ve duygusal bağ muhteşem ve tamamen farklı bir şey.” demişti. Çok haklı. Ki bunu büyük bir John Wick hayranı olarak söylüyorum. Sonuç olarak, “Maymun Adam”ı izlerken klasikleşebilme potansiyeli de olan başlı başına bir film izlediğinizi fark ediyorsunuz. Dolayısıyla 'John Wick’i çok seviyor ve o seriye saygı duyuyorum ama mesele bu değil. Ayrıca film zaten bunun o kadar farkında ki Kid silah almak için gittiği yerde silah satıcısı ona “John Wick'i sever misin? Filmdeki silahın aynısı bende var!” bile demekte. Çok eğlenceli değil mi?

    .

    Filmin sinematografik yeteneği ve aksiyonun etkileyiciliği harika müziklerle birleştirilmişti. “Maymun Adam” sadık ve cesur yarı insan yarı maymun Hindu tanrısı Hanuman'ın efsanesiyle başladığından dolayı filmin ana karakterinin başlangıç hikayesi de olağanüstü bir kahramanla eşleşmiş oluyor. "Maymun Adam açılış sahnesinde yumuşak bir ton oluşturarak, seyirciyi hikaye anlatımının gücünün içerisine draması ile çekip, ancak hemen ardından aksiyon dolu sert dünyaya geçiş yapması ile ilginç bir strateji kurmuştu. Bu strateji, izleyiciyi hikayenin derinliklerine ve katmanlarına doğru çekmek için etkili bir yol olabilirken, bazen film ilerledikçe bu yumuşak ton ile hızlı kesilen aksiyon sahneleri arasındaki dengeyi sağlamak filmlerin zorlanmasını sağlayabilmekte. Ancak birkaç boşa düşen sahne dışında “Maymun Adam” filminin bu stratejisinin başarılı sonuçlanmış olduğunu söylemeliyim.

    Dev Patel’in, karakterini bu kadar cesur ve azimli olarak yaratması hayranlık uyandırıcıydı. Filmin sert ama aynı zamanda şefkatli olmasını sağlayan oyunculuğu çok hoşuma gitti. Ancak Patel’in oyunculuğu kadar yönetmenliğinden de çok etkilendim. Ana karakterin biraz hızlı gerçekleştiğini düşündüğüm gelişimi, filmin toplumsal meselelere dair yorumu sayesinde dezavantaja dönüşmekte kurtulmuştu. İzleyiciler, sadece aksiyon dolu sahnelerle tatmin olmak yerine, ana karakterin iç dünyasını ve hikayenin altında yatan toplumsal temasları keşfedecektir. “Maymun Adam” iki çılgın saat boyunca, geçmiş ile şimdiki zaman arasında gidip gelen anlatısı sayesinde; cennet gibi anılarla kanlı gerçekliği yan yana getiren bir film. İntikam peşinde koşarken acımasız dayaklara katlanan Kid'in karmaşık intikam planı onu bir siyasi entrika ve suç dünyasının örümcek ağlarına soktukça ve Kid ahlaksızlık, yolsuzluk yuvalarına sürüklendikçe, bizler de onun intikamını alması için heyecanlanıyor ve kendimizi karakterin ızdırabına kaptırıveriyoruz. Gerçeklik ve mitoloji unsurlarını iç içe geçirmeyi tam başaramasa da, son derece özgün ve tanımadığımız kirli, pis bir dünyanın içine çekiliveriyoruz. Yer yer olay örgüsünden kopuk dövüş sahneleri olsa da kullanılan müzikler ve dövüş koreografileri ile coşku içinde deviriyoruz sahneleri.

    “Maymun Adam" filmdeki sosyal-kültürel bağlam sadece yüzeysel bir tema değil, üzerinde düşünülecek daha derin bir içerik olduğu vurgulamalıyım. Dev Patel'in filmdeki oyuncu ve yönetmen olarak performansı, hem düşündüren bir aksiyon filmi yaratmakta hem de seyirciyi etkileyecek çarpıcı sahneler sunmakta. Bu tür bir denge, genellikle aksiyon türü filmlerde nadir görülür. Filmdeki aksiyon sahnelerinin yanı sıra, derinlik ve düşündürücü unsurları içermesi, seyircilere hem eğlenceli hem de düşündürücü bir sinema deneyimi yaşatacaktır. Hatta “Maymun Adam 2” gelmez mi? Bence gelmeli!

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top