Hesabım
    Potemkin Zırhlısı
    Potemkin Zırhlısı
    Vizyon tarihi belirsiz | 1s 15dk | Dram, Tarihi
    Yönetmen Sergei Eisenstein, Grigoriy Aleksandrov
    |
    Senarist Nina Agadzhanova, Sergei Eisenstein
    Oyuncular: Grigoriy Aleksandrov, Sergei Eisenstein, Aleksandr Antonov
    Orijinal adı Bronenosets Potyomkin
    Üyeler
    3,7 39 Puanlama, 9 Eleştiri
    Puanım :
    0.5
    1
    1.5
    2
    2.5
    3
    3.5
    4
    4.5
    5
    İzlemek İstiyorum

    Özet

    Rus-Japon savaşı sırasında yenilgiye uğrayıp zayıf düşen Çarlık Ordusu, köylü ayaklanmalarını bastırırken daha da güçsüz duruma düşer. Askerler arasında da hoşnutsuzluklar artmaya başlar. Bunun yanında çarlık subayları, gemi mürettebatına sürekli baskı yapar, mürettebatın yatma yerleri, yedikleri, içtikleri ve çalışma koşullarının dayanılmazlığının yanında subayların bu davranışları da işi katlanılmaz boyutlara taşır. 27 Haziran 1905’te Potemkin Zırhlısı’nda bir isyan patlak verir. Bu isyan denizciler ve askerler arasındaki hoşnutsuzluğun ilk yığınsal belirtisi olur. Ve 1905’te Rusya’da Çarlık rejimine karşı ayaklanan askerler, Büyük Ekim Devrimi yolundaki en önemli adımlardan birisini atmış olur. Mürettebat potemkin zırhlısına kızıl bayrağı çeker ve ardından işçi grevlerinin yoğun olduğu Odessa’da demirler. Daha sonra ayaklanmayı bastırmak üzere gönderilen savaş gemilerinde denizciler, ayaklananların üzerine ateş açmayı reddeder ve böylece Potemkin Zırhlısı’nın ayaklanması daha da güçlenir.

    Fakat Potemkin Zırhlısı’nın ayaklanmasına Karadeniz donanmasının diğer gemileri katılmaz. Erzak ve yakıtı azalan Potemkin Zırhlısı Romanya kıyılarına yanaşarak, Romanya hükümetine teslim olur. Böylece zırhlıda ki ayaklanma yenilgiyle sonuçlanır. Potemkin Zırhlı’sının ayaklanması Çarlık ordu ve donanmaları arasında başlayan ilk devrimci ayaklanmaydı. 27 Haziran 1905’te Çarlık rejimine karşı Potemkin Zırhlısı ayaklanması, Ekim Devrimi’nin bir provası haline gelmişti.

    Dünya sinemasının başyapıtları arasında, tüm zamanların en önemli filmi olarak görülen Potemkin Zırhlısı; 1905 devrimi yansıtan devrimci bir film olmasının yanında, büyük usta Eisenstein’ın sinema sanatında devrim yaratan bir çalışmasıdır.

    Öneriler

    Son Haberler

    Tüm Zamanların En İyi Kurgulanmış 75 Filmi!
    Haberler - Özel Dosyalar
    19 Ekim 2015 Pazartesi

    Oyuncular

    Grigoriy Aleksandrov
    Rolü : Chief Officer Giliarovsky
    Sergei Eisenstein
    Rolü : Odessa Citizen
    Aleksandr Antonov
    Rolü : Grigory Vakulinchuk - Bolshevik Sailor
    Vladimir Barsky
    Rolü : Commander Golikov

    İzleyici eleştirisi: sevdiler

    En iyi ve en faydalı yorumlar
    l-i-l-a-H
    l-i-l-a-H

    Takipçi 2.129 değerlendirmeler Takip Et!

    5,0
    14 Ekim 2010 tarihinde eklendi
    Sovyet sinemasından, bugüne dek gelmiş ve bir çok yönetmeni etkilemiş bir başyapıt. Ki o yönetmenlerden biri de; Brian De Palma ve onun şahaserlerinden biri olan; 'Dokunulmazlar' filminin en şahane sahnelerinden biriydi...
    beck31
    beck31

    Takipçi 1.383 değerlendirmeler Takip Et!

    4,5
    31 Mart 2011 tarihinde eklendi
    Hereyiyle kusursuza yakn klasiklerden bir tanesi. Kanrtc ve gzle grmenin zor olduu gerekleri sergileyi. Mkemmel ve zamansz sahneler. zleyin.
    Ugur Tazegül
    Ugur Tazegül

    Takipçi 672 değerlendirmeler Takip Et!

    5,0
    13 Aralık 2016 tarihinde eklendi
    Sergei Eisesenstein in 1925 yapımı filmi,konusunu Potemkin Zırhlısı Ayaklanması olarak bilinen gerçek bir olaydan almıştır.Filmde, 1905 yılında Rusya nın Karadeniz filosuna bağlı Savaş Gemisi Potemkin de dayanılmaz yaşama şartlarından bezmiş mürettebatın Çar rejimine bağlı subaylara karşı başlattıkları bir ayaklanmanın sonunda gemiyi ele geçirmeleri ve sonrasında gelişen olaylar dramatize edilerek ...
    Devamını oku
    rudeonerudeone
    rudeonerudeone

    Takipçi 1.698 değerlendirmeler Takip Et!

    4,0
    30 Aralık 2010 tarihinde eklendi
    her saniyesi devrim kokan,coşkulu,önemli bir klasik.anlatmak istediğini anlatmayı daha doğrusu biz izleyicilere hissettirmeyi gayet iyi başarıyor.gerçek bir olaydan,o dönemlerde toplumda bahsedilmesi,dile getirilmesi bile cesaret isteyen bir konudan yola çıkıyor eisenstein.filmde oyuncu yok diyebiliriz.daha doğrusu başrol yok.bunun yerine dediğim gibi filmin anlatmak istediği şeye de paralel olarak çok büyük kalabalıklar ...
    Devamını oku

    Fotoğraflar

    Bunları Biliyor musunuz?

    Ölmeden Önce İzlemeniz Gereken 1001 Film (1902-1950)

    Yapım, "Ölmeden Önce İzlemeniz Gereken 1001 Film" listesinde yer alıyor.

    Teknik bilgiler

    Ülke Rusya
    Dağıtımcı -
    Yapım yılı 1925
    Metraj uzun metrajlı film
    İlginç Detaylar 1 başlık
    Bütçe -
    Dil Rusça, Sessiz
    Görüntü formatı -
    Renk Siyah beyaz
    Ses formatı -
    Yapım formatı -
    Viza numarası -

    Bu Filmi Beğendiysen, Şunlara da Göz At:

    Bu filmi sevdiyseniz, şunlar da ilginizi çekebilir: : Yılın en iyi filmleri 1925, En iyi film: Dram, {Genre} türündeki en iyi filmler : 1925.

    Yorumlar

    Back to Top