Hesabım
    En Korkunç 10 Kıyamet Filmi

    Devasa canavarlar ve imkansız görünen doğa olaylarını içeren pek çok korkunç kıyamet filmi var ancak hiçbiri gerçekçilik dozu yüksek ve duygusal olarak yıkıcı bu 10 film kadar etkileyici değil...

    .

    Kıyamet ya da kıyamet sonrası filmleri; devasa canavarlar, uzaylılar, görünmez güçler ve imkansız görünen ekstrem doğa olaylarını konu alarak korku ve gerilim duygusunun sınırlarını zorlamayı sevse de ayakları yere daha sağlam basan, daha gerçekçi temalar içeren filmler her zaman daha korkutucudur.

    Kıyametin, zombi ve uzaylı istilası anlamına geldiğini varsaymak kolay; ancak dünyanın sonu, iklim değişikliği, doğal hastalıklar, savaş ve insanlığın gerilemesi de dahil olmak üzere herhangi bir felaket olayından kaynaklanabilir. Karışıma gerçekçi temaların dahil edilmesi, filmi anında güçlendirir ve izleyicilerin karakterlere daha fazla önem vermesini sağlayarak izleme deneyiminin yoğunluğunu artırır.

    "Yarından Sonra", "Dünyalar Savaşı" gibi filmler gerçekçilik kaygısından çok aksiyona odaklanırken, bu listedeki 10 film aksiyon, gerçekçilik ve duygusal ağırlığı bir araya getirerek izleyicileri çok daha derinden etkileme potansiyeline sahip.

    I Am Legend / Ben Efsaneyim (2007)

    .

    Kıyamet sonrası gerilim filmi denildiğinde akla ilk gelen filmlerden biri olan "Ben Efsaneyim", dünya nüfusunun çoğunu kasıp kavuran ve insanları Darkseekers adı verilen açgözlü mutantlara dönüştüren bir salgından sağ kurtulan Robert Neville (Will Smith) adında yalnız bir adama odaklanıyor. Yalnızca geceleri ortaya çıkabilen bu mutantlar kana susamış durumdalar ama onlarda göründüğünden çok daha fazlası var... Bu filmde kıyamet, bilim adamlarının kanseri tedavi etme umuduyla kızamık virüsünü genetik olarak yeniden yapılandırmasıyla başlıyor. Covid-19 pandemisinin ardından bu tarz salgın hikayelerine bakışımız da epey değişti...

    Train To Busan / Zombi Ekspresi (2016)

    .

    "Train to Busan", klasik zombi korku filmlerinin önermesini alıp daha duygusal ve gerçekçi hale getiriyor. Seok-Woo (Gong Yoo) ve küçük kızı Soo-An'ın (Kim Su-An) Busan'a yaptıkları yolculukta izleyiciler, tren boyunca yayılan viral bir enfeksiyona tanık oluyor ve dramatik olaylar sırasında karakterler kadar az bilgiye sahipler. Filmin gerçekçiliği, Seok-Woo ve onu korumak için her şeyi yaptığı kızı arasındaki bağdan kaynaklanıyor. Film, zombi virüsünün kökenini çok fazla detay vermeden ince ipuçları kullanarak açıklıyor ve izleyicileri salgın hakkında daha fazla bilgi edinme konusunda meraklı ve çaresiz bırakıyor.

    World War Z / Dünya Savaşı Z (2013)

    .

    "Dünya Savaşı Z" de bir zombi gerilim filmi ancak enfekte insanları korkunç canavarlar yerine daha insani hale getirerek filmin duygusal etkisini artırıyor. Her ne kadar bu insanlar virüsten etkilendikçe daha vahşi ve kafası karışmış olsa da basmakalıp zombilerin yaptığı gibi insan avlamıyorlar. Bunun yerine, virüs öfkenin artmasına ve yaşayan her şeye bulaşma isteğine neden olur ki bu da beyni ele geçiren bir virüs için makul olabilir. Brad Pitt, alışılagelmiş zombi kinayelerine meydan okuyan bu filmde baş kahraman Gerry Lane'i canlandırıyor.

    The Girl With All The Gifts / Tüm Sırların Sahibi Kız (2016)

    .

    "Tüm Sırların Sahibi Kız", bir kişinin beynini sardığı ve onları insan etine aç hale getirdiği bilinen gizemli bir mantar enfeksiyonuna odaklanan distopik bir kıyamet filmi. Ophiocordyceps unilateralis'ten mutasyona uğramış patojenik bir mantar, insanları "aç" hale getiriyor ve enfekte olmuş hamile kadınlar, hâlâ ete can atan ancak açlıklarını kontrol edebilen, mantardan bağımsız olarak konuşabilen ve tamamen normal davranabilen melez çocuklar doğurmaya başlıyor. Çocukların neden enfeksiyona yakalandığının açıklanması ve onları canavar olarak gören bir dünyada çekmek zorunda kaldıkları duygusal gerilimi paylaşması filmin gerçekçi atmosferini sağlamlaştırıyor.

    Cargo (2017)

    .

    "Cargo", kıyamete giden bir baba ve kızı anlatması açısından "Train to Busan" ile benzer duygusal temaları paylaşıyor. Martin Freeman'ın canlandırdığı Andy, bir ısırıktan enfeksiyon kapar ve kızı Rosie'ye yeni, güvenli bir yuva bulmak zorunda kalır. Andy'nin virüsün zihinsel ve fiziksel etkilerini fark etmesi ancak ne olursa olsun Rosie'yi güvende tutma konusunda kararlı olması filmin duygusal yükünü arttırıyor. "Cargo", etraflarında meydana gelen kıyametten ziyade aileye odaklandığından "Dünya Savaşı Z" hayranları için de iyi bir film önerisi olabilir...

    28 Days Later / 28 Gün Sonra (2002)

    .

    "28 Gün Sonra", Jim'in (Cillian Murphy) korkunç bir salgından bir ay sonra komadan uyanmasını ve insanların artık "Rage" (Öfke) adı verilen bir virüsle enfekte olduğunu keşfetmesini konu alan ikonik bir zombi korku filmi. Her ne kadar enfekte olma ve insanları yeme şeklindeki klasik zombi klişesini izlese de Rage virüsünün benzersiz bir kökeni var ve hem Jim hem de diğer karakterler, Londra sokaklarında dolaşan zombi benzeri kurbanları keşfederken çok gerçekçi bir tepkiler sergiliyorlar. Film, yalnızca bir avuç hayatta kalanın bir araya geldiği boş Londra'yı da ürpertici bir şekilde yansıtıyor.

    Snowpiercer (2013)

    .

    "Snowpiercer", zombileri veya uzaylıları içermeyen, bunun yerine Dünya'nın ikinci buzul çağındaki zenginler ve fakirler arasındaki gerçekçi ikileme odaklanan bir kıyamet sonrası bir bilim kurgu filmi. Bu feci olaydan sağ kurtulanlar, karda seyahat edebilen bir trende yaşamak zorunda; yoksullar trenin en kötü ucunda, silahlı gardiyanlarla kötü koşullarda yaşıyorken, zenginler görkemli kompartımanlarda lüksün tadını çıkarıyor. Chris Evans filmde, arkadaşlarıyla birlikte makine dairesini ele geçirmek için plan yaparak bir devrim başlatmaya kararlı bir adam olan Curtis'i canlandırıyor ve fantastik unsurları sosyal yorumlarla birleştiren en iyi modern kıyamet sonrası filmlerden birinde oyuncu kadrosuna liderlik ediyor.

    Children Of Men / Son Umut (2006)

    .

    "Children of Men", en gerçekçi hikayelerden birine sahip, büyük canavarlardan ve zombilerden uzaklaşan ve yalnızca insanlığa odaklanan benzersiz bir kıyamet filmi. Dünyanın her yerindeki kadınlar kısır hale geldiği, hamile kalmanın neredeyse imkansız olduğu bir dönemde insanlık yok olma tehlikesi altındadır. Ancak Kee (Clare-Hope Ashitey) hiçbir komplikasyonla karşılaşmadan hamile kalmayı başarır ve insanlığın son umudu olur, ancak bu aynı zamanda Birleşik Krallık'ı ele geçiren silahlı çetelerin tehlikesiyle karşı karşıya olduğu anlamına da gelir. "Children of Men", insanlığın tamamen çöküşün eşiğinde hayatta kalmasını gösteren, iyi yazılmış bir gerilim filmi.

    It Comes At Night / Gece Gelen (2017)

    .

    "It Comes at Night", kıyameti diğer filmlere göre daha fazla gizemle çevreleyerek ürkütücü bir atmosfer yaratıyor. Her ne kadar bulaşıcı bir hastalığa dair ipuçları bulunsa da filmde bunun kökenine ya da salgının nasıl başladığına dair derinlemesine bir konuşma yok. Bunun yerine film, evli bir çift olan Paul ve Sarah (Joel Edgerton ve Carmen Ejogo) ile oğulları Travis'in (Kelvin Harrison Jr.) ormanın derinliklerindeki tenha bir evde hayatta kalmalarına odaklanıyor. "It Comes at Night", paranoyadan beslenen ve insanların dış tehditlerden nasıl daha tehlikeli olduğunu gösteren, yavaş ilerleyen bir psikolojik korku filmi.

    The Road (2009)

    .

    Güzel olduğu kadar depresif ve rahatsız edici bir film olan "The Road", bir baba (Viggo Mortensen) ve oğlunun (Kodi Smit-McPhee) kıyamet sonrası bir dünyada yolculuklarını konu alıyor. Bu iki karakterin aslında filmde isimleri yok; resmi oyuncu kadrosunda "Adam" ve "Oğlan" olarak anılıyor ve böylece ürkütücü bir manzarada savaşan tüm insanlığı temsil ediyorlar. Bu gerçekçi kıyamet filmi, izleyicileri, yeni insanlarla tanışan ve kendilerini korkunç durumların içinde bulan baba ve oğlunun her hareketi hakkında endişelendiren ve sınırda bırakan duygusal bir hikaye.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top