Hesabım
    En İyi 20 Gotik Korku Filmi

    Sinema tarihinin en iyi 20 gotik korku filmi...

    Sinemaya ve edebiyata uzun süre hakim olan gotik korku türü (gotik kurgu olarak da adlandırılır), Horace Walpole tarafından 1764 yılında yazılan ve daha sonradan "A Gothic Story" olarak adlandırılan "The Castle of Otranto" kitabı ile başladı ve edebiyattaki altın çağını 19. yüzyılda Mary Shelly, Edgar Allen Poe, E.T.A. Hoffman, Charles Dickens gibi ikonik yazarların şaheserleriyle yaşadı. 

    Sonraki yıllarda hem bu gotik korku eserleri sinemaya uyarlandı hem de birçok orijinal fikir ve klasik korku eserlerinin yeniden tasavvurları bu türün kıvılcımını yeniden alevlendirdi.

    Gotik korku, genellikle romantizm ve korkuyu bir araya getirir. Bazı gotik korku filmlerinde canavarlar olsa da gotik filmler daha yaygın olarak bir kadın kahraman, "perili köşk" gibi bir malikane, bastırılmış cinsellik içeren temalar, doğaüstü olaylar ve trajedi ile mükemmel bir yapım tasarımı ve etkileyici kostümler içerir.

    Sinema tarihine baktığımızda her dönemde gotik korku filmleri çekildiğini görebiliriz. Biz de bu filmlerin en iyi 20 tanesini derleyerek gotik korku filmleri dünyasına dalmak isteyen sinema severlere bir yol haritası çıkarmak istedik. Listemizde yer alan her film tam anlamıyla bir korku filmi olmasa da gotik film severlerin mutlaka izlemesi gereken klasik filmler. Gelin 1930'lardan günümüze uzanan gotik korku filmlerine birlikte göz atalım...

    The Spiral Staircase (1945)  En iyi gotik korku filmlerini izlemenin ötesinde, korku filmleri tarihine ilgi duyanlar, Richard Siodmak tarafından Ethel Lina White'ın "Some Must Watch" adlı romanından uyarlanan filmini mutlaka izlemeli!

    The Devil's Backbone (2001)  İç Savaş döneminde, bir İspanyol yetimhanesinde geçen Guillermo del Toro'nun ilk hayalet filmi, küresel film camiasını sarstı ve yönetmenin korku türünün önde gelen seslerinden biri olmaya hazır olduğunu açıkça ortaya koydu. 

    Frankenstein (1931)  Mary Shelley'nin ikonik romanının en iyi film uyarlaması olarak kabul edilen, James Whale'in Frankenstein'ı, onu takip eden her gotik korku filmini bir şekilde etkilemiştir. Boris Karloff'un canavarı, yıllara damga vuran ve defalarca parodisi yapılan bir performansla hafızalara kazındı.

    Bride Of Frankenstein (1935)  Şimdiye kadar yapılmış en saygın devam filmlerinden biri olan Frankenstein'ın Gelini, ilk filmin en benzersiz yönlerini daha da büyük ve daha cesur bir hale getirdi.

    The Skeleton Key (2005)  Kate Hudson bu doğaüstü filmde, gözlerden uzak eski bir evde yatalak felçli bir hastayla ilgilenen eski bir bakımevi hemşiresi olarak rol alıyor ve kimlik, ölümlülük ve ırkçılığın yanı sıra yanılsama ve telkin güçleri gibi geleneksel gotik film temaları oldukça benzersiz bir şekilde uyarlanmış, belirgin bir şekilde rahatsız edici bir hikayeye dönüşüyor.

    The Others (2001)  Beyaz perdeye uyarlanmış klasik İngiliz hayalet hikayelerinin en iyi örneği olan The Others, Nicole Kidman'ın ödüle değer performansıyla dikkat çekiyor. Alejandro Amenábar tarafından yazılan ve yönetilen film, sürprizleriyle seyirciyi korkuttuğu kadar şaşırtmayı da başarıyor.

    The Uninvited (1944)  Korkuyu, melodram ve komediyle bir araya getirme konusunda zamanının büyük bir örneği olan film,  İngiltere'nin Cornwall kentinde terk edilmiş bir kır evinde geçen, atmosferik bir gotik korku filmi.

    The Orphanage (2007)   Fantazmatik unsurlar, dramatik bir yapı ve korku elementleri birleşirse ne olur? Ortaya Yetimhane filmi çıkar. İşte yönetmen Juan Antonio Bayona'nın bu Meksika - İspanya ortak yapımı filminde öksüz ve yetimlerin korku dolu hayatları işleniyor.

    Suspiria (1977)  Her ne kadar İtalyan korku filmlerinin Giallo alt türünün ilk örneği olarak düşünülse de, Dario Argento'nun Suspiria'sı, doğaüstü bir sır barındıran tenha bir dans okulunda geçen büyüleyici bir gotik korku hikayesidir.

    The Old Dark House (1932)  Frankenstein ve Bride of Frankenstein arasında James Whale, The Old Dark House adlı çok daha az bilinen ama eşit derecede başarılı bir gotik korku filmi çekti. J.B. Priestley'in Benighted adlı romanından uyarlanan film eski bir konağa sığınan yabancıların yaşadıklarını anlatıyor.

    The Masque Of The Red Death (1964)  Roger Corman tarafından, gotik korku denilince akla ilk gelen isim olan Edgar Allen Poe'nun aynı adlı hikayesinden uyarlanan film, gün ışığında tebaasını korkutan ve geceleri saray lüksü içinde çürüyen kötü bir Prens'in hikayesini anlatıyor.

    Sleepy Hollow (1999)  Tim Burton ve Johnny Depp iş birliklerinden biri olan bu film, Washington Irving’in The Legend of Sleepy Hollow kitabından uyarlandı.

    House Of Usher (1960)  Edgar Allen Poe'dan uyarlanan film, komik bir bütçeyle çekilmesine rağmen korku sinemasının en önemli yapımlarından biri olarak kabul edilmektedir.

    Bram Stoker's Dracula (1992)  Francis Ford Coppola'nın Dracula'sı hiçbir şekilde en korkutucu olmasa da, inanılmaz prodüksiyon tasarımı ve kostümleri sayesinde gotik sinemanın en iyi örneklerinden biri haline geliyor.

    The Changeling (1980)  Peter Medak'ın 1980 tarihli klasiği, her gotik tuzağı hesaba katan ve izleyiciyi doğaüstü bir duygu ve ürkütücü bir korku hissi ile tutuklayan bir film.

    Interview With The Vampire (1994)  Korku edebiyatının önemli isimlerinden Anne Rice’ın romanından uyarlanan film, karizmatik vampir Lestat ve onun tarafından ısırılarak vampir olan soylu Louis’in maceralarını konu alıyor. Lestat rolünde Tom Cruise’a ek olarak Brad Pitt, Antonio BanderasChristian Slater ve Kirsten Dunst filmdeki rolleriyle dikkat çekiyorlar

    The Innocents (1961)  En İyi İngiliz Filmi ve En İyi Uyarlama Senaryo dallarında Bafta kazanan Jack Clayton filmi, rahatsızlık hissini başka bir boyuta taşıyor.

    Crimson Peak (2015)  Başrollerinde Tom HiddlestonMia Wasikowska ve Jessica Chastain'in yer aldığı film, büyüleyici ve çekici Sir Thomas Sharpe'da aşkı bulan ve onunla birlikte şehrin tepelerindeki gotik bir malikaneye taşınan Edith'in hikayesini anlatıyor.

    The Haunting (1963)  Shirley Jackson tarafından yazılan The Haunting of Hill House romanından uyarlanan film kötü bir ev, bir paranormal araştırmacı, bir kahin, duygusal olarak hasar görmüş bir kadın ve malikanenin varisinin hikayesini anlatır.

    Rebecca (1940)  Gerilim üstadı Alfred Hitchcock'un Hollywood'a ilk girişi korku filmleriyle oldu. Daphne Du Maurier'in aynı adlı kitabından uyarlanan film, ince gotik korku öğelerini sergileyen ve izleyiciyi psikolojik huzursuzlukla baştan çıkaran bir film.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top