Hesabım
    SALT Perşembe Sineması'nda 4 Türk Filmi!

    SALT tarafından hazırlanan Perşembe Sineması 1980’lerden dört kült Türk filmiyle devam ediyor!

    Türkiye'de sanatın en önemli odak noktalarından SALT, Perşembe Sineması'na 4 kült Türk yapımıyla devam ediyor. Eylül-Ekim programı, SALT Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da, Nerden geldik buraya sergisi paralelinde gerçekleştirilen Perşembe Sineması'nın programında kült yerli filmlerden Aaah Belinda!, Hanım, Çıplak Vatandaş ve Anayurt Oteli yer alıyor.

    Rezervasyonun gerekmediği gösterimler Eylül-Ekim arasında ücretsiz olarak izlenebilecek.

    Aaahh Belinda! (1986)

    10 Eylül, 19.00 Atıf Yılmaz’ın, 1980’li yıllarda yükselen feminist hareketin etkisiyle çektiği kadın temalı filmlerden Aaahh Belinda!, fantastik hikâyesiyle Türkiye sinemasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Film, tiyatro oyuncusu Serap’ın (Müjde Ar) gönülsüzce rol aldığı bir reklam filminin dünyasına girerek alt orta sınıf bir kadının hayatına mahkûm oluşunu anlatır. Toplumsal cinsiyet rollerini keskin bir mizahla irdeleyen bu film, aynı zamanda, dönemin orta sınıf rutinleri, bohem yaşamı ve İstanbul’unu yansıtması açısından önem taşır.

    Çıplak Vatandaş (1985)

    1 Ekim, 19.00 Yakın zamanda kaybettiğimiz yönetmen Başar Sabuncu’nun ilk filmi olan Çıplak Vatandaş, izleyiciyi seyrettiğine yabancılaştıran etkisiyle benzer konulu filmlerden ayrılır. Film, eşi beşinci çocuğuna hamile olan dar gelirli bir memurun (Şener Şen) geçim sıkıntılarına daha fazla dayanamayıp kendini çırılçıplak sokağa atması ve sonrasında bir medya kahramanına dönüşmesini anlatır. Ayrıca, dönemin gazetecilik anlayışı, reklam sektöründeki patlama, Turgut Özal’lı İcraatin İçinden programları gibi unsurlarla etkili bir 1980’ler Türkiye’si panoraması çizer.

    Anayurt Oteli (1986)

    17 Eylül, 19.00 Yusuf Atılgan’ın aynı adlı romanından uyarlanan Anayurt Oteli, hem Ömer Kavur filmografisi hem de Türkiye sineması için bir mihenk taşıdır. Kavur, adı belirtilmeyen bir taşra kentinde, ailesinden kalma bir oteli işleten Zebercet (Macit Koper) karakterinin buhranlarını yansıtırken kullandığı dille çok denenmemiş bir alanın yolunu açar. Film, Zebercet’in, gecikmeli Ankara treniyle kente gelip otelde bir gece konaklayan bir kadını saplantı hâline getirmesini ve çevresiyle kurduğu hastalıklı ilişkileri gerilimli bir atmosferde anlatır.

    Hanım (1989)

    8 Ekim, 19.00 İstanbul’a bir ağıt niteliği taşıyan Hanım, yönetmeni Halit Refiğ’in gelenekle kurduğu ilişkiyi örnekler. Yakın bir zamanda öleceğini öğrenen eski İstanbullu piyano öğretmeni Olcay Hanım (Yıldız Kenter), bir taraftan kedisine yeni bir ev bulmak üzere bir arayışa çıkar, bir taraftan da yaşadığı ahşap konağın ayakta kalması için mücadele eder. Gerek kuşak çatışması gerekse de İstanbul’un değişen yüzü, Olcay Hanım’ı hiç hoşnut olmadığı bir manzarayla karşı karşıya bırakır. Filmin bir özelliği de, Cemal Reşit Rey ve Adnan Saygun bestelerinin kullanılmasıdır.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top