Hesabım
    Patlamış Mısırın Ardında Yatan 10 Lezzetli Sır!

    Film izlemeye keyif katan patlamış mısıra yakından bakmaya ne dersiniz?

    epictimes.com

    Beyazperde.com'un İnternet Sponsoru olduğu 15. !f İstanbul Film Festivali'nin bu sene sonuna doğru yaklaşırken bol bol film izledik ve patlamış mısır yedik. Kalori kısmını bir yana bırakırsak film izlerken keyifle yediğimiz bu lezzetli şeyin hakkında bakalım neler biliyoruz?

    Film izlemeye keyif katan patlamış mısıra yakından bakalım!

    Patlamış mısır Amerika'nin Ortabatı eyâletlerinden Illinois'in resmi atıştırmalığıdır. 1958'den beri her yıl "Popcorn Day" kutlanır.

    Patlamış mısır çekirdekleri havaya 3 metre kadar zıplayabilir.

    Aztekler patlamış mısırı törenlerinde kullanırdı. Ateşe atılan patlamış mısırlar etrafında kadınlar "patlamış mısır dansı" yapardı. Ayrıca bu törenlerde patlamış mısırdan kolyeler, takılar ve giysilerine süsler hazırlanırdı.

    En eski mısır koçanı 1948 yılında Meksika'da bir mağaranın içinde bulundu. Bulunan koçanın 5 bin yıldan daha eski olduğu düşünülüyor.

    Patlamış mısır tiyatrolarda 1912 yılında satılmaya başladı. İşletmeler bundan büyük bir kazanç sağladı. Bunun nedenleri arasında patlamış mısırın aynı zamanda çok susatması da yer alıyor!

    175 derecede patlamaya başlayan bu lezzetli mısır çekirdekleri cin mısır (Zea mays everta) olarak da bilinir ve endosperminde kalan suyun yüksek sıcaklığa maruz kaldığında patlamasıyla oluşur.

    Amerikan yerlilerinin patlamış mısır hakkında farklı düşünceleri vardır. Onlar her çekirdeğin içinde mutlu bir ruhun yaşadığına inanırlar. Çekirdekler ısınmaya başladığında bu mutlu ruhlar sinirlenir ve sallanmaya başlarlar. Daha fazla ısınan çekirdeklerle birlikte artık mutlu olmayan ruhların buharla birlikte evlerini parçalayıp dışarı çıktıklarını düşünürler.

    6 çeşit patlamış mısır türü vardır. Bunlar pod corn, sweet corn, flour corn, dent corn, flint corn ve popcorn olarak adlandırılır. Aynı zamanda 3 çeşit patlamış mısır çekirdeği vardır. Bunlar pirinç, inci ve Güney Amerikalı olarak bilinir. Reklamlarda en çok kullanılan inci tipi olandır.

    En çok patlamış mısırı Amerikalılar tüketir. Amerikalıların %70'i patlamış mısırı evlerinde yer. Amerika'da yılda ortalama 17 milyar litre patlamış mısır tüketilir, bu da yaklaşık olarak Empire State binasını 18 defa dolduracak kadardır.

    Dünyanın en pahalı patlamış mısırı Berco's Popcorn tarafından satılıyor. 1 tam boy patlamış mısırı 1000 dolara kadar çıkabilen atıştırmalıklar statü göstergesi bir jest sayılıyor. 

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top