Hesabım
    35. İstanbul Film Festivali Sona Erdi!

    Bir festival daha geride kaldı...

    İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından on ikinci kez AKBANK’ın desteğiyle düzenlenen 35. İstanbul Film Festivali sona erdi.

    Dünya sinemasının en yeni örneklerinden kült yapıtlara, Türkiye sinemasının en yenilerinden klasiklere, gizli hazinelerden iz bırakan filmlere yer veren 35. İstanbul Film Festivali, 11 gün boyunca şehre damgasını vurdu. İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl on ikinci kez Akbank’ın desteğiyle gerçekleştirilen 35. İstanbul Film Festivali Akbank Galaları, Yıllara Meydan Okuyanlar, Dünya Festivallerinden, Genç Ustalar, NTV Belgesel Kuşağı, Mayınlı Bölge, Antidepresan, Çocuk Mönüsü, Geceyarısı Çılgınlığı gibi klasikleşmiş bölümlerinin yanı sıra bu yıla özel bölümlerde de gösterimler gerçekleştirildi. İstanbul Film Festivali, sinema tarihinin en özgün, en bağımsız ve en yaratıcı yönetmenlerinden Otto Preminger’i, ölümünün 30. yıldönümünde, 10 önemli filminin yer aldığı özel bir bölümle andı. Gömülü Hazineler’de sinema tarihinin varlığı az bilinen, yasaklanmış, kaybolmuş, yıllar boyu izleyici karşısına çıkmamış veya literatürde adından hak ettiği kadar bahsedilmemiş 4 filmi gömülü olduğu yerden gün ışığına çıkartarak beyazperdede meraklılarıyla buluştu. İstanbul Film Festivali, deneysel sinemaya da hak ettiği alanı açmak için bu özel türün başlangıçlarına doğru yol alarak Amerikan avangard sinemasının öncü isimlerinin filmlerini bir araya getirdi. Bu filmler Işığın Peşinde: 70’ler Amerikan Avangard Sineması bölümünde, çekildikleri orijinal formatları olan 16mm kopyalarından, İstanbul Modern Sinema’da izleyicilerle buluştu. Ruhunu müzikle doyuranlar için hazırlanan Musikişinas bölümünde müziği hayatlarının ayrılmaz bir parçası kılanların hikâyelerinin bir araya toplandığı 8 film izleyiciyle buluştu.

    Festivalin ödül töreninde Türkiye sinemasına yıllar boyu emek vermiş Yeşilçam’ın “en sevilen kötü kadın” karakterlerini oynayan Suzan Avcı, Vurun Kahpeye’den Vesikalı Yarim’e birçok önemli filmin yapımcılığını üstlenen Şeref Gür, 50 yıllık kariyerinde her nesli güldüren karakter oyuncusu Perran Kutman ile 60 yılı aşan kariyerinde Türkan Şoray, Filiz Akın ve Fatma Girik gibi Yeşilçam’ın en sevilen yıldızlarının sesi olarak hafızalarda yer edinen oyuncu ve seslendirme sanatçısı Jeyan Ayral Tözüm’e İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri takdim edildi. Festivalin başlamasından hemen önce hayatını kaybeden, 200’e yakın filmiyle Yeşilçam’ın en üretken yönetmenlerinden Ülkü Erakalın’ın Sinema Onur Ödülü ise, oğlu Murat Erakalın’a verildi.

    Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü’ne bu yıl, Meksikalı yönetmen Rodrigo Plá’nın Bin Başlı Canavar adlı filmi layık görüldü. Altın Lale Uluslararası Yarışma Jüri Özel Ödülü’nü İngiliz yönetmen Brady Corbet’in Bir Liderin Çocukluğu adlı filmi kazandı.Ulusal Yarışma’da En İyi Film dalında Altın Lale Ödülü’ne, Ahu Öztürk’ün Toz Bezi adlı filmi layık görüldü. En İyi Yönetmen dalında Altın LaleKalandar Soğuğu filmiyle Mustafa Kara’ya verildi. Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü’ne Barış Kaya ve Soner Caner’in Rauf adlı filmi layık görüldü. En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü Toz Bezi filmindeki rolüyle Asiye Dinçsoy alırken, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü Kalandar Soğuğu filmindeki rolüyle Haydar Şişman kazandı. 

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top