Hesabım
    Cem Yılmaz ve Taner Ceylan !f'teydi!

    Cem Yılmaz ve Taner Ceylan !f İstanbul kapsamında “Kahkaha ve Estetik” sohbeti için buluştu.

    16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali bu ayın 16'sı itibariyle başladı. İş Bankası Maximum Kart’ın ana sponsorluğunda gerçekleştiren festivalin “İyileştiren Şeyler” temalı etkinliklerinden “Küçük Sohbetler” dün akşam Bomontiada'da gerçekleşti.

    Küçük Sohbetler'in konukları usta komedyen Cem Yılmaz ile ünlü  foto realist ressam Taner Ceylan'dı. Rezervasyon başvuruları başladıktan birkaç saat sonra kontenjan biten sohbet etkinliğinin başlığı “Kahkaha ve Estetik”ti.

    3 saate yakın süren sohbette salonun büyük çoğunluğunu gençler doldurdu. Etkinlik boyunca resim, komedi, estetik, sinema gibi pek çok konuda sohbet eden ikiliye etkinlik sonunda pek çok soru geldi. Cem Yılmaz'ın esprili dili sayesinde etkinlik hem eğlenceli hem de didaktik bir sohbete dönüştü.

    Salona girdiği ilk andan itibaren dinleyicileri güldürmeye başlayan Yılmaz, Taner Yılmaz ile soru cevap şeklinde bir sohbet gerçekleştirdi. Ceylan'ın uluslararası başarılarının, cesur ve kaliteli çalışmalarının yanı sıra Yılmaz'ın Taner Ceylan'ın sanat eserlerine olan hakimliği de dikkat çekti. Cem Yılmaz, !f İstanbul'un bu seneki "İyileştiren Şeyler" temasına da değindi ve sohbeti, "'Bizi iyileştiren şeyler nedir?' dedik ve mizahtan, kahkahadan, estetikten ve sanattan bahsetmeye geldik" şeklinde ifade etti.

    Komediyi, güldürme sanatını diğer sanatlardan ve özellikle resimden ayıran noktalara değinilen sohbette, Ceylan'ın resimleri üzerinden toplumdal ve siyasal bazı sorunlara da değinildi.

    İkili birbirlerinin işlerinden övgüyle bahsetti. Taner Ceylan'ı tanımayanlara da iyi bir fırsat sunan etkinlikte sinema da sohbete konu oldu. Cem Yılmaz film eleştirme konusunda "Çokça sorulan 'Ne yani film eleştirmeni olmak için illa filmci mi olmak gerekir?' sorusu güçlü bir silahtır ve haklıdır" dedi. Yılmaz aynı zamanda büyük bir merakla beklenen Arif ve 216 filminin çekimlerine Mayıs ayının sonunda başlanacağı müjdesini verdi. Filmlerinde normal ölçüde estetik kaygıları da taşıdığını söyleyen komedyen yeni filmini "Retro Bilim-kurgu" olarak niteledi.

    Etkinliğin sonunda Taner Ceylan’ın yaptığı kapanış konuşması uzun süre alkışlandı. “Sanat özgür bir alandır. Total bir özgürlük vardır sanatta. O yüzden bol bol sergi gezin, bol bol müze gezin, nitelikli müzik dinleyin, iyi kitaplar okuyun, iyi öyküler okuyun ve nitelikli filmler izleyin. Bir Mahler’i dinlemek, bir Wagner’i dinlemek kolay iş değildir ama öğrenilen şeylerdir. Gözü eğitmek gerekir, kulağı eğitmek gerekir; eğittikçe o dünya büyür, gördükçe gelişirsiniz, zenginleşirsiniz ve özgürleşirsiniz. Onun için kolay iş değildir sanatsever olmak, basit de değildir. O yüzden anlamadığınız, görmediğiniz, tınısından hoşlanmadığınız şeylerden korkmayın, anlayarak yaklaşmaya çalışın, zenginleşin, özgürleşin.” diyen Ceylan'ın ardından Cem Yılmaz "Mesela uzaylılar Sergey Bubka'yı kaçırsalar dünyalılar sırıkla atlıyorlarmış kanısına varırlar. Katarina Witt'i kaçırsalar buzda kayabiliyolarmış derler, bir tapiri kaçırsalar dünyalılar böyle görünüyormuş derler. Yani bir insanın kabiliyetlerinin sınırını göstermek anlamında bu gibi cömert bazı insanların hayatımızda olması o kadar güzel bir şey ki; bize kendi potansiyelimiz hakkında fikirler veriyorlar. Ama bazı insanlar bunu hasete, "neden ben yapamıyorum?"a dönüştürüyor. Bunun yerine "ne güzel benim ırkımdan biri bunu yapabiliyor" diye düşünüp mutluluğu, güzelliği paylaşmak çok değerli. Bunun için ben Taner'e bu güzellikleri bizlerle paylaştığı için teşekkür ediyorum. Bizi bir araya getiren !f İstanbul'a çok teşekkür ediyorum. Bütün bunları konuşmaya ortam olması çok güzel. Sözlerimizin anlam kazanması anlamında dinlemeye gelenlere teşekkür ederiz. Siz olmasaydınız duvara konuşacaktık, duvardan sekecek bize geri dönecekti bu sözler. Şimdi sizinle paylaştık. Sağ olun" diyerek sohbeti bitirdi.

    İzleyenlerden gelen farklı sorularla da hem keyifli bir sanat sohbetine hem de komik ve samimi bir etkinliğe dönüşen "Küçük Sohbetler" programı senarist, yönetmen, yapımcı Yeşim Ustaoğlu ve şair Birhan Keskin ile devam edecek. 23 Şubat Perşembe günü yine Bomontiada’da gerçekleşecek. “Su ve Heves” başlıklı sohbet 19:00’da başlayacak.

    Ayrıca festivalde bugün gerçekleşecek tüm etkinliklere ve film gösterimlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top