Hesabım
    Uçan Süpürge Kadın Sinemacıları Buluşturdu!

    Bu yıl 20. yaşını kutlayan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali yerli sinemanın kamera arkasındaki kadınlarını buluşturmak için büyük bir organizasyona imza attı!

    Bu yıl 20-23 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenlenecek olan 20. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, festival başlamadan bir ay önce İstanbul’da sektörde oldukça ses getirecek bir etkinliğe imza attı. Divan İstanbul’da gerçekleştirilen etkinlikte yerli sinemamızın kamera arkasındaki emekçi kadınları, sinemaya gönül vermiş oyuncular ve basın mensupları bir araya geldi. Uçan Süpürge’nin öncülüğünde FilmMor’un katkılarıyla düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasında Türk sinemasının Sultan’ı Türkan Şoray da yer aldı.

    Açılış konuşmasında ilk sözü Filmmor Kadın Kooperatifi Kurucusu Melek Özman alırken, kadın sinemasının yakın zamana kadar Cannes, Berlin gibi büyük festivallere giremediğini, kadın yönetmenlerin butik kadın festivallerine sıkıştığını ifade etti. Kadın dayanışması açısından 15 yıldır süren Film Mor’u ve 20. Yaşını kutlayan Uçan Süpürge’nin öneminin altını ayrıca çizdi.

    Özman’ın ardından alkışlar arasında sahneye gelen Türkan Şoray, sözlerine kadın meslektaşlarını selamlayarak başladı. Geçmişten günümüze Türk sinemasında kadının ve kadın sinemasının geldiği noktayı özetleyen Şoray, kadınların sinema yapmasından duyduğu mutluluğu ifade etti; ayrıca bu yıl 36. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Altın Lale Ödülü’nü kazanan Yeşim Ustaoğlu’nun başarısını hatırlatarak kendisinden sonar gelen sinemacı nesli de övdü. Konuşmasında duygusal anlar da yaşayan Şoray büyük çaplı düzenlenen bu organizasyonun ilk kez olmasına rağmen gördüğü ilginin altını da çizdi.

    Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Kurucusu Halime Güner ise Kamera Arkasındaki Kadınlar Buluşuyor toplantısının kadın yönetmenlerle kadın yapımcıları bir araya getirmeyi amaçlayan bir platform olduğunu ve önümüzdeki dönemlerde organizasyonun katlanarak devam edeceğini ifade etti.

    Yapımcı Zeynep Özbatur Atakan ise yaptığı konuşmada Cannes Film Festivali gibi güçlü bir festivalin bile sadece %15 oranında kadın sinemacıya ev sahipliği yaptığını dile getirerek, artmış olan bu rakamın kadın sineması açısından önemin ifade etti. Atakan konuşmasında ayrıca kadınların, sinema filmleri içerisinde konumlandırılmasının da ayrı bir sıkıntı olduğunu ekleyerek senaryolarda kadın rollerinin yerinin artık değişmesi gerektiğini, bu durumun özellikle yerli dizilerde gittikçe büyüyen bir problem olduğunu ekledi. Atakan sözlerini kamera arkasındaki kadınların dayanışma içerisinde olması gerektiğini yineleyerek noktaladı.

    Şoray’ın yanı sıra oyuncular Lale Mansur, Deniz Türkali, senarist, yönetmen ve köşe yazarı Işıl Özgentürk, kurgucu Çiçek Kahraman, yönetmenler Nisan Dağ, Emel Çelebi, Nihan Belgin,  yapımcı Serpil Altın, Biket İlhan, Hülya Uçansu, Leyla Özalp, Andaç Haznedaroğlu, Çiğdem Mater, Nida Karabol Akdeniz gibi sektörün pek çok önemli isminin katıldığı etkinlik daha sonra Akademisyen Fatmagül Berktay’ın Cinsiyet Temsili sunumu, Melis Sökmen'in keyifli mini müzik dinletisi ile devam ederek, kokteyl ile son buldu.

     

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top