Hesabım
    En İyi Shakespeare Uyarlamaları!

    Shakespeare’in eserlerinin zamansızlığı beyaz perdenin renkli atmosferinde!

    İngilizce dilinde yazan en büyük yazar ve dünyanın en seçkin drama yazarı olarak kabul edilen William Shakespeare'in 1564 tarihinde Birleşik Krallık'ta doğduğu varsayılır. Sonlanmayan düşüncelerin, acıların ve seçimlerin gerçekliğini sorgulayan ve satırlarına yansıtan bu büyük düşünürün sinemadaki yansımalarına yakından bakalım. 

    Keyifli seyirler!

    #1

    Hamlet

    Ünlü İngiliz oyun yazarı William Shakespeare’in Hamlet isimli meşhur oyunundan sinemaya uyarlanan film, anlatıcının 'Bu kendi aklıyla barış sağlayamayan bir adamın trajedisidir' cümlesiyle açılır. Hareket ise gözetleme kulesinde nöbet değişimi yapan iki muhafızın birbirlerine olağandışı bir şey görüp görmediklerini sormalarıyla başlar. Bir diğer nöbetçi olan Marcellus iki kez Kral Hamlet’in hayaletini gördüğünü iddia eder. Marcellus daha sonra Prens Hamlet’in arkadaşı Horatio ile çıkagelir. Aniden hayalet üçüne birden görünür ve Horatio hayaletten konuşmasını ister... Laurence Olivier filmi hem yazıp yönetmiş hem de Hamlet rolünde oynamıştır. Akademi Ödülleri’nde dört dalda ödül kazanan Hamlet, sinema tarihinin en başarılı Shakespeare uyarlamalarından biri olarak kabul görmüştür.

    #2

    Kuru Gürültü

    Shakespeare'in oyunundan beyazperdeye uyarlanan Kuru Gürültü fiminin başrolünü ve yönetmenliğini Kenneth Branagh üstlenirken, filmin kadrosunda Emma Thompson ve Keanu Reeves de yer alıyor.

    #3

                                                             Senden Nefret Etmemin 10 Sebebi Bianca, okuduğu üniversitede herkesi kendine hayran bırakan güzeller güzeli bir kızdır. Ablası ise sürüp giden tüm hayatı boyunca nedense erkeklere hiç ilgi duymamıştır. Bianca'nın yaşamı da ablasının bu çekinik tercihleri tarafından şekillendirilmektedir. Zira ailevi kuralları vardır. Bu kurallara göre iki kardeşin aynı anda sevgilisi olmadığı sürece, kimsenin sevgilisi olmayacaktır. Bianca bu durumun içerisinde kendisine yarar sağlayabilecek planlar yapmaya koyulur.

    #4

                                                                           Koryalanus Faciası Coriolanus Roma için son derece önemli olan bir kuşatmayı yöneten ve kazanan yetenekli bir politik ve askeri liderdir. Düşmanları al aşağı ettikten sonra Roma soyluları ve senatosunun büyük desteğini kazandığında geri kalan alt tabadaki halkın isteklerini ve sorunları gözardı ederek halkın düşmanlığını kazanır. Senatoda yer almak için seçimlere katılıp reddedildiğinde öfkesini dindiremez. Bu nedenle sürgüne gönderildiğinde eski düşmanı, kuşattığı şehrin lideriyle ibirliği yaparak Roma’dan intikam alma planları içerisine girer. Roma’lı general Coriolanus’un hikayesi tarihin henüz gerçekliği kanıtlanmamış efsanelerinden biridir ve bu efsane İngiliz oyun yazarı Shakespeare tarafından bir oyuna çevrilmiştir.

    #5

                                                                                      Hamlet Shakespeare’in bu ünlü klasiği bu kez İngilizlerin ünlü yönetmeni Kenneth Branagh tarafından sinemaya uyarlandı.'Hamlet', hain amcası tarafından öldürülen babasının intikamını almaya çalışan ve bunu başaran Danimarka Prensi’nin hayatını anlatıyor. Bu trajedi bugün de modern hayatta karşınıza çıkan ihanet, arzu, iktidar hırsı gibi duyguları yoğun bir biçime işliyor.

    #6

                                                                                 West Side Story Müzikal türündeki filmlerde standartları belirleyen kült filmlerden biri olan Batı Yakasının Hikayesi, unutulmaz şarkılara, başarılı koreografilere ve Romeo ile Juliet'in trajedisine sahip bir film. Birbirine düşman iki sokak çetesi olan Köpekbalıkları ve Jetler'e mensup bir genç kız ile bir genç erkeğin aşkını ve kavuşamama hikayelerini anlatan film, modern bir Romeo ve Juliet uyarlamasını müzikal türe sokuyor.

    #7

                                                                                 Henry V  William Shakespeare'in unutulmaz eserlerinden V. Henry'nin beyazperde uyarlaması. Globe Theatre'da oynanan oyunla başlayan film, V. Henry'nin oldukça çalkantılı geçen bir gençlik sonrasında geçirdiği dönüşüm ele alınıyor. V. Henry, dağılmış İngiliz birliklerini toplayarak oldukça güç koşullara rağmen Agincourt Muharebesi'nde Fransızlara karşı zafer kazanır. Böylece başarılı bir lider ve asker olduğunu da kanıtlamış olur. Fransızlarla barış anlaşması olarak da Prenses Katherine'i kendine ister.

    #8

                                                                           Throne Of Blood  Yerel bir yöneticinin emrinde çalışan generaller Miki ve Washizu lordlarının düşmanlarını öldürüp başarılı olduklarında eve dönmek için yola çıkarlar. Güzargahlarındaki Cobweb ormanından geçerken doğaüstü güçlere sahip bir ruhla karşılaşan ikili, bu kadının gelecekleri hakkında söylediklerini dinlerler. Ruh Wahsizu'nun ileride önemli bir mevkide olacağını ancak Miki'nin soyundan geleceklerin daha da önemli insanlar olacaklarını söyler. Evlerine dönen adamlar olayların şaşkınlığını üzerinden atamazlar. Kahinin söylediklerini karısına anlatan Washizu karısının kışkırtmalarıyla tehlikeli bir plan yapıp kendisine anlatılan geleceğin daha da fazlasını elde etmeye çalışacaktır.  Ünlü İngiliz yazar Shakespeare'in Macbeth isimli başyapıtının sinema uyarlaması olan film, Macbeth'i ortaçağ Japonyası'nın kültürüyle başarılı bir şekilde yeniden yorumluyor.

    #9

                                                                               Yasak Gezegen Bir uzay gemisi, ansızın meydana gelen sorunu araştırmak ve üstesinden gelmekle yükümlüdür. Geminin yönetimi John J. Adams adında bir kişidedir. Dünyadan on yedi ışık yılı mesafede bulunan bir koloniden alınan sinyallere artık ulaşılmamaktadır. Uzay gemisi bunun nedenini anlamak üzere yola çıkar. Burada, görünmez bir canavarın saldırısı sonrasında hayatta kalmış dahi bilim adamı Dr. Morbius ve güzel kızı Altaira ile bir araya gelir.  Doktorun yarattığı Robot Robby çok şey yapabilen ve ikilinin güvenliğini de bir yere kadar sağlayabilendir. Söz konusu gezegen iki yüz bin yıl evvel Krell isminde esrarengiz bir uzaylı ırkına da ev sahipliği yapmıştır. Krell medeniyetinin gücünü ortaya koyan çeşitli kalıntılar bir yana dursun. Dr. Morbius’un, üzerinde oynamaktan zevk aldığı gizemli Krell Laboratuarı vardır. Saldırılar tekrar başladığında Kaptan Adams durumu araştırmaya başlamıştır bile. Film, Shakespeare’in yazdığı son oyun olma özelliğini de taşıyan Fırtına (Tempest) adlı eserinden uyarlandı.

    #10

    Romeo ve Juliet

    Romeo ve Juliet karşılaştıkları andan itibaren birbirlerine aşık olmuşlardır. Ama önlerinde büyük bir engel vardır. Aileleri birbirlerine düşmandır. Önlerinde uzun ve çetrefilli bir yol olan Romeo ve Juliet’i zor günler beklemektedir. Kavuşamama hikayeleri başlar. Juliet ailesini yok saymaya karar veremez ama kendi hayatını yok etmeye çalışır. Rahibin yardımını alarak bir zehir alır herkes onu öldü bilecektir. Fakat Romeo döndüğünde Juliet’in gerçekten öldüğünü zanneder ve kendini öldürür.

    #11

    Macbeth

    11. yüzyıl İskoçya’sında Kral Duncan’ın ordusunda general olarak görev yapan Macbeth, asilere karşı çok önemli bir savaş kazanmıştır. Savaştan hemen sonra karşılaştığı üç kahin kendisine kral olacağını söyler. Bu kehaneti aklından çıkaramayan Macbeth, hırslı eşinin de yönlendirmesiyle Kral Duncan’ı öldürür ve tahta geçer. Fakat Macbeth bununla yetinmeyecektir. Eline geçen güçle gitgide yalnızlaşan ve en yakın dostlarından bile şüphelenecek kadar paranoyaklaşan yeni Kral, kendisine engel gördüğü herkesi ortadan kaldırmaya kararlıdır. Shakespeare'in İskoçya kökenli General Macbeth’in hikayesini temel alan, dünya klasikleri arasına girmiş tiyatro oyunu Macbeth’in yeni bir uyarlaması olan film, iktidar için oynanan entrikaları, ihanetleri ve taht kavgalarını konu alıyor. 

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top