Hesabım
    En İyi Opera Filmleri

    Dünya Opera Günü'ne özel en iyi opera filmlerini derledik...

    Her yıl 8 Şubat tarihinde kutlanan Dünya Opera Günü, 16. yüzyıldan bugüne kadar ulaşmış bulunuyor. Performans sanatı, tiyatro ve müziği birleştiren opera, tiyatro metinlerinin müzikalleştirilmesiyle oluşur. Genellikle normal bir tiyatro oyununa göre daha gösterişli olan birçok opera yönetmenler tarafından beyaz perdeye aktarılıyor. Bunların arasında Carmen'den Elektra'ya; Don Giovanni'den Salome'ye birçok harika oyun bulunuyor. İşte hep birlikte beyaz perdeye aktarılan opera performanslarını inceleyelim...

    Rigoletto - Jean Pierre Ponnelle

    Jean Pierre Ponnelle yönetmenliğindeki Rigoletto, Victor Hugo'nun tiyatro oyunundan uyarlanmıştır. Mantova Dükü, adalette hiyerarşinin en üstünde yer alıyor, Rigoletto ise en alt tabakasında bulunuyordur. Film, mahkemenin genç bir kadın karşısında taraflı ve acınası tavırlarını gözler önüne sermektedir.

    La Boheme - Robert Dornhelm (2008)

    Robert Dornhelm yönetmenliğindeki La Boheme, Giuseppe Giacosa ve Luigi Illica'nın oyunundan filmleştiriliyor. Film, 1930'lu yılların Paris'inde Mimi ve Rodolfo'nun talihsiz aşk hikayesini konu ediniyor.

    La Traviata - Franco Zeffirelli (1982)

    Franco Zeffirelli yönetmenliğindeki La Traviata, Francesco Maria Piave'nin oyunundan uyarlanıyor. İki Oscar adaylığı alan film, Violetta ve Alfredo'nun birbirine aşık olup kaçma hikayesini anlatıyor. Bir süre mutlu yaşayan çiftin huzuru dış etmenler yüzünden kısa zamanda bozulacaktır.

    Parsifal - Hans-Jürgen Syberberg (1982)

    Hans-Jürgen Syberberg yönetmenliğindeki Parsifal, Richard Wagner'in kitabından uyarlanıyor. Kral Arthur'un kutsal kase arayışını konu edinen film, kaseyi koruyanların üzerindeki lanetten kurtulma hikayelerini işliyor.

    The Magic Flute - Ingmar Bergman (1975)

    Ingmar Bergman yönetmenliğindeki The Magic Flute, Emanuel Schikaneder'in kitabından uyarlandı. Mozart'ın müziklerini bestelediği operaya sahip olan uyarlama film, Gece Kraliçesi'nin Tamino'ya kızı Pamino'yu sunmasını konu ediniyor. Ancak Tamino'nun öncelikle onu babası ve rahipten kurtarması gerekmektedir. Tamino'nun yardımcısı ise ona verilen sihirli flüt olacaktır. 

    Don Giovanni - Joseph Losey (1979)

    Joseph Losey yönetmenliğindeki Don Giovanni, Lorenzo da Ponte'nin kitabından uyarlandı. Mozart eşliğindeki operadan beyaz perdeye aktarılan film, bir kadından diğerine geçen çapkın bir adamın en sonunda kadınlardan birinin babasının hayaletiyle karşılaşmasından sona olanları konu ediniyor.

    The Death of Klinghoffer - Penny Woolcock (2003)

    Penny Woolcock yönetmenliğindeki The Death of Klinghoffer, Alice Goodman'ın kitabından uyarlandı. Film, Filistinliler'in 1985 yılında İtalyan gemisine saldırmasını konu ediniyor.

    Salome - Götz Friedrich (1974)

    Götz Friedrich yönetmenliğindeki Salome, Oscar Wilde'ın eserinden uyarlandı. Film, Herod'un hayatında hiçbir şeye 'hayır' yanıtını vermeyen kızı Salome'yi konu ediniyor. Salome'un dünyasında kendini kısıtlamaya yer yoktur.

    Cosi Fan Tutte - Michael Haneke (2013)

    Michael Haneke'nin yönetmen koltuğuna oturduğu 2013 yapımı Cosi Fan Tutte, Lorenzo da Ponte'nin oyunundan uyarlandı. Film, kız kardeşlerinin iffetiyle övünen iki adamın söylediklerinin aksini kanıtlamak için onlarla iddiaya giren Don Alfonso'nun yaptıklarını anlatıyor.

    Carmen - Francesco Rossi (1984)

    Francesco Rossi yönetmenliğindeki meşhur Opera'dan uyarlanan Carmen'in konusu şöyledir: Bir asker olan Don Jose, bir fabrikada çalışan güzeller güzeli Carmen'e aşık olur. Ancak Carmen bu aşka karşılık vermeyecektir...

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top