Hesabım
    Unutulmaması Gereken Gazetecilik Filmleri!

    Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun!

    .

    Her yılın 10 Ocak günü ülkemizde Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor. Türk basını için gazetecilik yapmanın Avrupa ya da Amerika'ya oranla ne kadar zorlu olduğunu biliyoruz. Zamanla tarafsız olmak yerine doğru tarafta olmaya ve adaletin yanında olmaya evrilen gazetecilik mesleği, gün geçtikçe daha da karmaşık bir hal alıyor.

    Çalışan Gazeteciler Günü, İstanbul Gazeteciler Sendikası'nın basın çalışanlarına haklar ve yasal güvence sağlayan kanunun çıkışı üzerine gerçekleşen medya patronları boykotu karşısında, basın çalışanlarının elde ettikleri başarıya sahip çıkmak ve üyelerine moral vermek için 10 Ocak 1962'yi Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlama kararı almasıyla başladı.

    1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra, gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine, kutlama gününün adı "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" olarak değiştirildi.

    İşte Çalışan Gazeteciler Günü'nde izleyebileceğimiz gazetecilik konulu en iyi filmler...

    Büyük Karnaval (1951)

    .

    Büyük Karnaval (Ace in the Hole), küçük kasaba gazetesine sürgün edilen eski bir şehir gazetecisinin izini sürüyor. Eski ihtişamını yeniden canlandırmak için mağarada mahsur kalan bir adamla ilgili bir hikayeden yararlanır, ancak durum hızla kontrolden çıkan bir sirke dönüşür.

    Zodiac (2007)

    .

    David Fincher’in en iyi filmlerinden Zodiac, Zodiac katilinin kimliğini aramada üç önemli figürü öne çıkarıyor. San Francisco Chronicle gazetecileri vahşet saçan katilin kimliğini bulmak için kendi hayatlarını altüst edecek noktalara gelir...

    Network (1976)

    .

    Tüm gazetecilik dramaları bir gazetenin perde arkasında gerçekleşmek zorunda değildir. Gazetecilik televizyonda da olabilir. 1976’nın Network (Şebeke) filmi bir gazete ile ilgisi olmayan harika bir haber odası draması. Burada bir TV ağı kar etmek için eski bir haber sunucusunu kullanıyor.

    Broadcast News (1987)

    .

    1987’de çekilen Broadcast News, iki tanınmış televizyon muhabiri ve onların yapımcılarının öyküsünü anlatıyor. Üçlü 30 yıldan uzun bir süre boyunca basının göbeğinde yer aldılar.

    Başkanın Tüm Adamları (1976)

    .

    Başkanın Tüm Adamları (All The President's Men), Amerika Birleşik Devletleri tarihindeki en önemli siyasi skandallardan biri olan Watergate'in ortaya çıkmasında kilit rol oynayan iki Washington Post gazetecisini konu alıyor. 2017’de çekilen "The Post" gibi The Washington Post'u konu alan diğer filmler bile "Başkanın Tüm Adamları" filminin görkemini geçemiyor.

    State of Play (2009)

    .

    BBC yapımı diziden uyarlanan State of Play (Devlet Oyunları), metresinin vahşice öldürüldüğü ortaya çıkan bir siyasi parti üyesinin olaylar sonrası yaşadıklarını konu ediniyor. Bu sırada imdadına gazeteci McCaffrey koşuyor ve olayları çözmeye çalışıyor.

    True Story (2015)

    .

    Jonah Hill ve James Franco başrollü True Story, bütün ailesini öldüren Christian Longo'nun yakalanmasını konu ediniyor. Christian, kaçtığı süre boyunca New York Times yazarı Michael Finkel'ın adını kullanır ve Finkel, gerçekleri kendini gazetede gördüğünde öğrenir.

    Deadline U.S.A. (1952)

    .

    Humphrey Bogart'ın başrolünde yer aldığı Deadline U.S.A., satılmak üzere olan bir gazetenin editörü olan Ed Hutcheson'ın ünlü gangster Rienzi'nin yaptıklarını ortaya çıkarma hikayesini anlatıyor.

    Veronica Guerin (2003)

    .

    Cate Blanchett başrollü Veronica Guerin, The Sunday Independent'ta çalışan İrlandalı gazeteci Veronica Guerin'in Dublin'in en güçlü uyuşturucu karteliyle mücadele etmesini konu ediniyor.

    Good Night and Good Luck (2005)

    .

    George Clooney ve David Strathairn başrollü Good Night and Good Luck, 1950'li yıllarda ABD senatörü Joseph McCarthy'nin tartışmalı politikalarının araştırmacı gazeteciler tarafından masaya yatırılmasını konu ediniyor.

    His Girl Friday (1940)

    .

    Cary Grant ve Rosalind Russell başrollü His Girl Friday, The Morning Post gazete editörü Walter Burns, eski karısı Hildy ve Hildy'nin yeni nişanlısı arasında geçenleri ele alan bir komedi filmi.

    Spotlight (2015)

    .

    Spotlight, taciz olayıyla gündeme gelen bir kilisenin kendini aklamaya çalışmasını ve bu tacizi aydınlatmaya çalışan Boston Globe gazetesi yazarlarını konu ediniyor. Film Oscar Ödülleri'nde iki ödüle layık görüldü.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top