Hesabım
    "Kuzuların Sessizliği" Hakkında Bilinmeyenler

    The Silence of The Lambs hakkında bilinmeyenleri masaya yatırdık.

    Döneminde psikolojik gerilim olarak gösterime giren efsanevi yapım The Silence of The Lambs, yıllardır değerinden herhangi bir şey kaybetmedi. Jonathan Demme'in yönetmen koltuğuna oturduğu film, vahşi bir katili konu ediniyordu. Thomas Harris'in yazarı olduğu kitaptan uyarlanmış ve başrolüne Anthony Hopkins ile Jodie Foster'ı yerleştirmişti. Kuzuların Sessizliği, 1991 yılında gösterime girdi. Yani bu yıl filmin vizyona girişinin 30. yıl dönümü kutlanıyor. Bu vesileyle biz de Kuzuların Sessizliği'nin bilinmeyenlerini yeniden gündeme getiriyoruz.

    Kuzuların Sessizliği'nin Bilinmeyenleri

    Kuzuların Sessizliği, Thomas Harris'in kitabından uyarlanmıştı. Harris'in Hannibal Lecter karakteri için aldığı ilham, Meksika hapishanelerine dayanıyor. Harris, mahkumlara hizmet veren Dr. Salazar adında biriyle tanışıyor ve Salazar'ın çok korkunç cinayetler işleyen eski bir mahkum olduğunu öğreniyor. Yazar, Dr. Salazar'a kitabında yer vermiyor, ancak onun suçlarını Hannibal Lecter'a veriyor.

    Kuzuların Sessizliği'nin Bilinmeyenleri

    Filmde yer alan FBI ajanı Jack Crawford'a gerçek bir ajan olan John Douglas ilham verdi. Crawford, Buffalo Bill vakalarıyla ilgileniyordu. Mindhunter dizisinde de yer verilen John Douglas ise FBI'ın Davranış Bilimleri Departmanı'nda görev alıyordu.

    Kuzuların Sessizliği'nin Bilinmeyenleri

    Yönetmen Jonahtan Demme'nin amacı bir gerilim filmi çekmekten çok, güçlü bir kadın portresi yaratmaktı: "Kadınların istediklerini elde etmesi erkeklerin istediklerini elde etmesinden daha zordur. Bu onları zayıf gösterebiliyor. Ben de buna cevap verdim. Bence genel olarak kadınlar daha iyi insanlar." Ayrıca Clarice Starling'in az kalsın Clark Starling olduğunu belirtiyor.

    Kuzuların Sessizliği'nin Bilinmeyenleri

    Jodie Foster, Kuzuların Sessizliği kitabını okur okumaz Clarice rolünü almak istedi. Ama Jonathan Demme'in ilk seçimi Foster değil, Michelle Pfeiffer'di: "Hayatımda çoğu kez kurbanı oynadım ve neden kariyerimin bu çizgide ilerlediğini merak ediyordum. Arkama yaslandım, esere baktım ve benim için bir çıkış kapısıymış gibi hissettim. Çukurda sıkışıp kalmış kişi değildim; kaderine karşı mücadele veren biriydim."

    Kuzuların Sessizliği'nin Bilinmeyenleri

    Hannibal Lecter'ın Anthony Hopkins'in dışında canlandırmak isteyen birçok oyuncu vardı. Özellikle de karakter, rahmetli usta oyuncu Sean Connery ile anılıyordu. Ayrıca karakter için ilk düşünülen isim Gene Hackman olmuştu. Ancak Hackman senaryo konusunda anlaşmazlıklar yaşamıştı.

    Kuzuların Sessizliği'nin Bilinmeyenleri

    Jodie Foster ve Anthony Hopkins çekimlerde birbirlerinden çok daha fazla kameraya karşı konuşmuşlardı. Yönetmen Jonathan Demme, Türkçe'ye "bakış açısı çekimi" olarak aktarılan POV çekimlerini bolca kullanmıştı.

    Kuzuların Sessizliği'nin Bilinmeyenleri

    Anthony Hopkins, Oscar ödülünü yalnızca 24 dakika 52 saniyelik rolüyle kazandı. Bu olayla birlikte Hopkins'in Oscar tarihinde rekor kırdığı düşünüldü. Ancak ondan önce 1963 yılında Hud filmindeki 21 dakikalık performansıyla Patricia Neal Oscar sahibi olmuştu.

    Kuzuların Sessizliği'nin Bilinmeyenleri

    Akademi üyeleri ve sinema camiası 1990'lı yıllarda (ve hala) korku filmlerini ödül törenlerine layık görmediği için stüdyonun kararıyla The Silence of The Lambs'e "psikolojik gerilim" denildi. Esasen bir korku filmiydi.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top