Hesabım
    "Ekisporter" Bu Perşembe TRT 1 Ekranlarında!

    TRT Ev Sineması bu sefer bir komedi filmiyle seyirciyi kucaklayacak...

    TRT TV Filmleri projesi kapsamında hayata geçirilen ve bu Perşembe saat 20:00'da TRT1 ekranlarında seyircisiyle buluşacak olan “Ekisporter” filmi, aslında oldukça evrensel bir meseleyi kendisine dert edinen bir senaryoya sahip. Filmin paylaşılan kısa özetinden, bir mobilya ustasının güç ekonomik koşullar ve değişen dünya düzenine karşı ayakta kalma savaşını seyredeceğimizi öğreniyoruz. Günümüzde küçük esnafın kapitalizm karşısında, neredeyse bir asra dayanan kendi zanaat pratiklerini sürdürebilmesinin zorluğu hepimizin malumu. İşte bu değişen düzen içerisinde Turan Usta’nın oldukça yöresel hikâyesini izliyoruz Ekisportır’da.

    Babasından devraldığı mobilya atölyesinde el emeği, göz nuru işler çıkartan ama yurt dışına ihracat yapan rakiplerine ve fabrikasyona yenik düşen Turan Usta’nın beli bükülmüştür. Hem ekonomik kaygılarla hem de atölyesinin sürdürülebilirliği ile mücadele veren Turan Usta bir yandan da ev ahalisinin ihtiyaçlarına yetişmeye çalışır. Aslında yardıma ihtiyacı vardır ama şahsına has inatçılığı işleri daha da zora sokar. Ama öyle bir an gelir ki onun da inadı er ya da geç kırılır…

    Ekisporter evrensel tabandaki bir meseleyi dramatik komedi diliyle ele alan, bunu yaparken de hikaye akışıyla baş karakterin dönüşümüne de fırsat veren bir film. Başrol Turan Usta’ya hayat veren ödüllü oyuncu Mehmet Özgür, karakterine dengeli bir performans verirken, karakterin beklenen değişimine de seyirciyi ikna ediyor. Evin annesini oynayan Çiçek Dilligil’i de ekranlarda görmeyi özlemiştik.  Dramatik yönü olsa da filmin yer yer güncel göndermeli diyalogları dram-komedi dengesini sağlayan unsurlardan biri. Özellikle Turan Usta ile yardımcısı Zati’nin (Umut Tanyolu) atışmalarını seyretmek keyifli. 

    Küresel sermaye karşısında yitip giden zanaatkarlara ve atölye ustalarına saygı duruşu da yapan Ekisporter, hiçbir şeyin son olmadığını, yerelin küresel karşısında kendi özünü koruyarak yola pekala devam edebileceğini söyleyen, umut dolu, keyifli bir komedi filmi esasında.

    "Peki adı neden 'ekisporter'?" derseniz, Perşembe akşamı seyredin ve görün deriz...

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top