Hesabım
    Ya Nasip Ya Kısmet, Bu Perşembe TRT 1'de!

    Manevi değerleri yeniden anımsatan televizyon filmi bu perşembe saat 20:00'da ekranlara gelecek...

    Anadolu kasabalarının naif hikayeleri ülkemizdeki sanat ürünlerinin halen en çok beslendiği temalardan biri. Hatta şehirli hikayelerine nazaran en sıcak, en samimi öykülerin çıktığı, beslendiği mecra diyebiliriz. Sektörün görüntü yönetmeni olarak tanıdığı Gökmen Tosun’un ilk uzun metrajlı yönetmenlik işi olan Ya Nasip Ya Kısmet , bir Anadolu kasabasında birbirini etkileyen farklı öyküler üzerinden ilerleyen dramatik bir komedi.

    Kasabanın hikâyesi, yılların şerbetçisi Ahmet Efendi ve onun yeğeni Yiğit ile aralarında olan sürtüşme ile başlıyor. Dış çerçevede bir mahkeme salonu ile açılan senaryo, seyirciye bu iki karakterin arasında bir anlaşmazlık olduğunun alt metnini vererek ilerliyor. Hikaye ilerledikçe Yiğit’in öz amcasına neden o kadar sert davrandığını, mesleği bakkalcılık sebebiyle herkesle iyi ilişki kurması gerekirken neden kasaba halkını karşısına alacak kadar ters bir mizaçta olduğunu yavaş yavaş öğreniyoruz. Yalnızlığın hırçınlaştırdığı ve bu küçük kasabada gözünü para hırsı bürümüş Yiğit bir tarafta, diğer tarafta başta öz amcası olmak üzere A'dan Z'ye bencilce davrandığı herkes yer alıyor.  Yiğit’in mutsuzluğa sürüklediği kasaba ahalisinden nasibi Mustafa ve çocukluk aşkı Aysel de alıyor. Filmin en keyifli anları şüphesiz ki Mustafa-Aysel aşkını seyrettiğimiz sekanslarda geliyor.

    Kasabadaki bir başka huzursuzluk kaynağı ise uzun zamandır hiç yağmur yağmamış olması ve kasaba halkının kuraklıkla mücadele etmesi. Film boyunca çeşitli vesilelerle karşımıza çıkan bu kuralık teması, senaryonun mizahi unsuru olarak görülse de esas ağırlığını, sürprizbozan (spoiler) vermeyeceğimiz ve öykülerin birleştiği finalde hissettiriyor.

    Yapımın oyuncu kadrosunda filmi sırtlayan isim, yılların eskitemediği oyuncu Hasan Kaçan. Başrolün hakkını layıkıyla veren Kaçan'a kadroda eşlik eden başarılı isimlerse Erdem Akakçe, Turgay Tanülkü ve Mehmet İnci. En göz önündeki kadın karakter Aysel rolünde ise Bengi Öztürk başarılı bir sınav veriyor.

    'Kasabanın delisi'nden, 'şifa bulmaya gelen şehirlisine' kadar geniş bir yelpazede karakter ve öykü çeşitliliği sunan Ya Nasip Ya Kısmet, TRT Ev Sineması kuşağının şimdiye kadar en yoğun mesaj veren filmi olarak da hafızalarda yer edecek: rızkından fazlasına hele ki kul hakkına göz dikme; kanaatkar, merhametli ve affedici ol. 

    Tam da Ramazan ayı öncesindeki gösterimiyle insana kendisini ve manevi değerleri sorgulatan yapım, 2 Haziran akşamı saat 20:00'da TRT 1 ekranlarında seyircisiyle buluşuyor; bu samimi daveti kaçırmayın.

    Hande Kara

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top