Hesabım
    Evlilik Programları Hakkında Son Durum Ne?

    Evlilik programları yasaklandı mı? RTÜK Başkanı açıkladı.

    Geçtiğimiz günlerde yayınlanan KHK ile evlilik programlarının yasaklandığına dair çıkan haberlere dair son açıklamayı, RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya yaptı.

    KHK ile RTÜK kanununa “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı veya buluşturulduğu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dahil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına veya reklamına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez” maddesi eklenmişti. Ancak bu maddenin tam olarak neyi yasaklayıp, yasaklamadığı konusunda çeşitli söylemler vardı. 

    Hürriyet'in haberine göre; RTÜK Başkanı Yerlikaya konuya şöyle açıklık getirdi; “Hukuk müşavirliğine bir çalışma yaptırıyoruz. Yarın inceleme bittikten sonra kamuoyuna bir açıklama yapacağız. Biz zaten bu programları istemiyoruz, bunu daha önce de açıkça söyledik.“

    RTÜK’ün CHP’li üyesi Süleyman Demirkan ise “Mevcut evlilik programları yarın yine yayına devam edebilir ama yaptırım gelecek. Zaten geliyordu şimdi ağırlaştı. Oysa bugüne kadar gerçekten istenseydi bu programlar çoktan toplumu rahatsız etmeyen, makul ölçülerde yayıncılığa evrilebilirdi. Evrilmemesinin tek nedeni evlilik programlarında en fazla kazananlar hükümete en yakın olanlar, rant ve çıkar ortağı içinde olanlar. Mevcut RTÜK yasasına göre zamanında denetlenseydiler, RTÜK siyasi destek de alan güç ve rant lobilerinin etkisinde kalmasaydı, yayın ihlalleri yetkisini kullansaydı çoktan amaca ulaşılır, bu KHK düzenlemesine de gerek kalmazdı. Bu programlarda kadın istismarı da var. Dolayısıyla ihlal cezasını yüzde 5’e kadar uygulayabilecekken ve biz muhalif üyeler bunu önermemize karşın cezalar birkaç ay önceye kadar en alt sınır olan yüzde 1’den kesiliyordu. Son iki aydır tepkiler artınca cezalar da yüzde 2’den verilmeye başlandı. Oysa tavan oran olan yüzde 5 uygulansa bu programlar yasanın öngördüğü ve herkesin saygı duyacağı yayıncılık formatına evrilecekti" diyerek programların yasaklanmadığını, yaptırımların ağırlaştığını belirtti.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top