Hesabım
    ‘The Queen’s Gambit’in Baş Karakteri "Beth Harmon" Gerçek Mi?

    Dizi, gerçek bir hikaye mi anlatıyor?

    Netflix'in en son hit dizisi The Queen's Gambit o kadar iyi ki, her şeyi tek bir oturuşta bitirmek ve öğrenmek isteyeceksiniz. Yedi bölümlük drama, erkek egemen, rekabetçi bir alanda başarıya ulaşan ve bir yetim olan satranç dahisinin hikayesini anlatıyor. Diziyi izleyenlerin ilk merak ettikleri bilgi ise hikayenin tamamen kurmaca olup olmadığı.

    Dizi, yetimhanede haplarla beslendiğinden beri mücadele ettiği bir uyuşturucu bağımlılığı olan ve yeteneklerinden şüphe duyan rakipler de dahil olmak üzere, kendisine karşı duran her şeyle mücadele eden, Anya Taylor-Joy'un oynadığı Beth Harmon'a odaklanıyor. Peki, çok beğenilen dizi gerçek olamayacak kadar iyi mi? Yoksa, gerçek olabilecek kadar kusursuz yazılmış mı? Herkesin aklındaki soru bu.

    Hikaye, tam olarak gerçek değil ama bir uyarlama. Mini dizi, Walter Tevis'in 1983 tarihli aynı adlı romanına dayanıyor ama hikayenin bazı kısımları onun satranç oynadığı gerçek hayat deneyimlerine değil hayal gücüne dayanıyor. Yazar, The New York Times'a verdiği röportajda, 1980'lerde ilk olarak mahallesindeki kız kardeşine ve arkadaşlarına karşı oynamaya başladığını ve bir noktada C Sınıfı bir oyuncu olarak derecelendirildiğini söyledi. İlk kazandığı ödül ise 250 $ olmuş.

    Beth karakteri roman için Tevis tarafından yaratıldı ama yazar, kızı Julie ve teyzesi de dahil olmak üzere bunun "zeki kadınlara bir hediye" olduğunu söyledi. Beth'i cesareti ve zekası için sevdiğini söyledi ve geçmişte birçok kadının zekasını saklamak zorunda kaldığını ama günümüzde nihayet böyle olmadığını dile getirdi. Tevis, Beth'in satranç hünerine ulaşmamış olabilir ama "İyi bir oyunun ne olduğunu bilecek kadar iyi oynadım" dedi. Tevis daha sonra; "Ortalama bir insanı yenebilirim ama Broadway'de sokakta oyun tahtaları kuran adamlarla oynamaktan korkuyorum.'' dedi. 

    Dizide geçen ilaçlara gelirsek, Xanzolam tamamen uydurulmuş olsa da, anlatılanlar 1960'larda piyasaya sürülen ve anksiyete veya uykusuzluğu tedavi etmek için kullanılan librium veya klordiazepoksit içeren ilaçlara benziyor. Bu tür ilk ilacın mucidi daha sonra orijinal hapın formülünü değiştirdi ve adı Valium oldu. Kısacası, The Queen's Gambit kurmaca bir karakter barındırıyor ama yaşananların bazıları yazarın kendi tecrübelerinde yola çıkılarak oluşturuldu.  

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top