Hesabım
    RTÜK Dijital Platformlara Ceza Yağdırdı!

    Netflix, Disney+, Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’deki birçok yapıma 'toplumsal ve kültürel değerlere ve Türk aile yapısına aykırı' olduğu gerekçesiyle para cezası uygulandı.

    .

    Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Netflix, Disney +, Prime Video, MUBI, Bein ve Blu TV'deki yapımları "toplumsal ve kültürel değerler ile Türk aile yapısına aykırı" bularak üst sınırdan idari para cezası yaptırımı kararı aldı.

    Üst Kurul Netflix'in iki ayrı dosyasını karara bağladı. İlk rapor "Anne" isimli yapımına geldi. İzleme raporunda, "Filmde cinsiyetin, cinselliğin ve ilişkilerin sınırlarının tanınmaması, cinsiyet temelli alternatif ideal bir dünya kurgulanması, evrensel aile formunun değiştirilmesi, yoğun müstehcenlik içeren sahnelerin detaylı bir şekilde gösterilmesi ve tüm bunların normalleştirilmesi ve hatta 'sağlıklı' olarak tanımlanması ailenin korunması ilkesine aykırı olarak değerlendirilmiştir" ifadeleri ön plana çıktı.

    Rapordaki tespitleri onaylayan RTÜK, yayıncı platform hakkında üst sınırdan idari para cezası yaptırımı kararı aldı.

    Netflix'in "Elite" isimli yapımı da RTÜK merceğine takıldı. Üst Kurul, ilgili içeriği yayınlayan Netflix'in 6112 sayılı Kanun'da geçen "Yayın hizmetleri, Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz" hükmü ihlal ettiğine karar verdi.

    Disney+'ta yayınlanan "Love, Victor" dizisinin 2. Sezonunda yayınlanan "Seks Kabini" isimli 4. bölümündeki sahneler için toplumu rahatsız edici ve ahlaka aykırı davranışlar içerdiği yönünde rapor hazırlandı. Hazırlanan raporu müzakere eden RTÜK, Üst Kurul Uzmanlarının görüşlerini yerinde bularak üst sınırdan idari para cezası kararı verdi.

    Amazon Prime Video'da yayınlanan "Modern Love" isimli yapımda ise, toplumun manevi değerlerine ve ailenin korunması ilkesine aykırı olduğu kanaatine varan RTÜK, yayıncıya üst sınırdan idari para cezası uyguladı.

    MUBI'deki "Ateşli Oda" adlı film de rapora konu oldu. Her iki filmdeki ilişkilerin ve sahnelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu tespit edildi. Toplantıda, Yasa'da geçen "Yayın hizmetleri, toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz" hükmünü ihlal eden yapımlar için üst sınırdan idari para cezası kararı aldı.

    Üst Kurul, BluTV'nin "The Book Of Queer" isimli dizisi ile beIN MOVIES STARS'da yayınlanan "Lost Highway" filminin de 6112 sayılı Yasa'da sıralanan yayıncılık ilkelerini ihlal ettiği kanaatiyle söz konusu yapımlar dolayısıyla üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

    Verilen kararların dışında RTÜK; Türk aile yapısı, milli manevi değerler, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü gibi hassas konularla alakalı yayın politikaları noktasında dijital internet platformu yayıncılarıyla Eylül ayında kapsamlı bir toplantı düzenlenmesi maksadıyla yayıncıların Ankara'ya çağrılmasına karar verdi.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top