Hesabım
    "Leyla’nın Kardeşleri" Filminin Yönetmeni Said Rustayi Hapis Cezasına Çarptırıldı!

    Tahran Devrim Mahkemesi, yönetmen Said Rustayi'ye "rejim karşıtı propaganda" yaptığı iddiasıyla 6 ay hapis cezası verdi.

    .

    "Leyla’nın Kardeşleri" filmiyle dünya çapında ses getiren İranlı yönetmen Said Rustayi, yazdığı ve yönettiği film nedeniyle 6 ay hapis cezası aldı. Tahran Devrim Mahkemesi'nin verdiği kararın gerekçesi filmin "rejim karşıtı propaganda" yapması.

    2022'de, 75. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışan ve FIPRESCI Ödülü'ne layık görülen "Leyla'nın Kardeşleri", tüm hayatını annesine, babasına ve dört erkek kardeşine bakmakla geçiren 40 yaşındaki Leyla'nın hayatını ve ailenin ekonomik çıkmazlarla mücadelesini anlatıyor.

    İran medyasının aktardığına göre Rustayi ve filmin yapımcısı Cevad Noruzbegi “filmin Cannes’da gösterilmesi nedeniyle" ve “İran islami rejimine karşı muhalefetin propagandasına katkıda bulunmaktan” suçlu bulundu. Film “uluslararası film festivallerine izinsiz katılarak kuralları çiğnediği” ve yönetmen Kültür Bakanlığı'nın telp ettiği düzenlemeleri yapmayı reddettiği için İran'da yasaklanmıştı.

    Mahkemeden çıkan karar sonucunda Said Rustayi, ceza süresinin yirmide birini hapiste geçirecek. Cezasının geri kalanı ise beş yıl ertelendi ancak bu beş yıllık şartlı tahliye boyunca Rustayi'nin film çalışmalarında bulunması hatta sinemacılarla görüşmesi bile yasak. Ayrıca yönetmenin Kum'daki Devlet Televizyonu Üniversitesi'nde "milli ve ahlaki değerlere uygun sinema eğitimi" alması zorunlu kılındı.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top