Hesabım
    Usta Yönetmen Wolfgang Petersen Hayatını Kaybetti

    Petersen, 81 yaşında yaşamını yitirdi

    Büyük beğeni toplayan Alman filmi “Das Boot”, “In the Line of Fire”, “Air Force One”, “The Perfect Storm” ve “Troy” gibi Hollywood'da gişe rekorları kıran filmlerle yönetmenlik kariyerini zirveye taşıyan Wolfgang Petersen 81 yaşında hayatını kaybetti. Haber, yapım şirketi tarafından doğrulandı. “Das Boot” (1981), II. Dünya Savaşı sırasında bir Alman U-botunda yaşanan gerilimin ürkütücü öyküsüydü ve gelmiş geçmiş en iyi filmler arasında gösteriliyor. 

    Petersen ve film, yönetmen ve uyarlama senaryo da dahil olmak üzere altı Oscar Ödülü'ne aday gösterildi ve yabancı bir film için o tarihte muazzam bir başarıydı. Petersen'in Hollywood'daki ilk filmi, yönetmenliğini ve ortak senaryosunu yazdığı 1984 yapımı fantastik macera filmi “The Never Ending Story”ydi. Hikaye, gerçekliğimizdeki bir çocuğa ve bir hikaye kitabında var olan Fantasia krallığına odaklandı.

    Petersen çocuklara hitap etmede başarılı olmasına rağmen, yetişkinlere yönelik filmlere hızla sıçradı. Bir sonraki projesi, yabancı bir gezegene zorunlu iniş yapan ve zorlu koşullarda hayatta kalabilmek için savaştığı türden kertenkele benzeri bir uzaylıyla (Louis Gossett Jr.) takım kuran bir astronot (Dennis Quaid) hakkındaki “Enemy Mine”dı. 1991'de Tom Berenger, Bob Hoskins ve Greta Scacchi'nin oynadığı gizemli gerilim “Shattered” ile geri döndü. Petersen, eleştirmenlerce beğenilen Clint Eastwood filmi “In the Line of Fire” (1993) ile olağanüstü bir yaratıcı sıçrama yaptı. Sürükleyici, iyi yazılmış filmde Eastwood, John F. Kennedy'nin otuz yıl önce suikastını önleyememiş olmanın verdiği deneyimden korkan bir Gizli Servis ajanı olarak rol aldı. John Malkovich ise mevcut başkanı öldürmek isteyen etkili bir kötü adamı oynadı.

    Petersen, 1995 yapımı Outbreak'le öldürücü bir virüsün bir vampirin görsel çekiciliğine sahip olmadığı gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldı. Böylece Dustin Hoffman, Rene Russo ve Morgan Freeman'ın başrollerini paylaştığı film, bir komplonun ipuçlarını ve melodramatik klişeleri tanıttı. Eleştirel olarak saygı görmedi, ancak bir şekilde film dünya çapında 190 milyon dolar kazandı, bu nedenle Warner Bros.'un şikayet etmek için bir nedeni yoktu. “Air Force One”da (1997), olaya girişen başkanı koruyan Gizli Servis ajanları değil, başkanın ta kendisiydi ve Harrison Ford başrolde yer aldı.

    2000 yılında Perfect Storm'la büyük bir filme imza atan Petersen, Homeros'un İlyada'sına dayanan ve epik ölçekli aksiyonun yanı sıra Brad Pitt, Eric Bana ve Orlando Bloom gibi film yıldızlarıyla dolu bir sonraki projesi “Troy” için vites artırdı ve film büyük ses getirdi. Kariyerinin son yıllarında iki film daha çeken Petersen, 81 yaşında aramızdan ayrıldı.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top