Hesabım
    Aşka Sansür Olur mu?

    Gitmek: Benim Marlon ve Brandom filmi yurtdışındaki bir etkinlikten çıkarıldı...

    Hüseyin Karabey'in Gitmek: Benim Marlon ve Brandom adlı filminin yurtdışındaki bir etkinlikten çıkarılmasının istenmesi üzerine SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) bir duyuru yayınladı. Beyazperde olarak bu tuhaf sansür girişimini kınıyor ve duyuruyu sizinle paylaşıyoruz:

    "Kamuoyuna,

    Hüseyin Karabey'in birçok festivalde gösterilip ödüller kazanmış filmi "Gitmek", İsviçre'de T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen "Culturescapes-Türkei" adlı organizasyona dahil edilmiş olmasına karşın, bir Bakanlık bürokratının müdahalesiyle etkinlik programından çıkarılmıştır.

    Program yöneticisinin iddiasına göre, "Bir Türk kızı, Kuzey Iraklı bir Kürt'e âşık olamaz" gerekçesiyle etkinlik dışı bırakılması talep edilen film, maddi kaygılarla programdan çıkarılmasına rağmen sinema salonlarının insiyatif kullanarak gösterim kararı almasıyla İsviçre'deki sinemaseverler tarafından izlenebilecek. Bu durum, giderek keyfileşen sansür uygulamalarına yeni bir örnek teşkil etmektedir. SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) olarak bu tür sansüre yönelik uygulamaların çoğalmasından büyük kaygılar duyuyoruz. T. C. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı, hem sinema sanatını hem de toplumsal dinamikleri zedeleyen böylesi çabaların önüne geçmesi için göreve çağırıyoruz."

    Gitmek: Benim Marlon ve Brandom filminin yönetmeni Hüseyin Karabey'in açıklamasını da aşağıda okuyabilirsiniz:

    "İsviçre'de düzenlenen Culture Scopes festivalinde gösterilecek GİTMEK filmi Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar'ın kişisel insiyatifiyle sansürlenmiştir.

    Filmi izlemeyen İbrahim Yazar'ın "Bir Türk kızı Kuzey Iraklı bir Kürt' e aşık olamaz, bu filmin gösterilmesi Türkiye açısından negatif bir propagandaya yol açabilir," diyerek filmin festival programından çıkartılmasını istediği ve aksi takdirde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından festivale yapılacak 400 bin Avro para yardımının yapılmayacağı, festival yöneticisi Jurriaan Cooiman tarafından açıklanmıştır.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü yaklaşık iki yıldır filmin senaryo sürecinden başlayarak, yapımı, dağıtımı ve festivallerde gösterilmesine kadar tüm aşamalarda filme destek olmuştur. Bakanlıkla yaptığımız telefon görüşmesinde bu sansür olayından haberdar olmadıklarını öğrendik. Her fırsatta özgürlükçü bir anayasadan bahseden Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay'ın bu konuda gereğini yapacağına inanıyoruz.

    Ülke olarak barışa ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde kardeşlik, sevgi ve barışa vurgu yapan GİTMEK gibi birçok filmin izlenmesi ve destek görmesi gerektiğini düşünüyorum. Her türlü baskı ve sansüre karşı olan kişi ve kurumların gerçek bir aşk hikayesinin anlatıldığı bu filme destek olmalarını bekliyorum.

    Yönetmen Hüseyin Karabey"

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top