Hesabım
    Şarlo'yu Okumak!

    Agora Kitaplığı'nın sinema serisinden önemli bir kitap daha çıktı: Charlie Chaplin

    Çok sayıda sinema kitabının yazarı, akademisyen Kevin J. Hayes'in 1915 ile 1967 yılları arasında yapılmış tüm röportajlardan derlediği bu kitapta Chaplin, ilk filmi "Ekmek Derdi"nden, Sophia Loren ve Marlon Brando'nun rol aldığı son filmi "Hong Kong'dan Gelen Kontes" filmine değin sanat görüşünü, yaşamını, politik yaklaşımını anlatıyor.

    Amerikan basınının sert eleştiri ve sorularıyla ısrarla üzerine gittiği, politik görüşünü açığa çıkarmak istediği bu röportajlar sırasında Chaplin olabildiğince politik ama kapalı yanıtlarıyla şaşırtıyor, Amerika'daki anti-komünist histeriye karşı çıkıyor.

    Röportajlar Chaplin'in düşünceleri kadar filmlerini yaptığı dönemi de ortaya koyuyor. Tragedya, dram oyuncusu olmak isterken komedinin kült figürü olan Chaplin, her daim heyecanlı ve iyimser bir tablo çiziyor; aynı zamanda eleştiriye dayanmayan, hayalci ve cimri.

    Şapkası, bastonu, botları, bol pantolonu ve bıyığıyla sinemanın en komik karakteri olan Şarlo'yu yaratan Chaplin, tüm dünyaca en çok tanınan ve sevilen sinemacı olarak tarihe geçti. Amerikan vatandaşlığına geçmediği için Amerika'da ağır suçlamalara maruz kalan Chaplin, 1950'lerde Amerika'ya girişinin yasaklanması üzerine ailesiyle İsviçre'ye yerleşti ve ölünceye dek burada yaşadı.

    Kitabın Türkçesi, Hira Doğrul ve Ahmet Ergenç'e ait. Charlie Chaplin'i, Amerika'nın yakın tarihini ve sinemasını anlamak için mutlaka okuyun!

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top