Hesabım
    Selvi Boylum Ölmeyecek

    Kaybolan Selvi Boylum Al Yazmalım'ın son negatifi bulundu!

    Atıf Yılmaz'ın yönettiği, Cahit Berkay'ın müziklerini yaptığı Kırgız-Türk edebiyatının unutulmaz ismi Cengiz Aymatov'un Deve Gözlü Güzelim Benim adlı hikayesinden uyarlanan 1978 yapımı Selvi Boylum Al Yazmalım'ın master negatifinin kaybolduğu, Yeni Şafak Gazetesi'nde Ali Murat Güven'in özel haberiyle 23 Kasım 2008'de duyurulmuştu. Bu yeni kopyaların basılabilmesini sağlayan negatifin kaybolması demek bu başyapıtın gelecek nesillere ulaştırılamaması demekti.

    Ama bu haber ses getirmiş ve Kültür Bakanlığı işi ciddiye alıp sektördeki bazı insanlar 35 mm'lik master negatif bobinleri aramaya başlamıştı ve sonunda Doğan Medya Holding'in kapılarını açmasıyla Star Televizyonu arşivlerinden filme ulaşıldı.

    Filmin negatif bobinleri, TV yayınlarında ve uluslararası festivallerde kullanılacak yeni pozitif kopyaların çıkartılabilmesi amacıyla 2006 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-TV Merkezi'nden ödünç alınmış ve sonunda ortadan kaybolmuştu. Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-TV Merkezi Direktörü Prof. Dr. Asiye Korkmaz konuyla ilgili, "Selvi Boylum, Al Yazmalım"ın master negatifini uzun yıllar boyunca güvenli bir ortamda koruduklarını belirterek, "Ancak, rahmetli Atıf Yılmaz 2006'daki vefatından önce diğer bazı önemli filmleriyle birlikte bu yapıtının gösterim haklarını da çeşitli televizyon kuruluşlarına satmıştı. Filmin mülkiyeti o dönemde Doğan Medya Grubu'na geçti ve gösterim haklarını elinde bulunduran Star Televizyonu yeni video kopyalar hazırlayabilmek için 2005 yılında bizden negatifi talep etti. Hukukî prosedür gereği negatifi geçici olarak ve imza karşılığında o tarihteki yasal sahibine emanet ettik. Normalde, kopyalar basıldıktan hemen sonra negatifin bize geri dönmesi gerekiyordu. Fakat, o tarihten bu yana sürdürdüğümüz bütün girişimlere rağmen, Doğan Medya Grubu'ndan sorunu çözecek somut bir yanıt alamadık" şeklinde konuşmuştu.

    FİLMİN KONUSU İÇİN TIKLAYIN!

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top