Hesabım
    Altın Portakal Film Festivali tüm heyecanıyla devam ediyor!

    Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 46. Altın Portakal Film Festivali tüm hızıyla devam ediyor.

    Festival'in ikinci gününde Antalya Film Festivali'nin fikir mimarları ve ilk uygulayıcıları Avni Tolunay, Behlül Dal, Türk sinemasının yetenekli "kötü adamı" Hayati Hamzaoğlu ve Antalya'ya modern kent kimliği kazanmasına katkı sunan Tarık Akıltopu'nun mezarları ziyaret edildi. Sabah saatlerinde gerçekleştirilen anma törenine Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr. Musfata Akaydın ve Antalya Kültür Sanat Vakfı üyeleri katıldı.

    Antalyalılar Festival kortejini coşkuyla karşıladı!

    Halkın, beyazperdenin ünlü yüzleri ile buluşma ve kucaklaşma şöleni olarak tanımlanan geleneksel Festival Korteji çok sayıda ünlü sanatçının katılımıyla yapıldı. AKM önünde 16:30'da başlayan Festival Korteji, 100. Yıl, Güllük, Cumhuriyet Caddesi, Atatürk Caddesi istikametinde ilerleyerek Büyükşehir Belediyesi'nde son buldu. Sanatçılar kortej araçlarından halkı selamlarken; festival kortejine eşlik eden Anadolu Ateşi'nin davul grubu, Antalya sokaklarını eğlenceli ritimleriyle şenlendirdi. Türk sinemasının unutulmaz yüzlerinden yapılan maskeler, korteji izleyen Antalyalılara dağıtıldı. Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenin ardından başlayan kortej, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin önünde Anadolu Ateşi davulcularının gösterisi ve kokteyl ile sona erdi.

    Kadir İnanır'a Altın Portakal!

    Altın Portakal Film Festivali'nin ikinci gününde Adam&Eve Otel'de düzenlenen Gala Yemeği'ne Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Altın Portakal Film Festivali Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar, Ulusal ve Uluslararası yarışmaların jüri üyeleri, basın mensupları, sinema ve sanat dünyasının tanınmış simaları katıldı. Gecenin sunuculuğunu Eylem Şenkal ile Halit Kıvanç yaptı. Başkan Akaydın gecenin başında festival organizasyonunda emeği geçmiş herkesi, jüriyi ve geceye katılan sanatçıları selamlayan bir konuşma yaptı. Başkan Akaydın konuşmasında, "Bu gece sevinci ve hüznü bir arada yaşıyorum. Bir yandan sinema sanatının siz değerli üyelerini burada ağırlamaktan büyük sevinç duyarken diğer taraftan da çok değerli bir yönetmenimiz, aynı zamanda ilk Altın Portakal Film Festivali ödülünü kazanan Halit Refiğ'yi kaybetmenin üzüntüsü içindeyim. Halit Refiğ'nin anısının önünde saygıyla eğiliyorum."dedi. Gecenin onur konuğu, bu yıl 40. sanat yılını kutlayan, festivalin öne çıkan ismi Kadir İnanır ödülünü Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın elinden aldı. Akaydın, "Geçmiş dönemde yaşanılmış bazı sıkıntılar olmuş olabilir. Biz bu sıkıntıları gidermeye çalışıyoruz. Sayın Kadir İnanır'ın bizi kırmayıp geldiği için de kendisine çok teşekkür ederim." diye konuştu. Halit Kıvanç'ın sinemaya nasıl başladın sorusu üzerine Kadir İnanır , " 1969 yılında istemeden de olsa sinema sektörüne girdim. O dönem jüri elemelerimde yer alan birçok kişi şuan karşımda duruyor. Onlarla aynı sahnede olmak bana gurur veriyor. Bu savaşta durmak yok. Ölünceye kadar devam." dedi. Gecenin bir diğer onur konuğu ise Nicholas Roeg, Steven Soderbergh ve 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Onur Ödülü alacak olan Bob Rafelson gibi önemli yönetmenlerin filmlerinde başrolü paylaşan, sıra dışı kahramanların zorlu serüvenlerini beyaz perdeye aktaran Theresa Russell'dı. Başkan Akaydın'ın elinden Onur Plaketi Alan Russell daha sonra kısa bir müzik performansı sundu.

    Unutulmayan Yıllar: 60'lar.

    Festivalin ana konseptlerinden biri de olan 60'lı yıllar sineması gecede bir diğer önemli başlığı oluşturdu. 60'lı yılların unutulmaz sanatçıları, Eşref Kolçak, Nilüfer Aydan, Suzan Avcı ve Gönül Yazar, İzzet Günay, Ekrem Bora, Suna Selen, Tijen Par, Tanju Gürsu, Devlet Devrim, Ediz Hun, Mine Soley, Salih Güney, Parla Şenol, Yusuf Sezgin, Süleyman Turan, Kuzey Vargın, Fatma Karanfil, Engin Çağlar, Selma Güneri, Halit Akçatepe sahneye davet edilerek Onur Plaketleri Mustafa Akaydın tarafından verildi. Akaydın, "Bu sahnede sizlerle birlikte olmakla en büyük onuru sizler bana verdiniz. Hepinize çok teşekkür ediyorum."diye konuştu.

    Gecede son olarak, Anlat İstanbul, Ara, Zincirbozan gibi sinema filmlerindeki rolleriyle tanıdığımız, 46. Altın Portakal film Festivali'nde Ulusal Yarışma filmleri "Kıskanmak" ve "Bornova Bornova"'da da rol alan Selen Uçer sahne aldı. Uçer, film müziklerinden oluşan bir repertuarı konuklarla paylaştı.

    Antalya semalarına Türk filmlerinin müzikleri yükseldi!

    46. Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen Açıkhava Etkinlikleri Fuat Saka ve Moğollar konserleriyle devam etti. 200'den fazla film ve dizi müziğine imza atan Cahit Berkay müzik grubu Moğollar ile birlikte Gençlik Parkı'nda bir konser verdi. Atıf Yılmaz'ın unutulmaz filmi "Selvi Boylum Al Yazmalım", Türk sinemasının temel taşları Çiçek Abbas, Köprü, İffet, Sis, Erkekler de Ağlar gibi pek çok filmim müziğini yapan Cahit Berkay, 1978'de "Fıratın cinleri", 1982'de "Kırık bir aşk hikâyesi", 1991'de "Gizli yüz" film müzikleri ile Altın Portakal ödülünü almıştı. Konyaaltı Kent Meydanı'nda Karadeniz ezgilerini Akdenizlilere taşıyan Fuat Saka vardı. 20.30'da başlayan konseri çok sayıda kişi izledi. Fuat Saka'nın hareketli müziği eşliğinde horon tepen gençler göze çarptı.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top