Hesabım
    Yeni Zelanda'da Define Bulundu!

    Tek kopyasının dahi olmadığı sanılan ve sinema tarihine ışık tutacak 75 film tekrar gün yüzüne çıktı...

    Yeni Zelanda Film Arşivi'nde içinde Amerikalı ünlü yönetmen John Ford'un kopyasının kalmadığı düşünülen "Upstream" adlı filmi de dahil 75 sessiz film bulundu. Sinemanın Altın Çağı'na tanıklık eden bu filmler restore edilmek üzere ABD'ye gönderildi.

    Bulunan filmler arasında John Ford'un 1927 yılında çektiği ve nitrat çürümesi yüzünden hiç kopyası kalmadığı sanılan "Upstream" adlı filmi de dahil, sinemanın ilk dönemlerinden oyuncu ve yönetmen Mabel Normand'ın ve 1920'lerin ünlü sinema yıldızı Clara Bow'un filmleri de mevcut. Türkiye'de Çöl Aslanı (The Searchers) ve Cehennemden Dönüş (Stagecoach) filmleriyle tanınan yönetmen, büyük bölümü sessiz olmak üzere 100'ün üzerinde film çekmiş ve En İyi Yönetmen Oscarı'nı dört kez kazanarak aşılması zor bir başarıya imza atmıştır.

    Bulunan filmlerin büyük bölümü çok hassas bir şekilde ABD'ye taşınmaya başlandı. Filmlerin ABD'de restore edileceğini söyleyen Arşiv Yetkilisi, yapılacak işlemler için 500.000 dolarlık bir bütçe ayrıldığını belirtti.

    Eğer her şey yolunda gider ve "Upstream" restore edilirse, Amerika Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin filmin gösterimini Eylül ayında yapacağı söyleniyor. Ayrıca bulunan tüm filmlerin kopyaları Yeni Zelanda Film Arşivi'nde halka açılacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top