Hesabım
    Kayıp Filmler!

    Kayıp filmler gün yüzüne çıkıyor, arşivciler kara kutularını açıyor...

    47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yıl bir ilke daha imza atıyor. Festival, Türk sineması ve dünya sinemasının arşivinde saklı kalmış, kaldıkları tozlu raflardan yıllar sonra çıkarılıp restore edilen, sinemanın ilk dönem örneklerinden dört filmi; Türkiye'de ilk defa festivalde izleyiciyle buluşturmaya hazırlanıyor.

    ARŞİVCİLER KARA KUTULARINI AÇIYOR

    Restore edilen filmlerin gösterimiyle arşivciliğin ve arşiv çalışmalarının paylaşımına dikkat çekmek isteyen Altın Portakal, bir açık oturumla konuyu tartışmaya açmayı planlıyor. ?Arşivciler Kara Kutularını Açacak? başlıklı açık oturumun birinci bölümünde, arşivcilik bilgi ve belgeyi saklamak mı, paylaşmak mı, gösterimi yapılmayacaksa arşivciliğin gereği tartışılırken; ikinci bölümünde ise Türk sinemasında arşivciliğin durumu gözler önüne serilecek.

    ?ENIS ALDJELIS, DOÐUNUN ÇİÇEÐİ? ANTALYA'DA?

    Festival, Türk sinema tarihi kaynaklarında adı geçmeyen ?Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği? adlı filmi çekiminden tam 93 yıl sonra Türkiye'de ilk defa festivalde izleyiciyle buluşturacak. Türk sinema tarihine yeni bir sayfa ekleyen film, İstanbul'da çekilen ilk yabancı film olma özelliğini de taşıyor.

    SESSİZ FİLME CANLI MÜZİK?

    ?Enis Aldjelis, Doğu'nun Çiçeği ? gösterimi ile de sinemaseverlere farklı bir deneyim sunuyor. Baba Zula bir ilki gerçekleştirerek, sessiz filme gösterimi sırasında canlı performansı ile eşlik edecek. Sirkeci Paşa'nın oğlu Ahmet ve güzeller güzeli Enis Hanım'ın İstanbul’da başlarından geçen dramatik aşk öyküsünü anlatan sessiz filmin başrollerinde Avusturyalı oyuncular Lily Marischka ve Georg Reimer Hahn var.

    Kara Lale Bayramı

    Türk sinemasına önemli katkılar yapan yönetmen, oyuncu ve yapımcı Muhsin Ertuğrul?un 1918-1921 yılları arasında Almanya ve Rusya'da çektiği söylenen filmlerin bugüne kadar bir- iki fotoğrafı dışında herhangi bir kaydı bulunmuyordu. Antalya Altın Portakal Film Festivali uzun araştırmalar sonunda; yönetmenin 1918 yılında (26 yaşındayken) çektiği Kara Lale Bayramı'nın (Das Fest Der Schwarzen Tulpe) Flamanca arayazılı bilenen tek kopyasını Hollanda Eye Film Enstitüsü arşivinde buldu. Film Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında izleyiciler ile buluşacak.

    Beyond The Rocks, Sam Wood (ABD 1922)

    Sinema dünyasının uzun yıllardır peşinde olduğu ve artık hiçbir kopyasının var olmadığına inanılan 1922 yapımlı film ?Beyond The Rocks? da festivalde izleyiciyle buluşacak. Film, başrollerinde Rudolph Valentino ve Gloria Swanson'un oynaması nedeniyle merak ediliyor ve aranıyordu.

    The Floor Below, Clarence G. Badger (ABD 1918)

    ?Kadın Charlie Chaplin? olarak isimlendirilen Mabel Normand'ın oynadığı ve kayıp olan 1918 yapımı ?The Floor Below? sinema tarihinin tozlu raflarından çıkarak festivalde izleyiciyle buluşacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top