Hesabım
    En İyi Gezici: İllegal!

    16. Gezici Festival'de kazanan filmler belli oldu. Altın Boğa Ödülü İllegal'in oldu.

    14 ülkeden 9 filmin yarıştığı festivalde Olivier Masset-Depasse'ın yönettiği İllegal, Altın Boğa Ödülü'nü aldı. Chongqing' de Hüzün Gümüş Boğa Ödülü'nü alırken, Tayfun Pirselimoğlu'nun Saç filmi Özel Mansiyon aldı. SİYAD Ödülü Bibliyotek Pascal'a verildi.

    Artvin Valiliği ile Artvin Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen yarışmada, Cannes Film Festivali, Yönetmenlerin Onbeş Günü Bölümü'nün seçici kurulu üyelerinden Gaëlle Vidalie, Belçikalı yapımcı, yönetmen ve oyuncu Marion Hänsel, Norveçli sinema yazarı Nils Vermund Gjerstad ve Türkiyeli yönetmen Derviş Zaim'den oluşan jüri, Olivier Masset-Depasse'ın yönettiği İllegal'i (Illegal, 2010) "En İyi Film" seçti. Jüri; "güncel ve evrensel bir öyküyü etkili bir şekilde anlattığı" gerekçesiyle İllegal'e 10 bin Avro değerindeki Altın Boğa Ödülü'nü verdi.

    Belçika'nın 2011 Oscar adayı olan İllegal Olivier Masset-Depasse'ın ikinci kurmaca uzun filmi. Belçika, Lüksemburg ve Fransa ortak yapımı olan film, Rusya'dan kaçıp geldiği Belçika'da 14 yaşındaki oğluyla yeni bir hayat kurmaya çalışan ve burada illegal yollarla yaşayan Tania'nın hikâyesi üzerinden seyirciyi mültecilerin yaşadıkları zulümle yüzleştiriyor.

    Jüri ayrıca, "tutkuları ve takıntıları çok kişisel bir yaklaşımla anlattığı ve Türkiye sinemasında yeni ve büyüleyici bir sinema dili kullandığı" gerekçesiyle Tayfun Pirselimoğlu'nun Saç filmine Özel Mansiyon verdiğini açıkladı. İlk gösterimini Locarno'da yapan, görüntü ve yardımcı erkek oyuncu dallarında Altın Portakal kazanan Saç (2010), Tarlabaşı'nda perukçuluk yapan, ölümcül bir hastalığa yakalanmış, yapayalnız bir adamın hikâyesini anlatıyor.

    Fatih Özgüven, Şenay Aydemir ve Nil Kural'dan oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Jürisi'nin ödülü ise "günümüz Avrupasının hastalıklarıyla ilgili bir hikayeyi, beklenmedik bir biçimde, zengin bir düş gücü ve mizahla kuşattığı" için Bibliyotek Pascal (Bibliotheque Pascal, 2010) adlı filme verildi.

    Gezici Festival Ordu'da!

    Gezici Festival rotasını Ordu'ya çevirecek. 20 Aralık'a kadar sürecek Festival'de Çoğunluk, Kars Öyküleri, Saç, Siyah Beyaz ve Zefir filmlerinin yaratıcılarını Ordulu sinemaseverlerle buluşturacak. Ordu Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapılacak gösterimler ücretsiz gerçekleşecek.

    http://www.gezicifestival.org

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top