Hesabım
    17 Nisan'da Emek Sinemas'n Geri Alyoruz!

    17 Nisan'da yaplacak yry iin syanbul Kltr Sanat Varyetesi adyla kamuoyuna bir ar yaynland...

    Emek Sinemas'n ve Cercle D'Orient binasn ieren kamuya ait adada gerekletirilmesi plnlanan yenileme projesi kapsamnda Emek Sinemas'nn yklma ihtimali tm sinemaseverlerin hakl tepkisine neden oluyor. Sinemaseverler 17 Nisan 2011 Pazar gn saat 17.00'de Taksim tramvay durandan balayacak ve Emek Sinemas'na kadar srecek bir yryle protestolarna devam edecek. Emek Sinemas'ndaki anlarn kaybetmek istemeyen sinemaseverler 17 Nisan'da yaplacak yry iin syanbul Kltr Sanat Varyetesi adyla kamuoyuna ar yaynland:

    17 Nisan'da Emek Sinemas'n Geri Alyoruz!

    Duymayan kalmad: Emek Sinemas iki yldr kapal. Sinemann da ierisinde bulunduu ada yklp yerine tpk sinemann karsndaki Demirren AVM gibi, d 'tarihi eser' akmas ii yaldr yaldr bir AVM yaplacak. Emek'ten geri kalanlar ise AVM'nin en st katna defnedilecek.

    Emek Sinemas, kentsel yenileme safsatas ad altnda, stanbul'u alveri, kltr ve kongre merkezi ve bol yldzl otel ile donatarak, kamuya ait ne varsa zelletirerek pazarlanabilir hale getirme projesinin ne ilk ne de son kurban. stanbul'un AVM'ler, plazalar ve rezidanslarla deitirilen siluetiyle sadece evlerimizi, okullarmz, sokaklarmz, sinemalarmz deil bireysel ve kolektif hafzamz da kaybediyoruz yava yava...

    Fakat bizler, stiklal Caddesi'nde heyula gibi ykselen Demirren AVM'nin devasa glgesiyle bile yok edemeyecei hafzamzda hl Saray Sinemas'n tayoruz, unutmuyoruz! Emek Sinemas'nda seyrettiimiz ilk film kadar 1987'de yine burada gerekletirilen 1 Mays kutlamasn da hatrlyoruz. Hatrladmz iin bugne sahip kyoruz.

    Israr ediyoruz, "sadece Emek deil, btn stanbul bizim!" diyoruz.

    Drt aydr bir avu szm ona tarafsz bilirkii tarafndan yazlacak ve Emek Sinemas'nn kaderini belirleyecek raporu bekliyoruz. Bizler artk ellerimizden alnan mahalleleri ve kamu alanlarn "kaderlerine" terk etmek yerine onlar kamu yarar adna geri alma zamannn geldiini dnyoruz.

    Bilenler bilmeyenlere sylesin: haksz ve hukuksuz bir ekilde sermayeye devredilen Emek Sinemas ve Cercle D'Orient binas Sosyal Gvenlik Kurumu'na, yani kamuya, yani bizlere aittir ve phesiz ki bu alan zerindeki her trl kullanm hakk kamunundur ve kolektiftir. Nazarmzda meru ve esas olan Beyolu Belediye Bakan, Kltr ve Turizm Bakan, Yenileme Kurulu yeleri ve Kamer naaat gibi irketlerin karlar deil, kamunun yarar ve karardr. Ticariletirilen sanatsal ve kltrel retime, zelletirilen kamusal alanlara kar kamusal mtereklere sahip kmann gerekliliine inanyoruz. Bu nedenle, alenen ilan ediyoruz, iktidarn keyfi hukuksuzluuna kar Emek Sinemas'n geri alyoruz!

    Aksi takdirde, Emek Sinemas, geen seneki stanbul Film Festivali kapannda, bu sene de alnda grdmz zere, iktidarn ve sermayenin yamalad, ezip getii btn kltrel, toplumsal ve tarihi deerlerin bana geldii gibi bir nostalji mekan olmaktan teye geemeyecektir. Biz bu gelip geici duygulanmalara, ah vah ekmelere inanmyoruz. Emek Sinemas, dile getirildii gibi bir deerse ona henz ge olmadan sahip kmak zorundayz.

    Bu dnce ve motivasyonla herkesi 30. stanbul Film Festivali'nde ulusal yarmaya katlmas "uygun grlen" ilk belgesel olan ve stanbul'un talan edilme srecini anlatan Ekmenopolis filmini hep beraber Emek Sinemas perdesinde izlemek iin 17 Nisan Pazar gn saat 17:00'da Taksim Tramvay Dura'nda buluarak Yeilam Sokak'a beraber yrmeye ve Emek Sinemas'n kitlesel bir ekilde geri almaya davet ediyoruz.

    Bu vesileyle btn sinemaclara sesleniyoruz: Gelin siz de filminizi 17 Nisan'da Emek Sinemas'nda gsterin!

    Emek Bizim stanbul Bizim!

    syanbul Kltr Sanat Varyetesi

    emeksinemasi.blogspot.com

    iksvaryetesi@gmail.com

    isyanbulkultursanatvaryetesi@hotmail.com

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top