Hesabım
    Fassbinder İstanbul Modern Sinema'da!

    1973 yapımı bilimkurgu 'Yalan Dünya', yenilenmiş kopyasıyla ilk kez Türkiye'de!

    İstanbul Modern Sinema, Goethe-Institut Istanbul işbirliğiyle, Alman yönetmen Rainer Werner Fassbinder'in en önemli yapıtlarından sayılan 1973 yapımı bilimkurgu filmi "Yalan Dünya"yı (Welt am Draht) Türkiye'de ilk kez gösterime sunacak. Alman televizyonu için restore edilmiş iki bölümlük versiyonuyla ilk kez 2010 Berlin Film Festivali'nde beyazperdede gösterilen film, 2 Haziran Perşembe günü saat 17.00'de Almanca ve Türkçe alt yazılı olarak gösterime sunulacak.

    "Yalan Dünya" (Welt am Draht), Sibernetik ve Gelecek Araştırmaları Enstitüsü'nün en önemli projesi, olan ve tüm politik, toplumsal ve ekonomik olayları öngören Simulacron 1 isimli elektronik bir canavarı, bazılarının kendi çıkarları için kullanmak istemesi üzerine iyi ve kötü arasında başlayan bir savaş üzerine kurulu.

    Godard'ın pop art filmi "Alphaville"i, David Cronenberg'in esrarlı dünyasını, Kubrick'in "2001: Bir Uzay Macerası"ndaki sibernetik korkuları çağrıştıran "Yalan Dünya", Fassbinder yapıtlarının acıklı ironisini içeriyor. Restore edilerek yeniden gösterime sunulması tüm sinemaseverlere büyük bir keşif olanağı sunuyor.

    "The Matrix" filminin popülerleştirdiği sanal bir gerçeklikte geçen filmde, Fassbinder yapıtlarının tanıdık oyuncuları rol alıyor. 205 dakikalık bu komplo hikayesinde, Sibernetik ve Gelecek Araştırmaları Enstitüsü'nün en önemli projesi, tüm politik, toplumsal ve ekonomik olayları öngören Simulacron 1 isimli elektronik bir canavardır. Bazıları Simulacron 1'i kendi çıkarları için kullanmak isteyince, iyi ve kötü arasında bir savaş başlar. Bu projenin yöneticisi Profesör Vollmer, gizemli bir şekilde intihar ettiğinde Dr. Stiller onun yerine geçer. Fakat Stiller'de de tuhaf semptomlar belirir. Acaba Stiller şizofren midir? Pek çok kişi öyle olduğunu düşünür - ta ki Stiller bir gün rutin bir bilinç aktarması sırasında Simulacron'un devrelerinde eski bir tanıdığını görene kadar.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top