Hesabım
    11 Eylül'ün Ardından

    Olayların 2. yıldönümünde, 11 Eylül'ü Okumak panelinden kalanlar...

    Bugün, 11 Eylül'ün ikinci yıldönümü. Tarihi olay, "CNN TÜRK" gibi bazı televizyon kanallarında tüm gün boyunca programlara konu olacak. Yıldönümüne kısa bir süre kala vizyona giren 11 Eylül isimli çalışma da, ikinci yıldönümü tartışmalarına yeni parantezler açıyor. 11 kısa filmden oluşan yapım üzerine dün yapılan bir panelden kalanları, Kaan Ege'nin kaleminden aktarıyoruz:

    Genç sinema yazarları Burcu Aykar, Engin Ertan ve Burçin S.Yalçın'ın katıldıkları 11 Eylül"ü Okumak adlı panel, 10 Eylül Çarşamba günü Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Genç sinema yazarları ağırlıklı olarak, 11 kısa filmden oluşan 11 Eylül filminde yer alan Meksikalı Inarritu ve Amerikalı Sean Penn'in filmlerini ayrıntılı olarak irdeleyip, bu filmlerden yola çıkarak tüm filmlerin toplamı hakkında fikirlerini izleyenlere sundular. Panel, ilk olarak Alejandro Gonzalez Inarrıtu ve Sean Penn'in filmlerinin gösterimiyle başladı. Ardından sırasıyla Burcu Aykar, Engin Ertan ve Burçin S.Yalçın yapıtlar hakkında kimi ilginç fikirler verip, yapıtları irdelediler.

    Sinema yazarları genel olarak, Sean Penn'in filmindeki sembolik anlatımın ve filmdeki yaşlı ve gerçekleri kabul etmeyen adam karakteriyle yönetmenin Amerikan halkına yönelttiği eleştirinin altını çizdi. Yalnız Engin Ertan, filmin sonundaki olumlu ve mutluluk verici atmosferin, faciada yaşamını yitiren insanlar düşünüldüğünde rahatsız edici bulduğunu belirtti. Buna karşın her üç sinema yazarı da Penn'in filmini, hem metninin sağlamlığı hem de anlatımının güçlülüğü sebebiyle olumlu bulduklarını belirttiler.

    Inarrıtu'nun filmini ise Burçin S.Yalçın ve Engin Ertan, diğer 10 filmden farklı olarak bu filmin 11 Eylül tradejisine içerden bakma çabası nedeniyle öne çıktığını belirttiler. Burcu Aykar, filmin hem içerik anlamında zayıf olduğunun, hem de anlatım olarak yönetmenin fazla zorlayıcı bir üslubu seçtiğini savundu.

    Genel olarak üç sinema yazarı da, filmin tam bir bütünlüğe sahip olmamasına rağmen 11 farklı ülkeden 11 farklı yönetmenin sadece bu tradejiye yoğunlaşmayıp kendi ülkelerindeki acıları da gündeme getirdiklerini ve bu acılar arasında bir bağ kurmaya çalıştıklarını söylediler.

    Panelin son bölümünde soru-cevap bölümüne geçildi. İzleyiciler soru sormaktan çok, kendi yorumlarını dile getirmeyi tercih ettiler. Nihayetinde bu panel sayesinde, sinema yazarlarının yanında izleyicilerin de yaptığı yorumlardan sonra, 11 farklı filmden oluşan 11 Eylül filmi ve yaşanan trajedi hakkında "onbirlerce" farklı fikir ve duygu olduğunu görmüş olduk.

    Sinema eleştirmeni Uygar Şirin'in bir yazısında belirttiği gibi; "Herkesin filmi kendine" gerçekten....

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top