Hesabım
    'Kaptan Amerika' Politik Krize Neden Oldu!

    Film, bazı ülkelerde ismi değiştirilerek vizyona sokulacak...

    Proje olarak ortaya çıktığından beri yapım stüdyosunun isim konusunda bazı çekincelere sahip olduğu 'İlk Yenilmez: Kaptan Amerika (Captain America: The First Avenger)' bazı ülkelerde 'Kaptan Amerika'sız vizyona girecek. Paramount ve Marvel'den yapılan açıklamaya göre ABD'de 22 Temmuz, ülkemizde ise 2 Eylül'de vizyona girecek olan filmi isteyen ülkeler 'Kaptan Amerika' üst başlığı olmadan vizyona sokabilecek. Milliyetçi ismiyle öne çıkan film, Amerika'yla hassas ilişkileri olan Rusya, Ukrayna ve Güney Kore'de 'İlk Yenilmez' ismiyle oynayacak.

    Yapım şirketinin yetkilileri neden böyle bir karar aldıkları hakkında yorum yapmazken, filmin diğer bir süper güç olan Çin'de vizyona girip girmeyeceği ise şimdilik belli değil. Sinemada kota sistemine sahip olan Çin'de, yılda ancak belli bir sayıda yabancı film vizyona sokulabiliyor. 'Captain America: The First Avenger'ın vizyona girip girmeyeceği de Çin'li yetkililerin kararına bağlı. Yetkililer film Çin'de vizyona girse bile isim konusunda değişikliğe gidilebileceğini belirtiyorlar...

    Bazen kültürel ve sosyal nedenler yüzünden (The American), bazen de Amerikan kültürüne ait deyimlerin (The Hangover) tam anlamıyla çevrilememesi yüzünden tüm dünyada film isimlerinin değiştirildiğine tanık olmuştuk, fakat 'Kaptan Amerika' bunu politik ve diplomatik bir boyuta taşıyan örneklerden biri olmayı başardı. Filmi henüz görmediğimiz için bir şey diyemiyoruz ama, Amerikan propagandasının en üst düzeyde yapıldığı ana kahramanıyla filmin uyarlandığı çizgi-romanda bol bol yüceltilen Amerikan değeri görmek mümkün... 1941'de yaratılan Kaptan Amerika, II. Dünya Savaşı yıllarında soğuk savaşın en önemli figürlerinden biri olmuştu.

    İsim verme ve değiştirme konusunda hayli serbest davranan dağıtımcılara sahip olduğumuz ülkemizde ise film 'İlk Yenilmez: Kaptan Amerika' ismiyle oynayacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top