Hesabım
    "Bu Filme Gitmeyin"e 10 Bin Liralık Dava!

    Özen Film'in 10 bin liralık tazminat davası açtığı sinema eleştirmeni Kerem Akça'ya üyesi olduğu SİYAD'tan destek...

    Sinema eleştirmeni Kerem Akça, 11 Haziran 2011 tarihinde Habertürk Internet sitesinde yayınlanan yazısında Almanya yapımı Geceler Bizim (Wir sind die Nacht) filminin Almanca olmasına rağmen İngilizce dublajlı olarak vizyona girmesini eleştirmiş, sinema severlere ilgili filme gitmemelerini önermiş ve filmin Türkiye dağıtımcısı Özen Film'in "korsanı tetiklediğini" iddia etmişti. Özen Film de 'Bu filme gitmeyin' başlıklı yazısından dolayı Akçya'ya 10 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açarak karşılık vermişti.

    Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) adına Başkan Tunca Arslan ise geçtiğimiz günlerde yayımladığı 'Özen Film'e Çağrı' başlıklı açıklamada açılan davaya tepki gösterdi.

    bianet'e konuşan Özen Film Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soyaslan ise SİYAD'ın tepkisini bir tehdit olarak gördüğünü ve "medeni insanlar olduklarına inandığı" SİYAD üyelerinin bu davadan rahatsız olmalarını yadırgadığını açıkladı. Filmin dublajlı olarak vizyona girmesine de değinen Soyaslan, yapımcı firmanın kendilerine böyle bir seçenek sunduklarını ve bu durumun o kadar da aşağılayıcı olmadığını belirtti.

    TUNCA ARSLAN TARAFINDAN YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE:

    Derneğimiz üyesi sinema yazarı Kerem Akça’nın 11 Haziran 2011 tarihinde HaberTürk gazetesinin internet sitesinde de yer alan “Bu filme gitmeyin” başlıklı yazısı, filmin dağıtımcı şirketi Özen Film tarafından, toplam 10 bin liralık maddi ve manevi tazminat talebiyle dava konusu edilmiştir.

    Kerem Akça yazısında, Almanya yapımı, orijinal dili Almanca olan ve Mayıs 2011’de ABD’de bile İngilizce altyazılı olarak Almanca gösterilen “Wir sind die Nicht” (Geceler Bizim) filminin Türkiye gösterimin İngilizce dublajla yapılmasını eleştirmiş, sinema sanatının temel gereklerine aykırı düşen bu durumun gerçek sinemaseverleri salonlardan uzaklaştıracağını ve dolaylı olarak “korsan film” piyasasını teşvik edeceğini ifade etmiştir.

    Dava konusu olan yazı ve yazar hakkında kamuoyunu yönlendirmek gibi bir amacımız bulunmamakla birlikte, üyemizin yazısının eleştiri hakkının sınırları içinde kaldığına, hakaret içeren herhangi bir ifade ve hakaret kastı barındırmadığına inanıyoruz.

    SİYAD Yönetim Kurulu olarak, Türkiye’nin ifade ve basın özgürlüğü açısından, evrensel ölçüler dikkate alındığında her geçen gün daha da karamsar bir tablo çizdiği günümüzde, sinema camiamızın köklü kurumlarından, sinema yazarlarıyla her zaman dostluk ilişkileri kurmuş olan Özen Film’in kararını gözden geçirmesini ve davayı geri çekmesini diliyoruz.

    Saygılarımızla

    Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Başkanı Tunca Arslan

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top