Hesabım
    Toronto Film Festivali Başlıyor!

    8-18 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan 36. Toronto Film Festivali, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da ödül sezonunda ismi bolca duyulacak yeni filmlerin ilk gösterimlerine ev sahipliği yapacak. Bu yılki resmi programını açıklayan festival, dopdolu bir seçkiyle karşımızda…

    11 gün sürecek festivalde dünya prömiyerlerini yapacak ağız sulandıran filmler arasında öne çıkanlara baktığımızda; başrolünde Brad Pitt'in olduğu beysbol draması Moneyball, Joseph Gordon-Levitt ve Seth Rogen'in başrollerini paylaştıkları kanser temalı trajikomik film 50/50, Sideways'den tanıdığımız Alexander Payne'in yönettiği ve George Clooney'in oynadığı The Descendants, Glenn Close'lu dönem draması Albert Nobbs, Francis Ford Coppola'nın korku köklerine döndüğü yeni filmi Twixt ilk göze çarpanlar.

    Açılışını rock grubu U2'yu merkezine alan Davis Guggenheim imzalı ‘From the Sky Down’ isimli belgeselle yapacak olan festivalde gösterilecek filmler bu kadarla da sınırlı değil. Nicolas Winding Refn'e Cannes'da En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandıran DriveMarc Forster'ın inanç temalı son çalışması Machine Gun Preacher, David Cronenberg'in psikanalizin doğuşunu anlattığı merakla beklenen son filmi A Dangerous Method, Madonna'nın yönettiği romantik drama W.E., George Clooney'nin festivalde yer alan ve bu sefer aynı zamanda yönetmen koltuğuna da oturduğu diğer filmi The Ides of March, Luc Besson’un gizlilik içinde korunan yeni filmi The Lady, Fernando Meirelles’in tiyatro oyunu ‘La Ronde’dan uyarladığı 360, ilk filmi Açlık (Hunger) ile harikalar yaratan Steve McQueen'in yeni filmi Shame ve Cameron Crowe'un Pearl Jam belgeseli Pearl Jam Twenty de yine dikkat çeken yapımlar arasında yer alıyor.

    Galası yapılan filmlere ek olarak Nicole Kidman ve Nicolas Cage'in rol aldıkları Joel Schumacher imzalı gerilim Trespass, Darrell J. Roodt'un Mandela biyografisi Winnie, Jason Statham ve Robert De Niro'lu aksiyon The Killer Elite, Maggie Gyllenhaal ve Hugh Dancy'nin başrolde oldukları ve Victoria döneminde ortaya çıkan 'vibratör'ün hikayesini anlatan Hysteria da bu seçkide öne çıkanlardan.

    Festivalin kapanışını yapacak olan ve kadrosunda Rachel Weisz, Ralph Fiennes, Michael Gambon ve Judy Davis'i buluşturan ajan filmi Page Eight de yönetmeni Bill Nighy'i 14 yıl aradan sonra yönetmen olarak tekrar beyazperde ile buluşturması bakımından önemli.

    Festivalin dünya sinemasına ayrılan bölümlerinde ise aralarında Özcan Alper'in son filmi Gelecek Uzun Sürer'in de bulunduğu iştah açıcı bir seçki ile karşı karşıyayız. 51 filmin gösterileceği Çağdaş Dünya Sineması bölümünde 18 film ilk gösterimini yapacak. Karim Aïnouz, Ole Christian Madsen, Cristian Jimenez, Sion Sono ve Andrei Zviaguintsev gibi yönetmenlerin son filmlerinin yanı sıra Joseph Cedar'ın Cannes'da gösterilen Hearat Shulayim; Küba'da geçen zombi filmi Juan de los Muertos, Gerçek Marlon Brando ile ona çok benzeyen bir benzerinin hikâyesini anlatan Tunus yapımı "Always Brando" ve Hint Ribhu Dasgupta ile Avusturyalı Markus Schleinzer'in farklı ama aynı ismi taşıyan ("Michael") filmleri bu bölümde dikkat çekiyor.

    Festivalde yenilikçi ve cesur anlatımlarıyla öne çıkan 18 filmin yarışacağı 'Visions' bölümünde ise Amir Naderi, Bertrand Bonello ve Julia Loktev gibi yönetmenlerin son işlerinin yanı sıra, Yunan Yorgos Lanthimos'un yeni filmi Alps da sinemaseverleri bekliyor olacak.

    Dünyanın dört bir yanından gelen deneysel, avantgarde video ve filmlerin seyirciyle buluştuğu 'Dalga Boyu' isimli bölümde ise Mark Lewis, Ben Rivers and Tacita Dean gibi video sanatçılarının yanı sıra Cannes'dan ödüllü Apichatpong Weerasethakul, Rose Lowder, James Benning ve Nathaniel Dorsky gibi film yönetmenleri yeni çalışmalarıyla görücüye çıkacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top