Hesabım
    18. Altın Koza Film Festivali'nden İlk Merhaba!

    Bu sene 17-25 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan ve artık Adana ile özdeşleşen Altın Koza Film Festivali'nin programı, bugün düzenlenen bir toplantı ile basına tanıtıldı...

    Her sene olduğu gibi sonbahar aylarının yaklaşmasıyla sinema sektörünün kalbi de ülkenin önde gelen festivallerinde atmaya başlıyor. Bu sene eylül ayının üçüncü haftasından itibaren başlayan 18. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali de, özellikle yerli sinemacıların dört gözle beklediği organizasyonlar arasında yer alıyor.

    Geniş kapsamlı programı detaylı olarak basına bir tanıtım toplantısıyla açıklanan festivalin bu sene öne çıkan başlıkları arasında, her sene olduğu gibi yarışmalı bölümler, dünya sinemasının uzun metrajlı ve belgesel dallarında seçkin örneklerinin yanı sıra Arap dünyasını anlatan kadın yönetmenlerin öne çıktığı FIPRESCI seçkisi, Derviş Zaim retrospektifi, Yılmaz Güney ve Rıfat Ilgaz özel gösterimleri gibi oldukça ilgi çekecek bölümler yer alıyor.

    Ayrıca Cannes ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın son işi Bir Zamanlar Anadolu'da filminin Türkiye prömiyerinin de 21 Eylül'de festival kapsamında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

    İşte festival programından kısa notlar :

    • Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'na ülke çapından 50 film başvuruda bulundu; bu yapımlarına arasından 14’ü festivalin yarışmalı bölümüne seçildi.
    • Türk sinemasının son dönem yapımlarından olan 14 film, Derviş Zaim başkanlığında, Beste Bereket, Bülent Vardar, Ebru Ceylan, Selim Demirdelen ve Yekta Kopan'dan oluşan jüri karşısında finale kalmak için yarışacak.
    • Jüri isimleri arasında oyuncu Güven Kıraç'ın da yer aldığı, fakat yakın dönemde gelen bir dizi projesi nedeniyle oyuncunun festivale katılamadığı da gelen bilgiler arasında.
    • Bölümün merak uyandıran diğer kategorileri ise kısa film temalı olarak kurgulanan Akdeniz Ülkeleri ve Ulusal Öğrenci Filmleri yarışmaları. Özellikle Akdeniz Ülkeleri kısa film yarışmasına 500'ün üzerinde başvuru olduğunu ve Hilmi Etikan ve Yıldız Etikan'ın ön değerlendirmesinden geçen filmlerin ancak 80'e indirilebildiğini de hatırlatalım.
    • Yarışma dışı kategoriler de dahil olmak üzere bu sene Adana'da 300'ün üzerinde film Adana halkı ve sinemaseverlerle buluşacak.
    • Kısa filmler de dahil toplamda 936 bin TL ödül sinemacılara dağıtılacak.
    • Festival kapsamında Türk sinemasında da çok önemli yeri olan edebiyatçı Rıfat Ilgaz'ın 100.Yılı özel bir bölüm ile kutlanacak. Ilgaz'ın aynı adlı eserinden uyarlanan ve yönetmenliğini Yusuf Kurçenli'nin üstlendiği Karartma Geceleri adlı film yönetmenin ve film oyuncularının katılımıyla, özel bir söyleşi kapsamında gösterilecek.
    • Ayrıca 23 Eylül'de Adana Sinema Müzesi'nin de açılışı gerçekleştirilecek. Festivalde dört ayrı filmi seyircilerle buluşacak olan Adanalı sinemacı Yılmaz Güney'e ait pek çok belge, mektup da bu müzede yer alacak.
    • 1966 yapımı ve ustaların ustası yönetmen Ömer Lütfi Akad imzalı Hudutların Kanunu filminin yeniden restore edilmiş kopyası 2011 Cannes Film Festivali'nden sonra ülkesinde ilk kez Adana'da yeniden seyirciyle buluşacak...
    • Bütün Çukurova coğrafyasını kente davet eden festivalin bir diğer amacı da Adana'nın öne çıkan coğrafi özellikleriyle doğal bir film platosu olarak tanıtılması. 162 km'lik doğal kumsalı, hayat kaynağı olan iki nehri ve 300 gün güneşli geçen iklimiyle Adana sinemacılar için cazibe merkezi olma hedefinde.
    • Festivalin atölyeler ve söyleşiler ayağı da oldukça zengin bir programa sahip. 20 farklı üniversiteden 40 güzel sanatlar ve iletişim öğrencisi, Işıl Özgentürk'ün koordinatörlüğünde sektörün usta isimleri tarafından verilecek olan sinema atölyesi çalışmalarına katılacak...
    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top