Hesabım
    Polanski Zürich’e Dönüyor!

    Polonyalı yönetmen 2009’da verilmesi planlanan Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü almak için Zürich Film Festivali’ne katılacak...

    ABD’de 32 yıl önce çocuk yaşta kişiyle ilişkiye girmekten aranırken geçen yıl film festivali için geldiği Zürih’te yakalanarak cezaevine konulan Sudaki Bıçak, Chinatown, Rosemary’nin Bebeği gibi klasiklerin, Piyanist ve The Ghost Writer gibi modern yapıtların yönetmeni olan Roman Polanski 30 seneden fazladır peşini bırakamayan hukuki süreçten geçtiğimiz sene resmen kurtulmuştu.

    Zürih polisi, Polanski’yi ABD tarafından 1978’de çıkarılan tutuklama kararı nedeniyle geçtiğimiz sene gözaltına almıştı. ABD yönetimi, Fransa ve Polonya vatandaşlığı bulunan yönetmenin iadesini İsviçre’den resmen talep etmişti. 2010 Temmuz’unda İsviçre Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklama ile ABD’nin, 1977’de 13 yaşındaki bir kızla cinsel ilişkiye girdiği gerekçesiyle iadesini istediği 76 yaşındaki Roman Polanski’nin önce 4,5 milyon dolar kefaletle koşullu serbest bırakıldığı, ardından da İsviçre’de ev hapsinde tutulacağı ifade edilmişti. Ulusal çıkarlar gözetilerek ABD’ye iade edilmeyen Polanski şimdi iki sene önce alamadığı ödülüne kavuşmak için Zürih Film Festivali'nin konuğu olacak.

    "Roman Polanski’yi ağırlamaktan gurur duyacağız" sözleriyle yönetmenin yaşadığı tutukluluk ve yargılanma sürecinden ziyade sinema sanatına olan büyük etkisinin altını çizen fesitival direktörleri Karl Spoerri ve Nadja Schildknecht yönetmenin sinemasına her zaman hayranlık beslediklerini ve bunu onur ödülü ile taçlandıracakları için çok mutlu olduklarını da ifade ettiler.

    Zürih Film festivali daha önce Stephen Frears, Oliver Stone, Costa-Gavras ve Milos Forman gibi sinemanın kilometre taşlarına Yaşam Boyu Onu Ödülü vermişti. Ödülün 2011 sahibi ise yazar ve yönetmen Paul Haggis.

    Polanski'nin son uzun metrajlı filmi "Carnage"in dünya prömiyeri ise geçtiğimiz günlerde Venedik Film Festivali’nde gerçekleştirildi.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top