Hesabım
    Shakespeare Bizi Oyuna mı Getirdi?

    Roland Emmerich'in son filmi Anonim büyük edebiyatçının eserlerine şüpheyle yaklaşıyor…

    Onun ismini bilmek için edebiyatçı olmanıza ya da gündelik hayatta edebiyatla çok içli dışlı olmanıza gerek yok. Soyadını ilk seferde doğru yazamasak da, William Shakespeare Şili’den Çin’e kadar hemen hemen herkesin bildiği bir isimdir. İngiliz edebiyatının gerçek anlamda babası olan Shakespeare imza attığı yüzlerce eser ile diğer sanat dallarını da beslemiş, en genci olan sinemada bile eserleri defalarca uyarlanmıştır. Şimdi William Shakespeare bizzat bir sinema filminin daha konusu ama bu sefer aşklarıyla değil, yapıtlarının altındaki imzasıyla.

    Büyük bütçeli filmlerin yapımcısı ve yönetmeni olarak tanıdığımız  Roland Emmerich, yüzlerce yıldır entellektüellerin, tarihçilerin ve uzmanların sorduğu o kafa karıştırıcı soruyu bu kez sinema diliyle soruyor: Dünya edebiyatında baş tacı olan eserlerin altındaki William Shakespeare imzası gerçek mi? Onlarca tiyatro oyunu ‘anonim’ olarak yazılmış olabilir mi? William Shakespeare bizi ‘oyuna’ mı getirdi? Senaryosunu John Orloff’un kaleme aldığı Anonim (Anonymous) bu büyük şüpheden yola çıkılarak kotarılmış ve sorunun cevabını kraliçe Elizabeth döneminin siyasi skandallarında, entrikalarında arayan bir film.

    Türkiye saati ile bu sabah 6 sularında Los Angeles’ta gerçekleştirilen, filmin  yönetmeni ve senaristinin yanı sıra ünlü tarihçi Charles Beauclerk ve Berkeley Üniversitesi Profesörlerinden Alan H. Nelson’ın katıldığı bir etkinlikte Shakespeare yazarlığı yeniden masaya yatırıldı. Filmin resmi facebook sayfası üzerinden canlı olarak yayınlanan söyleşide, filmi merakla bekleyen izleyicilerin soruları da uzmanlara yöneltildi. Söyleşi videosunun gün içerisinde facebook’tan paylaşılması bekleniyor.

    Amerika’da 28 Ekim’de gösterime girecek filmin Türkiye vizyon tarihi ise 25 Kasım. Yani Shakespeare’in yazarlığını tartışmak için zamanımız var…

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top