Hesabım
    Terörizme Bir Belgesel Daha

    168 ölü, iki dost, Oklahoma faciası beyazperdede

    Ünlü belgesel yapımcısı Robert Greenwald, 168 kişinin ölümüyle sonuçlanan Oklahoma'daki hükümet binasının bombalanması eylemini beyazperdeye taşıyor.

    Bud & Bill adıyla izleyeceğimiz belgeselde Greenwald olayı bambaşka bir açıdan değerlendirecek. Timothy McVeigh, 1995 yılının nisan ayında Oklahoma hükümet binasını bombalamış ve 168 kişinin ölümüne yol açmıştı. Greenwald belgeselde eylemi yapan McVeigh'i değil, O'nun yargı sürecinde kurulan dostlukları anlatacak.

    Olayda ölenlerden Julie Welsch'in babası Bud Welsch ile eylemci Timothy'nin babası Bill McVeigh dava boyunca sık sık görüşürler. Timothy idamla yargılandığı için Bill McVeigh'in de en az kendisi kadar mağdur olduğunu düşünen Bud, kızının katilinin babasıyla yakın dost olur. Timothy idam cezasına çarptırılır ve infaz 2001 haziranda gerçekleştirilir ama iki babanın dostlukları bitmez.

    Kızını kaybeden Bill'e göre bu olaydaki tek suçlu Timothy değildir. Evet eylemi o gerçekleştirmiştir ama kendisine yaşattığı çocuğunu kaybetme acısını başta kendi babasına yaşatmıştır. Belgesel için araştırmalara başlayan Greenwald nerdeyse tüm zamanını şu anda bu iki adamla geçiriyor. Terörizmin kendisini değil, yarattığı dehşeti ve acıyı dile getireceğini söyleyen belgeselci senaryo yazımını Donald Martin'e bırakmış.

    Greenwald daha önce de Outfoxed: Rupert Murdoch's War on Journalism, The Day Lincoln Was Shot ve Audrey Hepburn Story isimli belgeselleri yapmış ve oldukça beğenilmişti. Her ne kadar daha öncekileri izleme şansı bulamadıysak da, yeni belgeseli belki görebiliriz ne de olsa terörizm şu anda Hollywood'un ve belgeselcilerin ana temalarından biri.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top